Cart 0

Manfaat Testosteron untuk Wanita


Tahap testosteron wanita secara semulajadi berubah sepanjang hayatnya, kitaran haidnya, dan bahkan pada masa yang berbeza hari ini. Seorang wanita yang mempunyai testosteron rendah tidak mengandungi cukup untuk membantu menghasilkan sel-sel darah baru, meningkatkan tahap hormon pembiakan yang lain.

Testosteron tergolong dalam sekumpulan hormon yang dikenali sebagai androgen. Tahap testosteron memberi kesan kepada kesuburan, sex drive, pengeluaran sel darah merah, jisim otot dan pengedaran lemak.

Kebanyakan orang memikirkan testosteron sebagai hormon seks lelaki, tetapi semua orang memerlukan jumlah tertentu. Walaupun lelaki mempunyai lebih banyak testosteron daripada wanita, kelenjar adrenal wanita dan ovari menghasilkan sejumlah kecil hormon ini.

Menurut Pusat Perubatan Universiti Rochester, seorang wanita sepatutnya mempunyai sejumlah 15-70 nanogram setiap desiliter (ng / dl) testosteron dalam darahnya. Namun pada masa ini, masih lagi tidak terdapat garis panduan konklusif untuk apa yang harus dianggap sebagai tahap rendah testosteron untuk badan wanita.
Manfaat Testosteron untuk Wanita 1.jpg

1. Kesihatan holistik dan seksual


Antara manfaat testosteron untuk wanita ialah kesihatan menyeluruh dan holistik. Tidak diketahui wanita juga menghasilkan testosteron (walaupun kira-kira sepersepuluh tahap sebagai lelaki) dalam ovari dan kelenjar adrenal mereka. Seperti pada lelaki, tahap ujian testosteron pada wanita berusia dua puluhan dan menurun selepas itu. Seperti lelaki, wanita tidak hanya mengalami penurunan dalam pengeluaran testosteron, tetapi juga dalam hormon seperti dehydroepiandrosterone (DHEA), yang jatuh secara dramatik untuk wanita selepas menopause.

Walaupun doktor telah mengetahui bahawa wanita menghasilkan testosteron, kebanyakan doktor arus perdana percaya bahawa hormon seperti testosteron tidak penting bagi wanita. Hanya tahap hormon "wanita" progesteron dan estrogen dianggap mempunyai kesan penting terhadap kesihatan dan kesejahteraan wanita. 

Walau bagaimanapun, sepanjang dekad yang lalu, lebih banyak lagi bukti telah dibuktikan bahawa testosteron adalah hormon yang sangat penting untuk wanita, terutamanya dari segi bersesuaian, bersandar, dan aktif secara seksual. Hasil yang jelas dalam satu kajian adalah bahawa wanita yang menerima patch 300-mcg testosteron menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam fungsi seksual, mood, dan kesejahteraan umum.
Manfaat Testosteron untuk Wanita 3.jpg

2. Kebaikan untuk fungsi seksual wanita

Selain kesan psikologi dan seksual, tahap testosteron yang mencukupi memainkan peranan penting dalam membantu wanita mengekalkan komposisi badan yang sihat.

Walaupun diketahui bahawa wanita mula mendapat lemak badan 10 tahun sebelum mereka mengalami menopause, dan banyak wanita bertambah berat ketika mengambil pil kontraseptif, para doktor sering mengabaikan peranan yang testosteron dapat bermain dalam membantu menaikkan berat badan ini. Ini mungkin kerana kebanyakan doktor tidak mengetahui tentang penggunaan terapi penggantian testosteron pada wanita. 

Di samping itu, beberapa kajian awal, yang kini dilihat sebagai tahap testosteron yang dikaitkan pada wanita dengan obesiti abdomen (pesakit yang terlibat mempunyai ketidakseimbangan hormon yang banyak menyumbang kepada obesiti mereka). Kajian saintifik yang lebih baru, seperti yang dilaporkan dalam Journal of Endocrinology and Metabolism Klinikal, menunjukkan bahawa wanita obes diberikan dosis rendah analog sintetik testosteron (nandrolone) kehilangan lebih banyak lemak badan dan lemak perut subkutan, dan mendapat lebih banyak  otot, daripada wanita diberi plasebo. 

5 Para peserta kajian mengikuti diet rendah kalori tetapi tidak mengubah tabiat latihan mereka; selepas sembilan bulan, wanita yang mengambil nandrolone telah kehilangan dua kali lemak badan dan memperoleh enam pon massa otot tanpa lemak berbanding wanita dalam kumpulan plasebo. Jelaslah manfaat testosteron untuk wanita sangat besar dari segi fungsi seksual.
Manfaat Testosteron untuk Wanita 2.jpg

3. Mengawal penyakit jantung

Selain membantu wanita mengekalkan jisim otot tanpa lemak dan kehidupan seks yang sihat, bukti baru menunjukkan kesan positif testosteron tambahan terhadap kesihatan wanita ketika dia berumur.

Laporan yang menarik dalam Journal of Women's Health meneliti hipotesis bahawa kekurangan testosteron merupakan faktor utama untuk penyakit jantung dalam penuaan wanita atau wanita yang mengalami histerektomi. 

Manfaat lain hormone testosteron ialah ia menghindari penyakit kardiovaskular dalam kalangan wanita. Penyakit kardiovaskular merupakan penyebab utama kematian wanita pasca menopaus. Wanita yang mempunyai histerektomi adalah tiga kali lebih besar kemungkinan untuk membina penyakit kardiovaskular berbanding wanita yang tidak mempunyai satu. Wanita yang mempunyai histerektomi secara umumnya menerima terapi penggantian estrogen tetapi bukan pengganti testosteron. 

Penyelidik kajian menyatakan bahawa perbezaan ini adalah mengapa insiden penyakit jantung meningkat secara dramatik dalam kalangan wanita, dan menyimpulkan bahawa "data telah menunjukkan kesan kardioprotektif testosteron; dalam kedua-dua keadaan oophorectomy dengan histerektomi dan pada wanita yang baki ovari berfungsi telah dikompromikan dengan histerektomi, menunjukkan kekurangan hormone testosteron sebagai faktor penting kepada kejadian peningkatan faktor risiko kardiovaskular pada wanita."

Baca secara mendalam pula tentang 4 Manfaat Adaptogen di sini!

Older post Newer post