Cart 0

Tentang PMDD

Kemungkinan besarnya ialah anda mempunyai beberapa jenis sindrom pramenstrual sejak anda bermula haid anda. Doktor berfikir sebanyak tiga perempat wanita menstruasi mempunyai tanda-tanda PMS, sama ada ia mengidam makanan, kekejangan, kelembutan payudara, kesakitan, atau keletihan.

Tetapi Premenstrual dysphoric disorder (PMDD) atau gangguan dysphorik pramenstruasi dalam bahasa melayu adalah berbeza. 

Ia menyebabkan simptom emosional dan fizikal, seperti PMS, tetapi wanita dengan PMDD mendapati simptom mereka melemahkan, serta sering mengganggu kehidupan seharian mereka, termasuk kerja, sekolah, kehidupan sosial, dan hubungan sesama keluarga dan rakan.


Tentang PMDD.jpg

Apakah PMDD?

Gangguan dysphorik pramenstruasi (PMDD) adalah keadaan di mana seorang wanita mengalami simptom kemurungan yang teruk, mudah marah, dan ketegangan sebelum haid. Gejala PMDD lebih teruk daripada yang dilihat dengan sindrom pramenstruasi (PMS).

PMS merujuk kepada pelbagai simptom fizikal atau emosional yang paling sering berlaku kira-kira 5 hingga 11 hari sebelum seorang wanita memulakan kitaran haid bulanannya. Dalam kebanyakan kes, PMDD berhenti apabila, atau tidak lama selepas haid bermula.


Tentang PMDD 2.jpg

Punca PMDD?

Penyelidik tidak mengetahui punca sebenar PMDD. Kebanyakan, bagaimanapun, berpendapat bahawa ianya mungkin reaksi yang tidak normal terhadap perubahan hormon yang berkaitan dengan kitaran haid anda.

Kajian telah menunjukkan hubungan antara PMDD dan tahap rendah serotonin, sebuah hormon di otak anda yang membantu menghantar isyarat kepada saraf. Sesetengah sel otak yang menggunakan serotonin juga mengawal mood, perhatian, waktu tidur, dan rasa sakit. 

Perubahan hormon dalam badan boleh menyebabkan penurunan serotonin, yang membawa kepada gejala PMDD.

PMDD menjejaskan sebilangan kecil wanita pada tahun-tahun ketika mereka mengalami haid.


Ramai wanita dengan keadaan ini mempunyai simptom:

Kebimbangan

Kemurungan teruk

Gangguan afektif bermusim (SAD)


Faktor lain yang mungkin memainkan peranan termasuk:

Penyalahgunaan alkohol atau bahan

Gangguan tiroid

Berlebihan berat badan

Mempunyai ibu dengan sejarah gangguan itu

Kurang bersenam


Tentang PMDD 4.jpg

Simptom PMDD

Simptom PMDD biasanya muncul minggu sebelum anda memulakan kitaran haid anda dan bertahan sehingga beberapa hari selepas ia bermula. Kebanyakan masa ia yang teruk dan melemahkan, dan mereka boleh menghalang anda daripada aktiviti harian.

Simptom PMDD termasuk:

Perubahan emosi

Kemurungan atau rasa putus asa

Kemarahan yang sengit dan konflik dengan orang lain

Ketegangan, kebimbangan, dan kerengsaan

Kurang minat dalam aktiviti seharian

Kesukaran menumpukan perhatian

Keletihan

Selera makan berubah

Masalah tidur

Kekejangan dan kembung

Kelembutan payudara

Sakit kepala

Kesakitan otot

Hot flashes


Diagnosis

Jika anda mempunyai tanda-tanda klasik PMDD, anda harus berjumpa dengan doktor anda. Dia akan mengkaji semula sejarah perubatan anda dan memeriksa anda dengan teliti, dan akan melakukan beberapa ujian untuk mengetahui bagaimana perasaan anda secara emosi dan mental.

Sebelum doktor anda mendiagnosis anda dengan PMDD, dia akan memastikan bahawa masalah emosi, seperti kemurungan atau gangguan panik, bukanlah yang menyebabkan gejala ini. Kondisi perubatan atau ginekologi lain, seperti endometriosis, fibroid, menopaus, dan masalah hormon juga perlu diketepikan.


Doktor anda boleh mendiagnosis anda dengan PMDD jika:

1. Anda mempunyai sekurang-kurangnya lima gejala yang disenaraikan di atas.

2. Mereka bermula 7 hingga 10 hari sebelum anda mendapat haid anda.

3. Mereka hilang tidak lama selepas anda mula berdarah.

Jika, sebaliknya, anda menghadapi isu-isu ini setiap hari dan mereka tidak bertambah baik apabila anda mula menstruasi, ia tidak mungkin disebabkan oleh PMDD.


Tentang PMDD 3.jpeg

Rawatan

Banyak strategi yang sama yang digunakan untuk merawat PMS juga boleh membantu mengurangkan gejala PMDD anda.

Beberapa rawatan biasa termasuk:

Antidepresan (inhibitor reaksi serotonin terpilih)

Terapi hormon (pil kawalan kelahiran)

Perubahan dalam diet

Senaman yang kerap

Pengurusan tekanan dan stres

Vitamin tambahan

Ubat anti-radang

Beberapa ubat penahan sakit seperti aspirin, ibuprofen, dan ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs) boleh membantu beberapa gejala seperti sakit kepala, kelembutan payudara, sakit belakang dan kekejangan. Diuretik, juga dikenali sebagai "pil air," boleh membantu pengekalan cecair dan kembung.Older post Newer post