Cart 0

Turun Berat Ramadan ini!

Ramadan mungkin menjadi peluang bagi anda untuk menikmati makanan kegemaran anda. Ia menjadi ganjaran selepas sehari berpuasa, bukan? Sebaliknya, ia juga boleh menjadi peluang yang sempurna untuk permulaan baru yang sihat untuk tubuh. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan Ramadan ini, marilah baca tentang cara turun Berat Badan pada Bulan Ramadan dibawah.

Turun Berat Badan pada Bulan Ramadan 1.jpg

   1. Kekalkan penghidratan anda

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti misi yang mustahil dengan jam puasa yang panjang, penghidratan adalah kunci kepada penurunan berat badan Ramadan ini. Minum cecair yang mencukupi bukan sahaja akan menghalang anda daripada menjadi penat semasa anda berpuasa, tetapi ia juga akan mengawal selera terhadap gula selepas anda berpuasa. Berapa banyak yang anda patut matlamatkan? Dua liter atau lapan gelas sehari cukup, dan boleh dipecahkan seperti ini:

• Dua gelas pada waktu iftar (ketika berbuka puasa)

• Empat gelas antara iftar dan suhur (makan sebelum puasa) - tidak lebih daripada satu gelas sejam

• Dua gelas pada waktu suhur


Perlu diingat bahawa minuman berkafein seperti kopi atau teh hitam tidak dikira dan ia adalah lebih baik untuk mengelakkan minuman diuretik. Sebaliknya, teh herba membuat alternatif yang hebat untuk air dan boleh membantu pencernaan anda. 

Untuk mengekalkan tenaga anda ketika bulan Ramadan ini, cubalah minuman botani Lady Glory yang dibuktikan menyegarkan badan anda ketika musim ini!


Turun Berat Badan pada Bulan Ramadan 8.jpg

        2.  Buka puasa dengan makanan seimbang

Ketika bulan Ramadan, metabolisme anda rendah dan keperluan tenaga anda berkurangan akibatnya. Makan iftar tidak sepatutnya menjadikan waktu yang anda makankerana tidak makan sepanjang hari. Lupakan bahawa anda tidak makan sepanjang hari dan bayangkan anda telah duduk untuk makan malam anda dan makan dengan sewajarnya. Jelaslah antara cara turun berat badan pada bulan Ramadan adalah makan iftar yang seimbang.


Kita membuka puasa dengan kurma kerana ia merupakan sumber  gula yang tinggi yang diperlukan oleh tubuh anda selepas puasa. Anda tidak perlu memakan lebih daripada satu kurma. Kemudian, makanlah sup, seperti sup sayur-sayuran atau lentil, dan elakkan sup berasaskan krim. Ini boleh dikuti dengan salad sayur-sayuran campuran dan kawal pengambilan minyak zaitun dalam salad dressing anda. Elakkan semua appetizers lain termasuk yang kaya dengan karbohidrat.

Turun Berat Badan pada Bulan Ramadan 3.jpg

    3. Kekal aktif

Puasa bukan alasan untuk kita tidur sepanjang hari atau malas. Dalam bulan Ramadan, antara cara turun berat badan anda perlu mengekalkan tahap aktiviti harian anda pada tahap yang tertentu, tetapi jangan mengelakkan matahari dan panas pada puncaknya.

Ingat bahawa anda akan membakar lebih banyak lemak berbanding dengan perut kosong. Setelah anda berpuasa, tujukan  30 minit latihan dan senaman ringan sehari yang anda boleh lakukan dari rumah seperti burpee, lunges, dan squats. Tanya jurulatih anda untuk pelan rumah yang sesuai untuk anda.

Turun Berat Badan pada Bulan Ramadan 4.jpg

    4. Elakkan gula yang diproses

Nampaknya penyebab peningkatan berat badan nombor satu dalam Ramadan bukanlah makanan yang anda makan untuk puasa. Namun, ia berpunca daripada gula yang anda makan daripada minuman dan snek ketika Ramadan. Antara cara turun berat badan pada bulan Ramadan ini ialah mengelakkan gula yang diproses.

Ramadan ini, cabarlah diri anda untuk hanya makan gula secara semula jadi seperti dengaan buah-buahan, buah-buahan kering, molases dan madu. Ini akan mengubah kehidupan dan oh begitu berkesan dalam memastikan kejutan yang menyenangkan pada kali seterusnya anda mengimbang berat badan pada skala.


Turun Berat Badan pada Bulan Ramadan 7.jpg

    5. Jangan lewatkan Suhur

Memang benar bahawa "jam makan" anda agak terhad pada tahun ini, tetapi ini tidak memberikan alasan untuk melepaskan makanan suhur anda, sarapan sebelum puasa bermula. Mengabaikan suhur anda akan menyebabkan anda lapar pada hari berikutnya dan anda akan makan berlebihan untuk iftar.

Turun Berat Badan pada Bulan Ramadan 6.jpg

     6. Hadkan garam semasa Suhur

Apabila memilih makanan suhur anda, pastikan garam kurang dn terhad untuk mengelakkan daripada menjadi haus pada hari berikutnya. Ia juga patut terdiri daripada karbohidrat kompleks seperti roti gandum, bukan roti halus putih, dan ia harus mengandungi sumber protein yang baik seperti labneh, keju atau telur. Gabungan ini akan memastikan anda mempunyai tahap glukosa yang stabil dalam darah anda supaya anda tidak lapar pada hari berikutnya menyebabkan anda turun berat badan.

Anda boleh baca lagi tentang 5 Manfaat Berpuasa di sini!Older post Newer post