Cart 0

Makanan untuk Boost Mood Anda (Part 2)

Sambungan kepada artikel tentang Makanan untuk Boost Mood Anda (Part 1) yang anda boleh baca di sini! Marilah baca tentang makanan dan tabiat yang boleh meningkatkan mood anda :


Makanan untuk Boost Mood Anda (Part 2) 1.jpg

1. Makanan Kaya dengan Asid Lemak Omega-3 

Bukti yang semakin meningkat menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 (banyak ikan berminyak seperti sardin, salmon, dan makarel) mungkin mempunyai peranan dalam fungsi otak, dan kekurangan asid lemak omega-3 yang dikaitkan dengan masalah kesihatan mental.

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Epidemiology dan Kesihatan Masyarakat, para penyelidik menganalisis 26 kajian yang diterbitkan sebelum ini (melibatkan 150.278 peserta) yang mengkaji hubungan antara penggunaan ikan dan risiko kemurungan. Dalam analisis mereka, penulis kajian mendapati bahawa orang yang memakan ikan paling banyak kurang berkemungkinan mengalami gejala kemurungan. Walaupun persatuan ini tidak membuktikan kaitan, ia menunjukkan bahawa ujian klinikal yang ketat diperlukan untuk meneroka peranan asid lemak omega-3 dalam kemurungan dan kesihatan mental.

Makanan untuk boost mood anda termasuk kacang walnut, minyak canola, dan purslane (herba).Jika anda ingin mengambil asid lemak omega-3, ikan berminyak seperti ikan salmon Alaskan liar, ikan sardin, ikan bilis, dan makarel merupakan makanan yang kaya dengan omega-3.

Di samping makanan keseluruhan, sumber omega-3 yang baik adalah minyak ikan, minyak biji rami, dan minyak echium, tetapi adalah idea yang baik untuk doctor anda terlebih dahulu jika anda mengandung, menyusu, mengambil ubat, atau mempunyai penyakit.


Makanan untuk Boost Mood Anda (Part 2) 2.jpg

2. Memilih sarapan pagi yang berkhasiat

Makan sarapan secara kerap dikaitkan dengan gejala depresi yang lebih kurang, menurut beberapa penyelidik. Satu kajian 2017 yang diterbitkan dalam Appetite, misalnya, menganalisis maklum balas tinjauan 207,710 orang berumur 20 tahun ke atas dan mendapati bahawa mereka yang mengatakan mereka makan sarapan "kadang-kadang" mempunyai gejala depresi yang lebih tinggi daripada mereka yang makan sarapan pagi "selalu. "

Walaupun penyelidik itu tidak membuktikan bahawa gejala-gejala kemurungan disebabkan oleh tidak mengambil sarapan pagi, ia menunjukkan peranan sarapan pagi yang tetap terhadap perasaan manusia.

Pilih makanan kaya serat, nutrien, dan lemak yang baik sebagai makanan untuk boost mood anda. Oatmeal kaya dengan serat larut, yang membantu melancarkan paras gula darah dengan memperlahankan penyerapan gula ke dalam darah. Makanan sarapan pagi lain termasuk buah-buahan sitrus, strawberi, epal, biji-bijian, dan kacang.


Makanan untuk Boost Mood Anda (Part 2) 3.jpg

3.Tambah Probiotik

Probiotik terkenal kerana peranan mereka dalam melancarkan pencernaan, tetapi penyelidikan yang baru muncul menunjukkan bahawa bakteria di dalam usus menghantar dan menerima isyarat ke otak (dikenali sebagai "paksi usus otak”). Dalam ulasan yang diterbitkan dalam Annals of General Psychiatry pada tahun 2017, penyelidik menganalisis 10 kajian yang diterbitkan sebelum ini dan mendapati bahawa majoriti kajian mendapati kesan positif probiotik terhadap gejala kemurungan. Walaupun positif, penulis kajian mendapati variasi dalam strain probiotik, dos, dan tempoh rawatan.

Penggunaan suplemen probiotik didapati mempunyai kesan posited terhadap kedua-dua gejala usus dan kemurungan pada pesakit sindrom usus besar (IBS), menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Gastroenterology pada tahun 2017. Peserta mengambil suplemen probiotik (Bifidobacterium longum NCC3001) atau plasebo setiap hari untuk 10 minggu.

Selepas enam minggu, 64 peratus daripada mereka yang mengambil probiotik telah menunjukkan kesan menurun terhadap simptom kemurungan, berbanding 32 peratus daripada mereka yang mengambil plasebo. Tambahan lagi, kesan terhdap gejala kemurungan dikaitkan dengan perubahan dalam aktiviti di kawasan otak yang terlibat dalam mood.

Makanan untuk boost mood anda yang mengandungi probiotik yang paling popular ialah yogurt. Yogurt adalah sumber probiotik yang paling terkenal, tetapi bakteria bermanfaat juga boleh didapati di kefir, dadih, dan sayur-sayuran yang ditapai seperti sauerkraut, kimchi Korea, miso, tempe, dan sayur-sayuran jeruk.


Makanan untuk Boost Mood Anda (Part 2) 4.jpg

4.Nikmati Kafein dalam Moderasi

Sama dengan semua makanan kita ambil, semuabenda perlu diambil dalam moderasi,begitu juga pengambilan kafein. Kafein telah didapati mencetuskan pembebasan bahan kimia otak seperti dopamin, yang penting untuk prestasi dan perasaan. Satu kajian yang diterbitkan dalam Penyelidikan Nutrisi Molekul dan Penyelidikan Makanan pada tahun 2016 menganalisis 12 kajian yang diterbitkan sebelum ini dan menyimpulkan bahawa pengambilan kopi (dan sedikit sebanyak, teh) mempunyai kesan perlindungan terhadap risiko kemurungan.

Minuman yang meningkatkan mood anda yang mengandungi kafein ialah kopi. Dalam kajian di atas, pengambilan yang mempunyai kesan terbesar adalah 400 ml kopi (kira-kira 1 2/3 cawan) sehari.

Kafein memberi kesan kepada semua orang dengan cara yang berbeza, jadi jika kopi membuat anda gelisah, mudah marah, sedih, tidak tidur, atau membawa kesan buruk yang lain, elak daripada minum kopi dan pilih minuman bebas kafein seperti teh rooibos atau pilih minuman kafein yang lebih rendah seperti teh hitam atau teh hijau.

Pilihan lain yang bernas ialah chai. Teh India yang dibuat dengan teh hitam biasa ditambah rempah-rempah seperti kayu manis, rempah-rempah chai juga menambah rasa manis daripada the biasa, yang boleh membantu anda mengurangkan pengambilan gula anda.

Cubalah Chai Gold yang mengandungi herba-herba berkhasiat seperti halia, kunyit, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, daun teh, dan ditambah dengan akar Maca untuk tambahan nutrisi yang menambah tenaga dan manfaat kesihatan. Dirumus dengan sedikit vanilla untuk rasa dan aroma yang lembut.

Baca Newsletter Jun kami di sini!Older post Newer post