Cart 0

Pendarahan Intermenstrual


Apakah itu Pendarahan Intermenstrual?

Pendarahan intermenstrual adalah nama yang diberikan kepada pendarahan minimal yang boleh berlaku pada mana-mana peringkat dalam kitaran haid anda dan bukan pada masa haid biasa anda. Ia kadang-kadang dirujuk sebagai kebocoran haid, dan ia cenderung hanya pendarahan yang sangat ringan atau hanya bercak. Warna pendarahan intermenstrual biasanya berwarna coklat atau merah jambu dan tidak serupa dengan konsisten darah haid.

Penting untuk ketahui, pendarahan intermenstrual jauh lebih rendah daripada haid biasa anda. Pendarahan intermenstrual boleh disyaki selepas berdarah sebanyak dua sudu teh darah, manakala pendarahan haid purata adalah kira-kira lapan sudu darah.


Pendarahan intermenstrual 3.jpg

Penyebab utama perdarahan intermenstrual

Salah satu sebab utama wanita mengalami pendarahan intermenstrual adalah dengan menggunakan pil kontraseptif. Anda boleh berada di tengah-tengah pek pil anda dan tiba-tiba mengalami pendarahan ringan.

Sebabnya ini biasanya berlaku kerana tahap hormon anda dan kekuatan pil yang anda ambil. Jika pil terlalu lemah untuk badan anda, anda mungkin mengalami pendarahan kerana hormon sintetik ini tidak cukup kuat untuk memberitahu sistem anda apa yang perlu dilakukan.

Sekiranya ini berlaku, anda akan mendapati bahawa anda mengalami pendarahan serupa pendarahan bersalin secara berkala. Adalah lebih baik untuk bercakap dengan doktor anda tentang ini supaya anda boleh mendapatkan kontraseptif yang tepat untuk badan anda dan pastikan anda tidak jatuh mengandung.


Pendarahan intermenstrual 2.jpg

Penyebab lain pendarahan intermenstrual

Pil kontraseptif pastinya merupakan penyebab utama bagi ramai wanita. Selain daripada dos awal yang tidak tepat, badan anda mungkin juga berubah anda jika anda mengambilnya selama bertahun-tahun. Oleh itu, tahap hormon sintetik dalam pil kini tidak tepat untuk badan anda. Sekiranya anda mengalami pendarahan intermenstrual, mungkin ini adalah masa untuk berbincang dengan doktor anda tentang menukar kepada pilihan kawalan kelahiran yang berbeza.

Salah satu punca yang menyebabkan pendarahan antara wanita adalah pil pagi dan selepas. Ubat ini direka khusus untuk menyebabkan pendarahan kerana ia membuang segala-galanya daripada rahim. Pendarahan adalah tanda bahawa pil telah berfungsi seperti yang diharapkan.

Selain daripada hormon sintetik, terdapat juga punca semula jadi untuk pendarahan antara wanita. Keadaan seperti endometriosis dan sindrom ovarium polikistik boleh menyebabkan ketidakseimbangan semula jadi dalam kitaran haid anda, yang menyebabkan pendarahan di luar haid normal anda. Jika anda mengalami pendarahan tidak teratur selama lebih daripada dua kitaran, berjumpa dengan doktor anda. Mereka akan memeriksa keadaan ini dan menguji tahap hormon anda.

Kemungkinan lain ialah pendarahan ini sebenarnya merupakan tanda bahawa anda telah mengandung. Sekiranya pendarahan berlaku selepas anda menghidap ovulasi dan sebelum anda mula menstruasi, ia mungkin menjadi tanda bahawa implantasi embrio telah berlaku. Tidak semua wanita mengalami ini apabila mereka hamil, tetapi ia berlaku dalam sesetengah wanita.

Pendarahan intermenstrual.jpg

Penyebab pendarahan yang tidak normal biasanya bervariasi dengan usia dan punca malignan adalah sangat tidak biasa pada wanita yang lebih muda. Di samping itu, kemungkinan polip uterus dan fibroid juga meningkat dengan usia.

Sekitar 14% wanita pra-menopaus mengalami pendarahan haid tidak teratur atau terlalu berat. Ia dianggarkan bahawa di kalangan wanita yang hadir untuk rawatan utama dengan masalah haid, sekitar satu pertiga akan mempunyai pendarahan intermenstrual sebagai tambahan kepada kehilangan haid berat. Pendarahan tidak berjadual menyebabkan kebimbangan dan keprihatinan kerana ia boleh menjadi gejala penyebab kanser ginekologi.

Baca Newsletter bulan Ogos kami di sini!Older post Newer post