Cart 0

Sebab dan Risiko Endometriosis


Secara ringkas, endometriosis adalah gangguan yang sering menyakitkan, di mana tisu yang biasanya melekat dalam rahim anda - endometrium - tumbuh di luar rahim anda. Endometriosis yang paling kerap berlaku ialah yang melibatkan ovari, tiub fallopian dan tisu yang merangkumi pelvis anda. Jarangnya, tisu endometrium boleh menyebar di luar organ pelvis.

Sebab dan Risiko Endometriosis 1.jpg

Apakah yang menyebabkan endometriosis?

Semasa kitaran haid yang teratur, badan anda membuang lapisan rahim anda. Ini membolehkan darah haid mengalir keluar rahim anda melalui pembukaan kecil di serviks dan melalui faraj anda.

Penyebab pasti endometriosis tidak diketahui, dan terdapat beberapa teori mengenai punca tersebut, walaupun tidak ada teori yang terbukti secara saintifik.

Salah satu teori tertua ialah endometriosis berlaku kerana proses yang disebut haid retrograde atau “Retrograde Period”. Ini berlaku apabila darah haid mengalir masuk kembali melalui tiub fallopian ke rongga pelvis anda daripada meninggalkan badan anda melalui vagina.

Teori lain ialah hormon mengubah sel-sel di luar rahim menjadi sel-sel yang serupa dengan lapisan dalaman rahim, yang dikenali sebagai sel-sel endometrium.

Lain-lain percaya keadaan ini mungkin berlaku jika kawasan kecil perut anda berubah menjadi tisu endometrium. Ini mungkin berlaku kerana sel-sel di abdomen anda tumbuh daripada sel-sel embrionik, yang boleh mengubah bentuk dan bertindak seperti sel-sel endometrium. Ia masih tidak diketahui mengapa ini berlaku.

Sel-sel endometrium mungkin berada di dinding pinggul dan permukaan organ pelvik anda, seperti pundi kencing, ovari, dan rektum. Mereka terus berkembang, menebal, dan berdarah sepanjang perjalanan kitaran haid sebagai tindak balas kepada hormon haid anda.

Ia juga boleh menyebabkan darah haid terbocor ke dalam rongga pelvis melalui bekas luka pembedahan, seperti selepas kelahiran cesarean (juga biasa dipanggil C-seksyen).

Teori lain ialah sel endometrium diangkut keluar daripada rahim melalui sistem limfa. Masih ada teori lain yang mungkin disebabkan oleh sistem imun yang rosak yang tidak memusnahkan sel-sel endometrial.

Sesetengah percaya endometriosis mungkin bermula dalam tempoh janin dengan tisu sel yang tidak betul yang mula bertindak balas terhadap hormon akil baligh. Ini sering dipanggil teori Mullerian. Perkembangan endometriosis mungkin juga dikaitkan dengan genetik atau racun alam sekitar.


Sebab dan Risiko Endometriosis 2.jpg

Apakah faktor risiko endometriosis?

Menurut Johns Hopkins Medicine, kira-kira 2 hingga 10 peratus wanita hamil di Amerika Syarikat antara usia 25-40 mempunyai endometriosis. Ia biasanya berkembang beberapa tahun selepas permulaan kitaran haid anda. Keadaan ini boleh menyakitkan tetapi pemahaman faktor risiko dapat membantu anda menentukan sama ada anda terdedah kepada keadaan ini dan bila anda perlu berbincang dengan doktor anda.

Beberapa faktor menimbulkan risiko kepada perkembangan endometriosis, seperti:

Tidak pernah beranak

Memulakan haid anda pada usia muda

Melalui menopaus pada usia yang lebih tua

Siklus menstruasi pendek - misalnya, kurang daripada 27 hari

Tempoh haid berat yang berlaku lebih daripada tujuh hari

Mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi dalam badan anda

Indeks jisim badan rendah

Satu atau lebih saudara (ibu, ibu atau saudara perempuan) dengan endometriosis

Mana-mana keadaan perubatan yang menghalang laluan normal aliran haid keluar daripada badan

Keabnormalan dengan kesuburan

Endometriosis biasanya berkembang beberapa tahun selepas bermulanya menstruasi (menarche). Tanda-tanda dan gejala endometriosis mungkin bertambah baik sementara dengan kehamilan dan mungkin hilang sepenuhnya dengan menopaus, melainkan jika anda mengambil estrogen.

Anda boleh baca Pengenalan tentang Endometriosis di sini!Older post Newer post