Cart 0

5 Sebab Keputihan

Keputihan adalah sesuatu yang kerap dan biasa berlaku kepada wanita. 

And that’s okay!

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis keputihan yang boleh menunjukkan bahawa anda ada jangkitan. Keputihan yang tidak normal mungkin berwarna kuning atau hijau, berkerut dalam konsistensi, atau bau busuk. 

Yis atau jangkitan bakteria biasanya menyebabkan keputihan yang tidak normal. Jika anda melihat apa-apa keputihan yang kelihatan tidak biasa atau bau busuk, anda haruslah berbincang dengan doctor anda. 

Marilah ketahui 5 Sebab Keputihan!   1. Jangkitan Yis

Antara 5 Sebab Keuptihan, sebab yang paling biasa adalah jangkitan yis. Hal ini kerana jangkitan yis menyebabkan kegatalan dan keputihan yang berlendir dan berbau. Keputihan ini sering berlendir, putih dan, seperti dadih. Keputihanini selalunya tidak berbau. Tanda-tanda lain adalah rasa pedih dan sensitif serta kemerahandi kawasan faraj. 

Jangkitan yis yang teruk boleh menyebabkan pembengkakan labia (bibir) di luar vagina. Kadang-kadang, wanita mengalami kesakitan ketika mereka kencing. Seks juga menyakitkan bagi wanita kerana jangkitan faraj.

Apa sebabnya kita boleh dapat jangkitan yis?

Baca selanjutnya di 7 Sebab Berlakunya Jangkitan Yis.   2.Vaginosis Bakteria (BV)

Sebab keputihan kedua ialah Vaginosis Bakteria (BV). Banyakorang tidak pernah dengar tentang bakteria vaginosis… sehinggalah anda melihat masalah dengan cairan anda sendiri dan mula tanya Mr Google. BV berlaku apabila keseimbangan normal bakteria vagina diambil alih dengan bakteria anaerobik yanglebih banyak (bakteria yang tidak memerlukan oksigen untuk berkembang).

 Perubahan alam sekitar, yang boleh membawa kepada bau, gatal, ketidakselesaan dan keradangan. Tindak balas imun juga dicetuskan dalam vagina dan boleh merosakkan pelindung semula jadi faraj.


   3. Kanser Serviks 

Kanser serviks merupakan sebab keputihan yang lebih serius.Dengan kanser serviks, anda mungkin melihat keputihan yang berbau busuk dan merah jambu, coklat atau berdarah, kadangkala dengan kulit tisu, atau apa yang kita panggil bahan nekrotik.

Sel dan tumor mengeliarkan cairan jernih yang boleh menyumbang kepada pelepasan keputihan yang berterusan, yang seakan-akan berlaku tanpa sebab.


  4. Penyakit Kelamin

Penyakit Kelamin adalah satu lagi sebab keputihan berlaku. Dalam Bahasa Inggeris, ia dikenali sebagai Sexually Transmitted Diseases (STD). Contohnya ialah seperti gonorea dan klamidia, dan mungkin tidak ternampak simptomnya pada awal. Oleh kerana jangkitan jenis ini berlaku, anda mungkin mengalami faraj berbau busuk atau tebal atau pendarahan.


Simptom STD lain boleh termasuk:


sakit atau pembakaran dengan buang air kecil atau pergerakan usus

sakit perut yang rendah

kesakitan semasa bersetubuh

Sekiranya tidak dirawat, STD seperti gonorea dan klamidia boleh menyebabkan jangkitan yang lebih serius terhadap organ pembiakan yang dikenali sebagai Penyakit Radang Pelvis (PID) dan juga ketidaksuburan.   5.  Ketidakseimbangan Hormon

Sebab keputihan berlaku lain ialah ketidakseimbangan homon. Ketidakseimbangan hormon akibat stress atau keadaan kesihatan lain, seperti Sindrom Ovarium Polikistik (PCOS), juga boleh menyebabkan peningkatan dalam pelepasan keputihan.

PCOS menjejaskan kira-kira 10 peratus wanita yang boleh beranak. Walaupun sesetengah wanita mengalami keputihan faraj yang sedikit sahaja, yang lain melaporkan volum banyak. 

Simptom-simptom lain termasuk keguguran rambut yang berlebihan, berat badan yang meningkat, kitaran haid yang tidak teratur dan kemandulan.
Secara umumnya, orang biasa mengeluarkan kira-kira satu sudu teh keputihan sehari. Tekstur boleh berbeza, daripada nipis hingga tebal dan licin sehingga berkrim. Warna selalunya daripada putih. Bau mestilah tidak berbau.


Anda mungkin mempunyai keputihan lebih daripada normal bergantung pada di mana anda berada dalam kitaran haid anda. Ovulasi adalah masa di mana banyak anda akan mengeluarkan banyak keputihan yang jernih atau licin. Setelah telur dibebaskan, jumlah keputihan akan berkurang dan menjadi lebih tebal dan lebih putih.


Anda mungkin mengalami keputihan yang merah gelap atau coklat pada hari selepas haid anda,ia bukan sesuatu isu. Hal ini kerana, ketika fasa itu, darah masih keluar daripada rahim.


Keputihan jenis yang tersebut adalah semua keputihan yang “sihat” dan “normal”. Namun jika anda melihat perubahan besar dalam keputihan atau mempunyai simptom atau kebimbangan yang lain, anda perlu mendapatkan nasihat doktor anda.Older post Newer post