Cart 0

Rawatan Endometriosis

Rawatan untuk endometriosis biasanya melibatkan ubat atau pembedahan. Pendekatan yang anda pilih dan doktor anda akan bergantung kepada tanda-tanda dan tahap endometriosis,dan juga sama ada anda berharap untuk mengandung.

Doktor biasanya mencadangkan pendekatan rawatan konservatif terlebih dahulu, hanya memberi cadangan untuk pembedahan jika rawatan awal gagal.

Rawatan Endometriosis 2.jpg

Ubat tahan sakit

Antara rawatan endometriosis yang paling popular ialah ubat tahan sakit.Doktor anda boleh mengesyorkan agar anda mengambil pelega kesakitan yang berlebihan, seperti ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs) ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain) atau natrium naproxen (Aleve) untuk membantu mengurangkan kekejangan haid yang menyakitkan.


Rawatan Endometriosis 3.jpg

Terapi hormon

Terapi hormon merupakan sebuah rawatan untuk endometriosis juga.Hormon tambahan kadang-kadang berkesan dalam mengurangkan atau menghapuskan kesakitan endometriosis. Kenaikan dan kejatuhan hormon semasa kitaran haid menyebabkan implan endometrium untuk menebal, memecah dan berdarah. Ubat hormon boleh melambatkan pertumbuhan tisu endometrium dan mencegah implan baru tisu endometrium.

Terapi hormon bukanlah penyelesaian kekal untuk endometriosis. Anda boleh mengalami kembali gejala anda selepas menghentikan rawatan.

Terapi yang digunakan untuk merawat endometriosis termasuk:


Kontraseptif hormon

 Pil kawalan kelahiran, patch dan cincin vagina membantu mengawal hormon yang bertanggungjawab untuk membina tisu endometrium setiap bulan. Ramai yang mempunyai aliran haid yang lebih ringan dan lebih pendek apabila mereka menggunakan kontraseptif hormon. Menggunakan alat kontraseptif hormon - terutamanya dalam rejimen kitaran berterusan - boleh mengurangkan atau menghapuskan kesakitan dalam sesetengah kes.

Gonadotropin-releasing hormone (Gn-RH)

Gonadotropin-releasing hormone (Gn-RH) jugamerupakan antara terapi yang merawat Endometriosis. Gn-RH seperti agonis dan antagonis. Ubat ini menghalang pengeluaran hormon ovari-menstimulasi, menurunkan tahap estrogen dan menghalang haid. Ini menyebabkan tisu endometrium menyusut. Kerana dadah ini menghasilkan menopaus buatan, mengambil estrogen atau progestin yang rendah bersama-sama dengan agonis Gn-RH dan antagonis boleh mengurangkan kesan sampingan menopaus, seperti kilasan panas, kekeringan faraj dan kehilangan tulang. Tempoh haid dan keupayaan untuk mendapatkan kembali hamil apabila anda berhenti mengambil ubat.

Terapi progestin

Pelbagai terapi progestin, termasuk alat intrauterine dengan levonorgestrel (Mirena, Skyla), implan kontraseptif (Nexplanon), suntikan kontraseptif (Depo-Provera) atau pil progestin (Camila), boleh menghentikan tempoh haid dan pertumbuhan implan endometrium boleh melegakan tanda dan gejala endometriosis.

Inhibitor aromatase

 Inhibitor aromatase adalah kelas ubat yang mengurangkan jumlah estrogen di dalam badan anda yang juga merupakan rawatan endometriosis. Doktor anda boleh mengesyorkan perencat aromatase bersama-sama dengan progestin atau kontraseptif hormon kombinasi untuk merawat endometriosis.


Rawatan Endometriosis 5.jpg

Pembedahan konservatif

Pembedahan konservatif boleh juga merawat isu Endometriosis. Sekiranya anda mempunyai endometriosis dan dalam proses cuba hamil, pembedahan untuk mengeluarkan implan endometriosis dan pada masa yang sama memelihara rahim dan ovari anda (pembedahan konservatif) boleh meningkatkan peluang anda untuk berjaya mengandung. 

Jika anda mengalami kesakitan yang teruk daripada endometriosis, anda juga boleh mendapat manfaat daripada pembedahan - namun, endometriosis dan rasa sakit ini boleh kembali.

Doktor anda boleh melakukan prosedur laparoskopi atau, kurang biasa, melalui pembedahan abdomen tradisional dalam kes yang lebih luas. Walaupun dalam kes-kes yang teruk endometriosis, kebanyakannya boleh dirawat dengan pembedahan laparoskopi. 

Selepas pembedahan, doktor anda mungkin mengesyorkan mengambil ubat hormon untuk membantu meningkatkan kesakitan.

Rawatan Endometriosis 1.jpg

Rawatan kesuburan

Endometriosis boleh menyebabkan kesakitan ketika mengandung dan perlu dirawat. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk hamil, doktor anda boleh mengesyorkan rawatan kesuburan yang diawasi oleh pakar kesuburan. 

Rawatan kesuburan merangkumi merangsang ovari anda untuk membuat lebih banyak telur untuk persenyawaan in vitro. Rawatan yang sesuai untuk anda bergantung kepada keadaan peribadi anda.

Rawatan Endometriosis 6.jpg

Histerektomi dengan penyingkiran ovari

Pembedahan untuk membuang rahim (histerektomi) dan ovari (ooforectomi) pernah dianggap sebagai rawatan yang paling berkesan untuk endometriosis. Namun kini terdpat pelbagai rawatan alterntif yang lebih senang. Pakar endometriosis jarang mencadangkan pendekatan ini, sebaliknya memberi tumpuan kepada penyingkiran yang teliti terhadap semua tisu endometriosis.

Penyingkiran ovari anda menyebabkan menopaus awal. Kekurangan hormon yang dihasilkan oleh ovari dapat meningkatkan sakit endometriosis untuk beberapa orang, tetapi bagi yang lain, endometriosis yang tersisa selepas pembedahan terus menyebabkan gejala ini berterusan.

Menopaus awal juga membawa risiko penyakit jantung dan saluran darah (kardiovaskular), keadaan metabolik tertentu dan kematian awal.

Pembuangan uterus (histerektomi) kadang-kadang boleh digunakan untuk merawat simptom yang berkaitan dengan endometriosis, seperti pendarahan haid berat dan haid yang menyakitkan disebabkan oleh kekejangan rahim dan senggugut, pada mereka yang tidak mahu hamil.

Walaupun ovari dibiarkan di tempatnya, histerektomi mungkin masih mempunyai kesan jangka panjang pada kesihatan anda, terutamanya jika anda menjalani pembedahan sebelum umur 35 tahun.

Anda boleh baca lagi tentang Sebab dan Risiko Endometriosis di sini!Older post Newer post