Cart 0

Tumbuhan fitoestrogen


Makan makanan kaya dengan fitoestrogens berkemungkinan berkhasiat dan menyediakan protein, serat, vitamin dan mineral.

Kesan fitoestrogens pada menopaus bervariasi di antara individu, kerana hanya satu pertiga kepada separuh individu yang hidup mempunyai bakteria usus yang mengubah fitoestrogen ke bentuk yang lebih kuat . Terdapat bukti yang semakin meningkat untuk mencadangkan bahawa fitoestrogen dapat membantu dengan kesihatan tulang dan kardiovaskular, tetapi ini masih tidak jelas.

Namun, dalam wanita perimenopausal atau menopaus, apabila estrogen badannya sendiri rendah, fitoestrogen dapat membantu meringankan gejala estrogen rendah pada kira-kira satu dalam tiga wanita. Ini kerana kira-kira satu pertiga daripada populasi mempunyai bakteria usus yang boleh metabolis isoflavon (sejenis fitoestrogen) dalam soya kepada fitoestrogen yang lebih kuat yang dipanggil equol. Jumlah isoflavon yang diperlukan setiap hari untuk mencapai kesan terapeutik terkandung dalam kira-kira 200g tauhu, atau 100g tempe.

Serta tindakan oestrogenik dan potensinya, makanan yang mengandung fitoestrogens juga menawarkan faedah pemakanan lain termasuk protein, serat, vitamin dan mineral. Protein kedelai juga boleh membantu menurunkan kolesterol LDL (kolesterol jahat).

Sesetengah kajian menunjukkan potensi manfaat fitoestrogen yang berkaitan dengan risiko kardiovaskular, ketumpatan tulang dan gejala menopaus. Kira-kira satu pertiga daripada wanita yang makan diet yang menyampaikan sejumlah fitoestrogens yang biasa dengan diet Asia (terutama dari makanan soya) mendapati bahawa gejala menopaus mereka bertambah baik. Ini kerana hanya kira-kira satu pertiga (dan mungkin sehingga separuh) semua orang mempunyai bakteria usus tertentu yang menukarkan soflavone soya (fitoestrogen) diadzien, kepada bentuk yang lebih kuat, equol.


Jenis fitoestrogen yang termasuk:Tumbuhan fitoestrogen 3.jpg

Isoflavon

Mereka sebenarnya jenis isoflavonoid tertentu. Isoflavon terdapat dalam kacang soya dan kacang-kacangan lain seperti kacang ayam, kacang mung dan alfafa. Walau bagaimanapun, apabila bercakap mengenai makanan estrogen seperti soya, kebanyakan orang menggunakan perkataan isoflavonoid dan bukannya isoflavon iaitu nama sub-kategorinya.

Antara sumber diet estrogen, kebanyakannya berasal dari isoflavon. Sebagai contoh, jika anda melihat di bawah berapa banyak fitoestrogen dalam susu soya, anda akan melihat bahawa 99.6% berasal dari kategori isoflavon. Baki berasal dari lignans (0.4%) dan jumlah minuscule dari coumestan (sebenarnya 0.0% ketika bulat). Pecahan isoflavon dalam kacang soya sama seperti tauhu, edamame, dan tempe mengikuti corak yang sama.

Apabila ia datang daripada ubat herba semulajadi untuk meningkatkan tahap estrogen secara keseluruhan (jumlah yang dihasilkan oleh badan + sumber tumbuhan),  jika kebanyakan makanan tambahan menggunakan isoflavon.Tumbuhan fitoestrogen 1.jpg

Lignans 

Lignans adalah fitoestrogen yang paling biasa. Lignans terdapat dalam biji rami, biji-bijian dan sayur-sayuran. Kategori lignan termasuk pinoresinol, lariciresinol, secoisolariciresinol, sesamin, hydroxymatairesinol, matairesinol, dan syringaresinol.

Satu jenis lignin yang popular ialah sesamin. Seperti namanya, sesamin adalah dari biji bijan dan ia adalah satu-satunya tempat yang anda akan dapati. Oleh kerana kita makan sedikit dalam diet kita (hanya beberapa biji ditaburkan di atas bagel atau muffin), proses pengekstrakan lignans ini dan menggunakannya dalam makanan tambahan sesamin adalah salah satu cara mereka digunakan.

Walau bagaimanapun pilihan yang paling popular di kalangan wanita yang mahukan suplemen estrogen semulajadi masih menjadi sumber tumbuhan selain daripada wijen.Tumbuhan fitoestrogen 2.jpg

Coumestans 

Fitoestrogen yang paling kurang dijumpai dalam makanan adalah coumestans. Comestans juga terdapat dalam alfalfa dan sprouts semanggi, dan sprouted kacang-kacangan seperti mung kacang dan tauge soya.

Anda tidak akan menemui suplemen atau krim menggunakannya sebagai bahan aktif utama. Dalam hampir semua makanan yang mengandungi estrogen, para coumestans mewakili kurang daripada 1% daripada jumlah keseluruhan.

Pengecualian terhadap peraturan itu adalah beberapa kekacang. Itulah di mana anda akan mendapati coumestan dalam kepekatan yang lebih tinggi, sehingga 30% daripada jumlah kandungan fitoestrogen. Contoh kacang kaya dengan comestans ialah kacang lima, kacang hijau, dan kacang pinto. Walau apa pun, semua yang disebutkan di atas adalah sumber pemakanan yang agak rendah dan kebanyakan hanya mempunyai impak yang yangkecil untuk meningkatkan estrogen dengan pengecualian kacang soya.

Baca artikel berkaitan Tumbuhan Adoptogen di sini!Older post Newer post