Cart 0

Makanan untuk Boost Mood Anda (Part1)


Sekiranya anda mengalami kemurungan apabila tertekan atau kecewa, anda tahu ia kerap diikuti dengan kemerosotan selera, gula darah dan kerengsaan. Namun, seperti sesetengah makanan boleh memberi kesan negatif terhadap mood anda, penyelidikan terkini mendapati sama ada makanan tertentu dapat meningkatkan mood dan kesejahteraan anda.

Berikut adalah tabiat makan dan makanan untuk boost mood anda:

Makanan untuk Boost Mood Anda (Part1) 1.jpg

  1. Makanan Kaya Vitamin D

Vitamin D dikenali sebagai vitamin yang kita peroleh dripada cahaya matahari,. Vitamin D dibuat secara semula jadi di dalam badan apabila kulit terdedah kepada sinaran ultraviolet B (UVB) matahari. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penyelidikan telah mencadangkan bahawa vitamin D dapat meningkatkan tahap serotonin, salah satu neurotransmiter utama yang mempengaruhi mood kita, dan kekurangan serotonin mungkin dikaitkan dengan gangguan mood, terutamanya gangguan afektif bermusim.

Di samping itu, kajian awal mencadangkan bahawa kekurangan vitamin D adalah faktor risiko kemurungan untuk orang dewasa yang lebih tua.

Sesetengah orang menghadapi risiko yang lebih besar untuk kekurangan vitamin D. Kulit yang lebih gelap, misalnya, mempunyai lebih banyak melanin, bahan yang menyekat sinaran ultraviolet. Jika anda bekerja di dalam rumah pada siang hari, atau berada di kawasan yang mempunyai pencemaran udara yang banyak juga meningkatkan risiko kekurangan vitamin D.

Makanan untuk boost mood anda yang mempunyai vitamin D ialah Salmon. Salmon merupakan sumber asid lemak omega-3. Cari salmon merah jambu Alaska atau salmon sockeye dengan tulang. Makanan yang kaya dengan vitamin D lain termasuk keju, telur kuning, susu, susu soya, dan jus oren.


Makanan untuk Boost Mood Anda (Part1) 2.jpg

2.Biji-bijian yang menyeluruh

Biji-bijian adalah sumber penting vitamin B, nutrien yang penting untuk kesihatan otak. Sebagai contoh, thiamin (vitamin B1) terlibat dalam proses mengubah glukosa menjadi tenaga, vitamin B5 diperlukan untuk menghasilkan neurotransmitter acetylcholine (terlibat dalam pembelajaran dan ingatan), vitamin B6 membantu mengubah asid amino tryptophan menjadi serotonin, dan vitamin B12 dalam pengeluaran neurotransmitter.

Makanan untuk boost mood and ialah makanan bijirin. Peraturan praktikal apabila membaca label makanan adalah untuk setiap 5 gram karbohidrat, produk harus mempunyai sekurang-kurangnya satu gram serat makanan. Cari bijirin dalam bentuk keseluruhannya, seperti biji-bijian yang dipotong iaitu oat, quinoa, beras merah, amaranth, bijirin, dan bulgur.


Makanan untuk Boost Mood Anda (Part1) 3.jpg

3.Sayuran Hijau 

Bayam dan sayur-sayuran hijau lain mengandungi vitamin B folat. Walaupun sambungan itu tidak difahami sepenuhnya, tahap folat yang rendah telah dikaitkan secara konsisten dengan kemurungan dalam penyelidikan. Satu kajian yang diterbitkan dalam Penyelidikan Jurnal Psikiatri pada tahun 2017, contohnya, menganalisis kajian terdahulu dan mendapati bahawa orang yang mengalami kemurungan mempunyai tahap folat darah rendah dan pengambilan diet folat yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak mengalami depresi.

Kekurangan folat boleh menjejaskan metabolisme serotonin, dopamin, dan noradrenalin (neurotransmitter penting untuk mood), tetapi kajian lanjut diperlukan untuk memahami peranan folat dalam kemurungan dan kesihatan mental.

Beberapa kajian mendapati bahawa sayur-sayuran dan buah-buahan lebih banyak dikaitkan dengan penurunan risiko kemurungan.

Makanan untuk boost mood anda adalah seperti sayuran folat. Sayuran kaya dengan folat termasuk bayam, edamame, artichoke, okra, sayuran lobak, alpukat, dan brokoli. Folat juga banyak terdapat dalam kacang dan lentil, secawan lentil yang dimasak menyediakan 90 peratus daripada elaun harian yang diperlukan.

Jangan mengambil suplemen asid folik tanpa berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda. Dalam sesetengah kes, ia boleh menyebabkan kesan buruk dan terdapat potensi risiko bagi sesetengah orang (seperti mereka yang mempunyai polip atau kanser kolon).

Read our June Newsletter here!
Older post Newer post