Cart 0

Makanan untuk menjaga kulit


Pemakanan adalah penting untuk kesihatan. Diet yang tidak sihat boleh merosakkan metabolisme anda, menyebabkan penambahan berat badan dan juga menyakitkan organ anda. Tetapi apa yang anda makan juga memberi kesan kepada organ terbesar anda - kulit anda.

Saintis kini mengkaji lebih lanjut tentang diet dan badan, semakin jelas bahawa apa yang anda makan boleh menjejaskan kesihatan dan penuaan kulit anda dengan ketara.

Artikel ini mengkaji makanan untuk menjaga kulit anda.


Makanan untuk menjaga kulit 1.jpg

1.  Walnut

Antara makanan untuk menjaga kulit ialah kacang walnut. Kacang Walnut mempunyai banyak ciri yang menjadikannya makanan yang sangat baik untuk kulit yang sihat. Walnut adalah sumber asid lemak yang sangat baik, yang merupakan lemak yang tidak dapat dibuat oleh tubuh anda dan merupakan makanan yang baik untuk menjaga kulit anda. Tambahan lagi, mereka lebih kaya daripada kebanyakan kacang lain dalam kedua-dua asid lemak omega-3 dan omega-6.

Diet yang terlalu tinggi dalam lemak omega-6 boleh menggalakkan keradangan, termasuk keadaan keradangan kulit anda seperti psoriasis. Sebaliknya, lemak omega-3 mengurangkan keradangan di dalam badan anda - termasuk dalam kulit anda. Walaupun asid lemak omega-6 banyak terdapat di dalam diet Barat, asid lemak omega-3 jarang dimakan. Walnut mengandungi nisbah yang tinggi dalam asid lemak ini, ia boleh melawan tindak balas keradangan pada omega-6 yang berlebihan.

Apa lagi, walnut mengandungi nutrien lain yang diperlukan oleh kulit anda untuk berfungsi dengan baik dan kekal sihat. Satu auns (28 gram) walnut mengandungi 6% daripada RDI untuk zink, yang penting untuk kulit anda berfungsi dengan baik sebagai penghalang, serta perlu untuk penyembuhan luka dan memerangi kedua-dua bakteria dan keradangan.


Makanan untuk menjaga kulit 2.jpg

2. Kentang manis

Beta-karotena adalah nutrien yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan. Ia berfungsi sebagai provitamin A, yang bermaksud ia boleh ditukar menjadi vitamin A dalam badan anda. Beta-karotena terdapat dalam jeruk dan sayur-sayuran seperti wortel, bayam, ubi jalar dan tentulah kentang manis. Oleh itu, kentang manis merupakan makanan yang baik untuk menjaga kulit.

Kentang manis adalah sumber yang sangat baik - satu 1/2 cawan (100 gram) kentang manis dibakar atau dipanggang mengandungi beta-karotena yang cukup untuk menyediakan hampir empat kali ganda RDI vitamin A. Karotenoid seperti beta-karotena menjaga kulit anda dengan bertindak sebagai sunblock semulajadi. Apabila dimakan, antioksidan ini masuk ke dalam kulit anda dan melindungi sel-sel kulit anda dari pendedahan cahaya matahari. Ini boleh membantu mencegah pancaran matahari, kematian sel dan kulit kering dan berkedut.

Menariknya, jumlah beta-karotena yang tinggi juga boleh menambah warna oren hangat ke kulit anda, menyumbang kepada penampilan yang lebih sihat. Walnut juga mempunyai sedikit vitamin antioksidan vitamin E, vitamin C dan selenium, di samping 4-5 gram protein per auns (28 gram).


Makanan untuk menjaga kulit 3.jpg

3. Tomato

Tomato adalah sumber vitamin C yang hebat dan mengandungi semua karotenoid utama, termasuk lycopene. Beta-karotena, lutein dan lycopene telah ditunjukkan untuk melindungi kulit anda daripada kerosakan matahari. Mereka juga boleh membantu mengelakkan keriput dan tuntsnya ialah makanan untuk menjga kulit.

Oleh kerana tomato mengandungi semua karotenoid utama, mereka adalah makanan yang sangat baik untuk mengekalkan kulit yang sihat. Anda boleh pertimbangkan untuk memadankan makanan kaya karotenoid seperti tomato dengan sumber lemak, seperti keju atau minyak zaitun. Lemak meningkatkan penyerapan karotenoid anda.


Makanan untuk menjaga kulit 4.jpg

4.Brokoli

Selain itu,brokoli juga merupakan makanan untuk menjaga kulit. Brokoli penuh dengan banyak vitamin dan mineral penting untuk kesihatan kulit, termasuk zink, vitamin A dan vitamin C. Ia juga mengandungi lutein, karotenoid yang berfungsi seperti beta-karoten. Lutein melindungi kulit anda dari kerosakan oksidatif, yang boleh menyebabkan kulit menjadi kering dan berkedut.

Tetapi bunga kecil broccoli juga mengandungi sebatian khas yang disebut sulforaphane, yang menawarkan beberapa faedah yang mengagumkan. Ia mungkin juga mempunyai kesan anti-kanser, termasuk terhadap beberapa jenis kanser kulit. Sulforaphane juga merupakan agen pelindung yang kuat terhadap kerosakan matahari. Ia berfungsi dalam dua cara: dengan meneutralkan radikal bebas berbahaya dan beralih ke sistem perlindungan lain dalam badan anda.

Dalam ujian makmal, sulforaphane mengurangkan bilangan sel kulit yang dibunuh oleh cahaya UV sebanyak 29%, dengan perlindungan yang berlangsung sehingga 48 jam. Bukti menunjukkan sulforaphane juga boleh mengekalkan tahap kolagen dalam kulit anda.


Makanan untuk menjaga kulit 5.jpg

5.  Lada Benggala

Seperti ubi keledek, lada benggala adalah sumber karbohidrat beta-karotena yang sangat baik, yang menjadikan tubuh anda menjadi vitamin A dan merupakan maknanan untuk menjaga kulit. Satu cawan (149 gram) cincang ladabenggala merah cincang mengandungi setara 92% daripada RDI untuk vitamin A.

Ia juga salah satu sumber vitamin C terbaik, yang diperlukan untuk mencipta kolagen protein yang memelihara kulit dan kuat. Satu cawan tunggal (149 gram) lada benggala memberikan 317% daripada RDI untuk vitamin C. Satu kajian memerhatikan pengurangan risiko kulit yang berkedut dan kering dengan usia dalam kalangan wanita yang dikaitkan dengan makan banyak vitamin C.

Baca Newsletter Jun kami di sini! Older post Newer post