Cart 0

Pendarahan Post-coital


Kebarangkalian bahawa jika anda membaca ini, anda mempunyai kejutan yang tidak dijangka selepas seks. “Post-coital” bermaksud selepas persetubuhan dan “post-coital bleeding” ialah pendarahan yang berlaku selepas seks. Hal ini boleh membimbangkan pada mulanya, dan juga  membunuh mood sebenarnya. Jenis perdarahan ini tidak berkaitan dengan kitaran haid anda dan jumlah pendarahan selepas hubungan seks boleh berbeza jumlahnya. 


Pendarahan Post-coital 3.jpg

Pendarahan post-coital datang daripada mana?

Jelas sekali, terdapat banyak cara untuk melakukan hubungan seks. Apabila bercakap mengenai pendarahan post-coital, kita merujuk kepada pendarahan yang berlaku selepas seks apabila penembusan vagina terlibat. Ini bermakna pendarahan post-coital boleh berlaku selepas penembusan vagina oleh zakar, dildo, jari pasangan ... anda mendapat pointnya.

Secara anatomi, kedua-dua bahagian tubuh anda yang boleh berdarah daripada gesekan atau trauma relatif daripada seks vagina adalah vagina dan serviks anda.


Sebab-sebab Perdarahan Faraj

Apabila vagina anda berdarah selepas hubungan seks, kemungkinan besar trauma berlaku di dinding vagina anda. Pendarahan berwarna merah cerah dan boleh menjadi agak berat.

Biasanya, vagina tidak terluka dengan persetubuhan. Jika vagina tidak dilincirkan dengan baik, geseran yang disebabkan oleh penembusan vagina dapat merobek dinding vagina anda. Anda mungkin mengalami kesakitan disebabkan pelinciran yang tidak mencukupi jika ada yang berikut:

  • Penembusan vagina berlaku sebelum anda cukup terangsang untuk melincirkan diri.


  • Tahap estrogen anda adalah rendah. Ini berlaku semasa penyusuan dan dengan menopaus.


  • Walaupun tidak biasa, luka-luka vagina biasanya menyebabkan pendarahan post-coital yang cukup berat untuk membawa wanita ke bilik kecemasan selepas seks. Vagina mempunyai bekalan darah yang kaya dan jenis-jenis luka ini banyak berdarah. Biasanya, ini bermakna jahitan atau suturing diperlukan untuk menghentikan pendarahan.

Pendarahan Post-coital 2.jpg


Sebab-sebab Pendarahan Servikal

Tidak seperti faraj, pendarahan daripada serviks yang berlaku selepas seks biasanya tidak cukup berat untuk membawa anda ke bilik kecemasan pada pertengahan malam. Biasanya memang ada sejumlah darah merah yang terang. Ini juga boleh berlaku dengan kadar minima, mungkin anda hanya dapat melihatnya apabila anda mencuci diri atau menukar seluar dalam anda. Walaupun ia mungkin sedikit, ia masih penting untuk membincangkan pendarahan selepas hubungan seks dengan doktor anda.

Pada asasnya terdapat empat sebab mengapa serviks anda boleh berdarah selepas seks, termasuk:

  • Ectropion serviks 

Serviks mempunyai dua bahagian dan dua jenis sel. Di luar leher rahim mempunyai jenis sel yang sama seperti vagina tetapi bahagian dalam atau kanal serviks mempunyai jenis sel yang berlainan. Sel-sel yang merangkumi serviks bertindak sebagai penghalang dan tahan terhadap persekitaran faraj, termasuk geseran persetubuhan. 

Walau bagaimanapun, sel-sel yang menyusun kanal serviks lebih rapuh dan sensitif. Ectropion serviks menggambarkan keadaan atau variasi anatomi di terusan serviks, mendedahkan sel-sel ini lebih rapuh ke persekitaran vagina. 

Penggunaan pil kehamilan dan kawalan kelahiran boleh dikaitkan dengan perubahan ini. Sel-sel ini berdarah dengan mudah apabila disentuh dengan ringan. Sekiranya anda mempunyai variasi serviks ini, kemungkinan besar anda akan mengalami pendarahan post-coital.


  • Polyps serviks 

Sel-sel yang merangkumi saluran serviks juga boleh menyebabkan polip. Polip endokervis biasanya ialah pertumbuhan yang tidak seimbang. Kerana polip ini mempunyai bekalan darah yang kaya, ia berdarah dengan mudah. 

Polip-polip ini berkembang di kanal serviks anda tetapi ketika mereka tumbuh mereka melekat pada serviks anda, meletakkannya dalam kedudukan yang sempurna untuk menjadi jengkel dan berdarah semasa seks.


  • Cervicitis

Keradangan serviks, yang dipanggil cervicitis, juga boleh menyebabkan pendarahan selepas seks. Jangkitan klamidia adalah penyebab utama cervicitis akut. 

Pada peringkat awal, jangkitan klamidia tidak mempunyai simptom yang sebenar tetapi ia adalah jangkitan seksual yang serius yang boleh menjejaskan kesuburan anda. Adalah sangat penting untuk melihat pembekal doktor anda jika anda mengalami sebarang permulaan pendarahan selepas bersalin.


  • Kanser pangkal rahim

Satu lagi sebab pendarahan servikal post-coital. Ini adalah sebab yang paling serius jika anda mengalami pendarahan post-coital selepas melahirkan anak. Walau bagaimanapun, ia juga merupakan punca paling tidak mungkin. 

Ini benar terutamanya jika anda telah berjumpa dengan doktor anda untuk pemeriksaan kanser serviks secara rutin. Sudah tentu, kanser serviks adalah perkara pertama yang anda akan dapati dalam carian internet untuk pendarahan post-coital. 

Jika anda membaca ini, ambil nafas besar dan jangan panik. Terdapat banyak sebab lain yang boleh menyebabkan pendarahan post-coital anda dan tidak ada keperluan untuk menganggap ia kanser servikal dengan segera. Walau bagaimanapun, ia penting untuk membincangkan pendarahan post-coital atau sebarang kebimbangan lain anda dengan seorang pakar dan pasangan anda.

Anda boleh baca artikel tentang Pendarahan Intermenstrual di sini!Older post Newer post