Cart 0

Pengenalan tentang Endometriosis

Endometriosis adalah pertumbuhan sel yang tidak normal (sel endometrial) yang serupa dengan sel yang membentuk dalam rahim, tetapi di lokasi di luar rahim. Endometriosis paling biasa dijumpai pada organ-organ lain di bahagian pinggul.

Penyebab pasti endometriosis belum diketahui.

Endometriosis adalah lebih biasa pada wanita yang mengalami ketidaksuburan daripada wanita subur, tetapi keadaannya tidak semestinya menyebabkan ketidaksuburan.

Kebanyakan wanita dengan endometriosis tidak mempunyai simptom yang jelas.


Pengenalan tentang Endometriosis 1.jpg

Apakah endometriosis?

Endometriosis adalah pertumbuhan yang tidak normal dari tisu endometrium yang serupa dengan sel bahagian dalam rahim, tetapi di lokasi di luar rahim. Tisu endometrial dikeluarkan setiap bulan semasa haid. Tisu endometrium yang terdapat di lokasi ektopik dipanggil implan endometrium.

Dengan endometriosis, tisu endometrial yang berpindah terus bertindak seperti biasanya - ia akan bertambah, memecah dan berdarah dengan setiap kitaran haid. Kerana tisu pengungsian ini tidak mempunyai cara untuk keluar dari tubuh anda, ia menjadi terperangkap dalam badan anda. 

Apabila endometriosis melibatkan ovari, cyst yang dipanggil endometriomas boleh terbentuk. Tisu sekeliling boleh terganggu kerana keradangan, akhirnya membina tisu parut dan pelekatan - tisu yang tidak normal, tisu berserabut ini boleh menyebabkan tisu pinggul dan organ-organ melekat antara satu sama lain.

Cyst ini paling sering dijumpai pada ovari, tiub Fallopian, permukaan rahim, usus, dan pada lapisan membran rongga pelvis (iaitu peritoneum). Mereka jarang diumpai di vagina, serviks, dan pundi kencing. 

Jarang sekali, endometriosis boleh berlaku di luar pelvis. Endometriosis telah dilaporkan di hati, otak, paru-paru, dan bekas luka pembedahan lama. Implan endometrium, sementara mereka mungkin menjadi masalah, biasanya benign (iaitu bukan kanser).


Pengenalan tentang Endometriosis 2.jpg

Simptom Endometriosis

Kebanyakan wanita yang mempunyai endometriosis, sebenarnya, tidak mempunyai simptom. Simptom endometriosis berbeza antara individu. Sesetengah wanita mengalami simptom ringan, tetapi yang lain boleh mengalami simptom yang sederhana dan berat.

Keterukan kesakitan anda tidak menunjukkan tahap atau tahap keadaan. Anda mungkin mempunyai bentuk ringan penyakit ini namun mengalami kesakitan yang menyakitkan. Dan vice versa. Antara simptom yang sering dilaporkan ialah:

Sakit (biasanya pelvik) yang biasanya berlaku sebelum haid dan berkurang selepas haid. Tanda-tanda anda mungkin mengalami endometriosis ialah:

  • Hubungan seks yang menyakitkan
  • Kekejangan semasa hubungan seks
  • Kekejangan atau sakit semasa pergerakan usus atau kencing
  • Kemandulan


Gejala lain yang boleh dikaitkan dengan endometriosis termasuk:

• sakit perut

• cirit-birit dan / atau sembelit

• sakit belakang

• keletihan kronik

• haid tidak teratur atau berat,

• kencing yang menyakitkan, atau

• air kencing berdarah (terutamanya semasa haid).

Simptom endometriosis termasuk sakit dada atau batuk darah akibat endometriosis dalam paru-paru dan sakit kepala dan / atau kejang akibat endometriosis di otak.


Pengenalan tentang Endometriosis 5.jpg

Sakit dengan pemeriksaan pinggul

Tahap kesakitan boleh berbeza-beza dari bulan ke bulan, dan boleh sangat berbeza di kalangan individu yang terkena. Sesetengah wanita mengalami simptom yang semakin teruk, sementara yang lain mengalami kesakitan tanpa rawatan.


Pengenalan tentang Endometriosis 3.jpg

Apakah peringkat endometriosis?

Endometriosis diklasifikasikan kepada salah satu daripada empat peringkat (I-minimal, II-ringan, III-sederhana, dan IV-teruk) berdasarkan lokasi, tahap, dan kedalaman implan endometriosis serta kehadiran dan keterukan tisu parut dan kehadiran dan saiz implan endometrium dalam ovari.

Kebanyakan kes endometriosis diklasifikasikan sebagai minima atau ringan, yang bermaksud terdapat implan cetek dan parut ringan.

Endometriosis yang sederhana dan teruk biasanya mengakibatkan sista dan parut yang lebih teruk.

Tahap endometriosis tidak berkaitan dengan tahap gejala pengalaman wanita, tetapi ketidaksuburan dan kemandulan sering berlaku dengan endometriosis peringkat IV.

Anda boleh baca artikel kami tentang PMDD di sini!Older post Newer post