Cart 0

Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 2)

Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 2) 1.jpg

1. Teh Chamomile

Teh Chamomile merupakan antara remedi semulajadi untuk senggugut. Menghirup teh chamomile boleh membantu mengurangkan kekejangan apabila anda mengalami senggugut.  Teh Chamomile penuh dengan bahan anti-radang yang menghalang prostaglandin. 

Prostaglandin dibuat oleh sel-sel di endometrium uterus. Sel-sel ini melepaskan prostaglandin semasa haid wanita, merangsang kontraksi otot rahim, sakit, dan kekejangan. Prostaglandin dalam aliran darah bertanggungjawab untuk perasaan mual, muntah, cirit-birit, dan sakit kepala semasa haid. 

NSAID seperti naproxen dan ibuprofen mengurangkan pengeluaran prostaglandin. Menghirup teh chamomile menghalng prostaglandin yang menyebabkan sakit dan meningkatkan aliran haid untuk mengurangkan simptom-simptom tempoh.


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 2) 2.jpg

2. Halia

Kajian terhadap wanita muda mendapati bahawa kapsul halia melegakan gejala dismenorea utama termasuk tempoh yang menyakitkan serta NSAID seperti ibuprofen dan asid mefenamik.  Halia juga ialah remedy semulajadi untuk senggugut.

Wanita dalam kumpulan halia mengambil kapsul 250 miligram halia 4 kali sehari untuk 3 hari pertama dalam haid mereka. Wanita dalam kumpulan asid mefanamic mengambil 250 miligram kapsul 4 kali sehari manakala mereka dalam kumpulan ibuprofen mengambil 400 miligram sehari 4 kali sehari. 

Wanita dalam setiap 3 kumpulan rawatan melaporkan kekurangan rasa sakit yang sama, kepuasan dengan rawatan, dan pengurangan keterukan dysmenorrhea tanpa mengambil kira rawatan yang mereka ambil. Tiada wanita dalam kajian itu melaporkan kesan sampingan yang teruk dengan apa-apa rawatan. Cuba sedikit halia sekiranya anda ingin alternatif bebas ubat untuk melegakan kesakitan senggugut.


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 2) 3.png

3. Kalsium Mineral melawan kekejangan

Kalsium adalah nutrien yang diperlukan semua orang, tetapi kebanyakan wanita tidak mendapat nurtien ini secukupnya. Kita memerlukan kalsium bukan sahaja untuk tulang yang sihat, tetapi untuk fungsi jantung, otot, dan sistem saraf yang betul. Pengambilan kalsium yang mencukupi juga boleh membantu melegakan senggugut. Oleh itu,pengambilan kalsium yang optimum merupakan remedi semulajadi untuk senggugut.

 Dalam kajian wanita muda, mereka yang mengambil suplemen yang mengandungi 1,000 miligram kalsium sehari bermula pada hari ke-15 kitaran haid sehingga kesakitan haid berhenti dalam kitaran berikut mengalami kesakitan haid yang kurang sengit daripada mereka yang mengambil plasebo. 

Anda boleh makan produk tenusu rendah lemak, jus oren, sardin kalengan dan salmon, dan makanan kaya kalsium yang lain untuk mendapatkan sukatan harian mineral ini yang anda perlu.


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 2) 4.jpg

4. Elakkan kafein

Menghapuskan kafein dalam diet anda boleh membantu banyak wanita melegakan kesakitan senggugut. Kafein datang dalam pelbagai bentuk termasuk kopi, teh, soda, coklat, dan minuman tenaga. Sekiranya anda mengambil kafein setiap hari, anda mungkin perlu mengurangkan dos anda perlahan-lahan untuk mengelakkan simptom apabila berhenti. 

Sebagai pengganti, cobalah smoothie dengan sayur-sayuran, buah beri dan serbuk protein yang kaya dengan antioxidant. Nutrien akan memberi anda tenaga yang sangat diperlukan untuk menangani kesakitan yang meningkat.


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 2) 5.jpg

5. Peluk sesuatu panas

Apabila dalam keadaan sakit kerana senggugut, pad pemanas, bungkus haba, atau botol air panas yang diletakkan ke abdomen anda berfungsi sebagai sebuah keajaiban untuk melegakan senggugut. Anda boleh mencari barang-barang ini di kedai ubat atau dalam talian. Penggunaan berterusan haba boleh berfungsi serta ibuprofen untuk melegakan sakit dismenorea kerana haba membantu otot berehat. 

Satu kajian mengenai wanita berusia antara 18 hingga 30 tahun yang mengalami dismenorea utama mendapati bahawa mereka yang memakai pad pemanas yang dipanaskan hingga 104 darjah Fahrenheit mengalami kelegaan yang sama dengan orang yang bergantung kepada ibuprofen untuk kekejangan ketika haid. 

Sekiranya anda tidak mempunyai pad pemanas, bungkus haba, botol air panas, atau patch berubat, mandi panas atau tuala panas boleh digunakan sebaliknya.


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 2) 6.jpg

6. Kurkumin

Satu lagi remedi semulajadi untuk senggugut yang semakin popular ialah kurkumin. Kurkumin, bahan dalam akar kunyit, boleh membantu melegakan gejala PMS. Wanita yang mengambil 2 kapsul kurkumin sehari selama 7 hari sebelum haid dan selama 3 hari selepas tempoh mereka mula mengalami pengurangan gejala PMS berbanding wanita yang mengambil pil plasebo.

Para saintis berfikir bahawa sebatian bermanfaat dalam kurkumin memerangi keradangan. Kurkumin mengubah tahap neurotransmitter, yang mungkin bertanggungjawab untuk pengurangan simptom PMS. 

Wanita yang dirawat dengan kurkumin melaporkan peningkatan dalam tingkah laku, mood, dan gejala fizikal akibat PMS. Kurkumin juga boleh memberi manfaat kepada orang-orang dengan keadaan keradangan seperti arthritis, IBS, penyakit radang usus, penyakit autoimun, dan keadaan lain.

Anda boleh mencuba Chai Gold untuk menikmati manfaat kurkumin dan halia untuk mengurangkan simptom senggugut serta melegakan kekejangan semasa haid. Chai Gold diperkayakan dengan herba dan rempah lain seperti halia, kunyit, cengkih, pelaga, kulit kayu manis, ia juga ditambah dengan akar maca yang secara saintifik terbukti berupaya membekalkan tenaga tanpa kafein. 

Dapatkan Chai Gold anda di sini!

Baca Part 1 artikel ini di sini!Older post Newer post