Cart 0

Sebab kitaran anda tidak teratur


Kitaran haid anda dikira daripada hari pertama tempoh terakhir anda hingga permulaan tempoh seterusnya anda. Tempoh anda dianggap tidak teratur jika lebih daripada 38 hari atau jika tempohnya berbeza.

Anda boleh baca Apakah kitaran haid yang tidak teratur di sini!

Tempoh kitaran haid yang tidak teratur boleh berlaku beberapa sebab, daripada ketidakseimbangan hormon ke keadaan asas yang lain, dan harus dinilai oleh doktor anda. Berikut adalah melihat kemungkinan penyebab dan simptom mereka. Apa yang menyebabkan tempoh tidak teratur?

Sebab kitaran anda tidak teratur 1.jpg

1. Kehamilan

Antara sebab kitaran anda tidak teratur ialah kehamilan. Kehamilan boleh menyebabkan anda kehilangan masa anda atau mengalami pengalaman bercakap. Gejala lain kehamilan awal mungkin termasuk sakit pagi, loya, kepekaan kepada bau, kesemutan payudara atau kelembutan dan keletihan.

Jika anda terlepas tempoh atau notis perubahan dalam tempoh anda dan anda telah melakukan hubungan seks, anda boleh menjalani ujian kehamilan di rumah atau berjumpa doktor anda untuk mengetahui sama ada anda hamil.

Sekiranya anda hamil dan mengalami kesakitan yang tajam dan menikam di pinggul atau abdomen yang berlangsung lebih daripada beberapa minit, berjumpa doktor anda untuk memastikan ia bukan kehamilan ektopik atau keguguran.


Sebab kitaran anda tidak teratur 2.jpg

2. Kawalan kelahiran hormon

Sebab kitaran anda tidak teratur lain ialah jika anda menggunakan pil kawalan kelahiran. Pil kawalan kelahiran hormon dan alat intrauterine yang mengandungi hormon (IUDs) boleh menyebabkan pendarahan yang tidak teratur.

Pil kawalan kelahiran boleh menyebabkan berlakunya tempoh antara haid dan menyebabkan pendarahan yang lebih ringan. IUD juga boleh menyebabkan pendarahan yang lebih beratdaripada biasa.


Sebab kitaran anda tidak teratur 3.jpg

3. Perimenopause

Perimenopause adalah fasa peralihan sebelum anda memasuki menopaus. Ia biasanya bermula pada 40-an anda, tetapi boleh berlaku lebih awal. Perimenopause juga merupakan sebab kitaran anda tidak teratur.

Anda mungkin mengalami tanda-tanda dan gejala yang berlanjutan dari 4 hingga 8 tahun, bermula dengan perubahan pada kitaran haid anda. Tahap estrogen yang berubah-ubah pada masa ini boleh menyebabkan kitaran haid anda menjadi lebih panjang atau lebih pendek.

Tanda-tanda dan gejala perimenopaus lain termasuk hot flashes, berpeluh malam, perubahan mood, kesukaran tidur dan kekeringan di bahagian faraj.


Sebab kitaran anda tidak teratur 4.jpg

4. Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

Tempoh tidak teratur adalah tanda PCOS yang paling biasa. PCOS juga merupakan sebab kitaran anda tidak teratur. Sekiranya anda mempunyai PCOS, anda mungkin terlepas masa dan mengalami pendarahan berat apabila anda mendapat haid anda.

PCOS juga boleh menyebabkan kemandulan, rambut muka dan badan yang berlebihan tumbuh, botak, dan peningkatan berat badan atau obesity berlaku.


Sebab kitaran anda tidak teratur 5.jpg

5. Penyusuan susu ibu

Jika anda menyusu, ia mungkin sebab kitaran anda tidak teratur. Prolactin adalah hormon yang bertanggungjawab untuk pengeluaran susu ibu. Prolaktin menindas hormon pembiakan anda yang menyebabkan haid yang sangat ringan atau tiada pendarahan sama sekali semasa anda menyusu.Tempoh anda sepatutnya kembali seperti normal selepas anda berhenti menyusu.


Sebab kitaran anda tidak teratur 6.jpg

6.Fibroid rahim

Fibroid adalah tumor otot yang berkembang di dinding rahim. Kebanyakan fibroid tidak bersifat kanser dan boleh berbeza daripada sekadar benih epal kepada saiz limau. Antara sebab kitaran anda tidak teratur lain ialah Fibroid rahim.

Fibroid boleh menyebabkan tempoh anda menjadi sangat menyakitkan dan cukup berat untuk menyebabkan anemia. Anda juga mungkin mengalami sakit atau tekanan panggul, sakit belakang, sakit kaki dan mengalami sakit semasa seks.

Kebanyakan fibroid tidak memerlukan rawatan dan simptom boleh diuruskan dengan ubat-ubatan kesakitan over-the-counter (OTC) dan tambahan vitamin iron jika anda mengalami anemia.


Sebab kitaran anda tidak teratur 7.jpg

7. Endometriosis

Sebab kitaran anda tidak teratur yang lain ialah kemungkinan Endometriosis Endometriosis menjejaskan 1 dari 10 wanita dalam umur reproduktif. Ini adalah keadaan di mana tisu yang biasanya melambangkan rahim anda di luar rahim.

Endometriosis menyebabkan haid yang sangat menyakitkan. Endometriosis juga menyebabkan pendarahan berat, tempoh yang berpanjangan, dan pendarahan antara tempoh kitaran haid anda.

Simptom lain mungkin termasuk kesakitan gastrousus, pergerakan usus yang menyakitkan dan kesakitan semasa dan selepas persetubuhan serta kemandulan.

Pembedahan adalah satu-satunya cara untuk mendiagnosis endometriosis. Pada masa ini tiada rawatan bagi keadaan ini, tetapi gejala dapat disembuh dengan terapi ubat atau hormon.


Sebab kitaran anda tidak teratur 8.jpg

8. Masalah tiroid

Tiroid kurang aktif boleh menyebabkan haid yang lebih lama dan lebih berat dan juga merupakan sebab kitaran anda tidak teratur.

Satu kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa 44 peratus daripada pesakit yang mengalami gangguan pernafasan juga mengalami gangguan tiroid.

Hipertirodisme, atau thyroid yang tidak aktif, boleh menyebabkan haid yang lebih lama, lebih berat dan meningkatkan kekejangan. Anda juga mungkin mengalami keletihan, kepekaan terhadap sejuk, dan peningkatan berat badan.

Tahap hormon tiroid yang tinggi, yang dilihat dalam hipertiroidisme, boleh menyebabkan tempoh yang lebih pendek, lebih ringan. Anda juga mungkin mengalami kehilangan berat badan secara tiba-tiba, kebimbangan dan kegelisahan, pendarahan jantung dan juga bengkak di pangkal leher anda adalah satu lagi tanda biasa gangguan tiroid.Older post Newer post