Cart 0

Pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana citronella boleh menghalang serangga?

Tidak semua tumbuhan mempunyai keupayaan untuk melindungi diri mereka seperti bunga ros, oleh itu inilah sebabnya mengapa tumbuhan mempunyai pelbagai cara untuk mempertahankan diri.

Dengan berkembangnya industri minyak pati atau essential oil, ia diterima bahawa banyak tumbuh-tumbuhan seperti citronella, pendarat, kemenyan mempunyai banyak manfaat.

Tetapi adakah anda pernah tertanya-tanya bagaimana citronella boleh menghalang serangga? Atau resin kemenyan atau luban ini boleh dikunyah untuk manfaat kesihatannya? Atau kulit kayu pinus Perancis mempunyai sifat antioksidan tertinggi di antara semua tumbuh-tumbuhan? Kenapa tumbuhan tertentu tinggi dalam anti-bakteria, anti-parasit, anti-kulat lebih daripada tumbuhan yang lain?

Bagaimanakah tumbuhan berjaya mendapatkan semua ciri-ciri ini?

Minyak pati seperti citronella, serai dan eucalyptus limau mempunyai bau sitrus yang kuat yang tidak disukai oleh nyamuk, oleh itu, minyak daripda tumbuhan tersebut dapat menghalang nyamuk. Tumbuhan lain juga mengeluarkan bau yang mengusir perosak lain. Misalnya, basil mengusir lalat dan crown imperial mengusir tikus dan arnab.

Tumbuhan terdedah kepada unsur-unsur semula jadi yang pelbagai. Serangga, parasit, kulat, dan tidak menyebut juga cuaca, keadaan tanah, herbivora, dan manusia. Ini bermakna tumbuhan juga terdedah kepada penyakit dan penyakit yang dibawa daripada ancamannya.

Tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di persekitaran angin kuat mempunyai akar tebal dan lebih mendalam untuk menahan daya angin. Ia adalah mekanisme pertahanan semula jadi tumbuhan. Tumbuhan seperti kemenyan, berkembang pesat dalam persekitaran tertentu dan kawasan tertentu, memberikan pendedahan yang diperlukan untuk menghasilkan ciri-ciri yang ada sekarang.

Dari aktiviti metabolik tumbuhan dan mekanisme pertahanan, fitokimia dihasilkan. 

Fitokimia adalah sebatian semula jadi yang sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk manfaat kesihatan yang diperolehi daripada memakan tumbuhan selain daripada nutrien dan vitamin mereka. Fitokimia bertindak sebagai antioksidan semulajadi, mempunyai sifat antikanser, bertindak sebagai enzim untuk memangkinkan enzim.

Mereka juga bertindak sebagai anti-mikrob dan mencetuskan hormon berguna dalam tubuh kita, terutama hormon yang berkaitan dengan selera makan yang mengawal berat badan.

Oleh itu, kita melihat fleksibiliti dan kebolehsuaian tumbuhan ketika mereka berkembang menjadi lebih baik untuk melindungi diri mereka di dunia moden. Ini menunjukkan walaupun terdapat ancaman baru yang tidak pernah diharungi oleh tumbuhan, mereka masih dapat menangkis segala masalah yang mereka hadapi. Potensi ini, untuk tumbuhan terus berubah adalah mengapa mereka adalah salah satu anugerah alam semula jadi.

Selalu kan kita dengar dan gunakan herba dan rempah dalam masakan seharian. Tapi sama ke herba dan rempah ni? Apa beza dia? Nak tahu apa beza rempah dan herba, baca disini!

Nak tau lebih lanjut tentang fakta herba atau auta? Ikuti kami di blog kami, FAKTA BOTANI!Older post Newer post