Cart 0

Tumbuhan Adaptogen


Fitoterapi merujuk kepada penggunaan tumbuhan untuk kebolehan penyembuhan mereka. Tumbuhan adaptogen adalah kelas tumbuhan penyembuhan yang unik: mereka membantu keseimbangan, memulihkan dan melindungi tubuh. Menurut naturopath Edward Wallace, adaptogen tidak mempunyai fungsi tertentu; ia membantu badan anda bertindak balas kepada apa-apa pengaruh atau tekanan, dan menormalkan fungsi fisiologi anda kembali kepada tahap optimum. 

Istilah herba atau bahan adaptogenik pertama kali dicatatkan pada tahun 1947 oleh N.V Lazarev, ahli sains Rusia, yang menggunakannya untuk menerangkan kesan bukan spesifik ini yang meningkatkan daya tahan tubuh terhadap stres. Ditakrifkan oleh dua saintis penyelidikan Rusia yang lain pada tahun 1958, penyesuaian "mestilah tidak berbahaya dan menyebabkan gangguan minimum dalam fungsi fisiologi organisma, mesti mempunyai tindakan tidak spesifik, dan biasanya mempunyai tindakan normal tanpa mengira arah keadaan patologi. "Tumbuhan adaptogen 1.jpg

1. Akar Licorice

Akar licorice adalah tumbuhan adaptogen yang dapat meningkatkan tenaga dan ketahanan, serta membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Ia mungkin member kesan kepada tekanan darah dan paras kalium anda, namun akar licorik tradisional biasanya disyorkan dan selamat untuk diambil. Walaupun ini tidak berlaku ketika mengambil licorice yang dianggap selamat untuk kegunaan jangka panjang. Mereka yang mempunyai hipertensi perlu mempertimbangkan adaptogen lain.


Dalam sukarelawan, suplemen dengan akar licorice membantu mengawal tahap hormon yang berkaitan dengan tekanan dan stres, termasuk kortisol.  Satu hasil yang berpotensi ini adalah kesan herba adaptogenik yang diperhatikan untuk membantu mengelakkan ulser. Faedah-faedah akar licorice yang lain termasuk potensi penurunan lemak dan penurunan tahap androgen dan testosterone dalam wanita.
Tumbuhan adaptogen 2.jpg

2. Rhodiola 

Rhodiola(rhodiola rosea), atau akar emas, adalah tumbuhan adaptogen kuat yang telah menjadi fokus penyelidikan yang banyak. Seperti adaptogen lain, rhodiola menyediakan pertahanan biologi terhadap tekanan - satu kajian di cacing buluh menunjukkan bahawa ia sebenarnya bertindak sebagai tekanan yang ringan apabila ditelan, yang membolehkan organisma untuk meningkatkan pertahanan tekanan (sama seperti akar astragalus). 

Percubaan manusia yang dijalankan pada tahun 2009 oleh para saintis di Sweden menguji kesan rhodiola kepada orang-orang yang "menaglami keletihan yang berkaitan dengan tekanan." Mereka mendapati bahawa berulang kali menunnakan rhodiola rosea dapat menimbulkan kesan anti-kelesuan yang meningkatkan prestasi mental, terutamanya keupayaan untuk menumpukan perhatian, mengurangkan tindak balas kortisol terhadap stres dalam pesakit burnout dengan sindrom keletihan. 

Menariknya, rhodiola mungkin mempunyai kesan terhadap respons tekanan akut, seperti yang dijelaskan oleh kajian 2012 dalam subjek manusia. Memberi individu rhodiola rosea menghasilkan pengurangan kecil dalam kortisol (diuji dalam air liur) dan pengurangan yang sangat besar dalam tekanan akut yang disebabkan oleh "latihan fizikal jangka pendek yang kuat dalam orang yang tidak aktif." 

Ia telah dikaji semula sebagai berpotensi berkesan untuk beberapa isu, seperti prestasi kerja, kehilangan selera makan, gangguan tidur, kerengsaan, tekanan darah tinggi, sakit kepala dan keletihan. Kajian yang dijalankan pada tahun 2010 mencatatkan hasil penyelidikan awal yang menunjukkan bahawa rhodiola jarang berinteraksi dengan ubat-ubatan atau menyebabkan kesan sampingan yang serius.
Tumbuhan adaptogen  3.jpg

3. Panax Ginseng

Ginseng yang kaya dengan faedah adalah salah satu tumbuhan adaptogen yang terkenal, dan ginseng Asia (Panax ginseng) dianggap oleh ramai yang paling kuat. Pada manusia, ginseng Panax telah terbukti berjaya meningkatkan ketenangan subjektif dan beberapa aspek prestasi ingatan bekerja di kalangan orang dewasa yang sihat. 

Satu lagi kajian tentang ginseng pada tahun 2003, kali ini dalam tikus, mendapati bahawa Panax ginseng mengurangkan ulser, berat kelenjar adrenal, tahap glukosa darah, trigliserida, creatine kinase (enzim yang menunjukkan tekanan atau kerosakan yang berkaitan dengan sistem peredaran darah dan lain-lain bahagian badan) dan serum kortikosteron (hormon yang berkaitan dengan tekanan lain). Para saintis menyimpulkan bahawa Panax ginseng mempunyai ciri-ciri anti-stres yang signifikan dan boleh digunakan untuk rawatan gangguan yang disebabkan oleh tekanan.Tumbuhan adaptogen  4.jpg

4. Akar Astragalus

Akar Astragalus ialah tumuhan adaptogen digunakan dalam perubatan Cina, astragalus telah dikenali untuk meningkatkan imuniti dan berpotensi mengurangkan kesan tekanan.

Satu kajian pada tahun 2005 mengesan kesan akar astragalus pada babi dan mendapati bahawa pada dos 500 mg / kg, adaptogen "menurunkan pelepasan sitokin radang dan kortikosteroid (hormon stres). 

Akar Astragalus sebenarnya boleh meningkatkan tahap kortisol buat sementara waktu untuk membolehkan tubuh memberi tindak balas positif terhadap jenis tekanan tertentu. Rangsangan cepat dalam kortisol sementara itu membolehkan tahap hormon keluar sebaik sahaja tekanan telah dikeluarkan. 

Walaupun ia tidak dikaji secara meluas dalam ujian manusia, kajian 2012 para atlet wanita melihat tanda-tanda bahawa astragalus meningkatkan prestasi fizikal, membantu tubuh menyingkirkan penyakit yang mempromosikan radikal bebas, meningkatkan penggunaan glukosa dalam aliran darah dan melindungi hati.

Ingin tahu lagi tentang hormon tumbuhan? Bacalah artikel ini!Older post Newer post