Cart 0

Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 1)

Kini, wanita moden hanya redha dengan gejala senggugut dan kekejangan haid atau menggunakan ubat OTC untuk mengurangkan kesakitan yang dialami. Namun, terdapat pelbagai alternatif dan remedi yang lebih sihat untuk menangani sakit senggugut. Ia juga penting untuk ingat bahawa ubat OTC tidak boleh diambil dengan kerap kerana kesannya terhadap hati anda. 

Hari ini kami akan tunjukkan beberapa remedi semulajadi untuk senggugut:

Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 1) 1.jpg

1.Hidrasi

Senggugut, atau dismenorea utama, adalah sebahagian kehidupan yang tidak selesa untuk ramai wanita secara bulanan. Antara remedi semulajadi untuk senggugut ialah dengan meminum air yang banyak untuk mengekalkan hidrasi. Ini juga akan mengurangkan kembung yang membuat senggugut lebih teruk untuk sesetangah wanita.

Cuba biasakan minum 6 hingga 8 gelas air setiap hari, terutama semasa tempoh anda. Tambah sedikit pudina atau biji lemon untuk menjadikannya lebih enak. Elakkan makanan yang masin untuk mengurangkan kesan kembung yang anda alami. 

Sesetengah wanita mengalami cirit-birit atau muntah dengan senggugut merela. Ia adalah penting untuk menggantikan cecair yang hilang dengan meminum banyak air.


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 1) 2.jpeg

2. Diet yang sihat

Anda mungkin menginginkan makanan berlemak, manis, atau masin apabila anda mengalami haid tempoh anda, tetapi makanan ini bukan kawan anda. Jauhilah donat dan kerepek kentang. Sesetengah wanita mendapati bahawa makanan yang sihat boleh membantu meredakan kesakitan haid. 

Makanan anti-keradangan seperti ceri, blueberries, squash, tomato, dan lada paprika adalah pilihan yang terbaik. Ikan air sejuk yang tinggi dalam asid lemak omega-3 juga merupakan pilihan yang sihat. Anda juga boleh makan lebih banyak kacang kalsium, badam, dan sayur-sayuran berdaun yang lebih gelap. Makanan ini mengandungi sebatian yang memerangi keradangan. 

Sesetengah wanita melaporkan bahawa makan dengan cara ini dapat membantu meredakan sakit haid dan meningkatkan kesihatan. Adalah lebih baik untuk makan makanan yang sihat dan seimbang sepanjang tahun, bukan hanya untuk beberapa hari sebulan sepanjang tempoh anda.


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 1) 3.jpg

3. Adas

Satu remedi semulajadi yang kurang terkenal untuk senggugut ialah herba Adas. Dalam satu kajian, kira-kira 80 peratus wanita muda yang mengambil kapsul mengandungi 30 miligram ekstrak adas 4 kali sehari selama 3 hari sebelum permulaan haid mereka mengalami kesakitan yang lebih sedikit berbanding mereka yang mengambil plasebo.

Penyelidik percaya bahawa adas menghalang penguncupan uterus yang dirangsang oleh prostaglandin. Ekstrak Adas mungkin merupakan pilihan yang baik untuk kira-kira 10 peratus wanita yang tidak dapat melakukan aktiviti normal mereka selama 1 hingga 3 hari dalam haid  mereka disebabkan senggugut dan kekejangan yang teruk. Adas juga boleh digunakan dalam pelbagai masakan terutamanya bersama ikan air


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 1) 4.jpg

4. Kayu Manis

Kayu manis mempunyai pelbagai manfaat dan ia juga merupakan remedi semuljadi untuk senggugut. Dalam kajian wanita muda, mereka yang mengambil kapsul yang mengandungi 420 miligram kayu manis 3 kali sehari untuk 3 hari pertama kitaran haid mengalami kurang pendarahan haid, kurang sakit, dan penurunan mual dan kekerapan muntah berbanding dengan yang mengambil plasebo. 

Wanita tidak melaporkan apa-apa kesan sampingan yang berkaitan dengan mengambil pil kayu manis. Cuba taburkan kayu manis pada bijirin atau koko panas. Ia tidak boleh menyakiti dan ia boleh membantu kekejangan dan gejala tempoh lain.


Remedi Semulajadi untuk Senggugut (Part 1) 5.jpg

5.Vitamin B1

Para penyelidik mengkaji kesan vitamin B1 dan minyak ikan pada gejala dismenorea di kalangan pelajar sekolah menengah. Wanita muda telah dipisahkan kepada 4 kumpulan yang berbeza. Satu kumpulan mengambil 100 miligram vitamin B1 setiap hari. Satu lagi mengambil 500 miligram minyak ikan setiap hari. Satu kumpulan mengambil kombinasi kedua-dua vitamin B1 dan minyak ikan setiap hari. Kumpulan terakhir mengambil plasebo.

Wanita mengambil rawatan pada permulaan kitaran haid dan berterusan selama 2 bulan. Berbanding dengan golongan plasebo, mereka yang mengambil vitamin B1, minyak ikan, atau kedua-duanya melaporkan kesakitan yang kurang sengit. 

Wanita yang mengambil minyak ikan atau B1 juga melaporkan kesakitan mereka tidak tahan lama berbanding dengan golongan plasebo. Hal ini menunjukkan bahawan Vitamin B1 berpotensi sebagai remedi semulajadi untuk senggugut yang juga berkhasiat.


                                                                                                                     Older post Newer post