Cart 0

Makanan Panas dan Sejuk


Ayurveda mengatakan bahawa setiap makanan, panas atau sejuk, mempunyai potensi semula jadi yang memainkan peranan penting dari segi kesannya kepada tubuh badan. Makanan panas termasuk tomato, halia, bawang, mustard, lada dan ghee. Makanan panas membantu dalam meningkatkan pencernaan dan peredaran. 

Makanan sejuk pula termasuk tembikai, kelapa, asparagus, labu dan buah-buahan yang lebih manis. Makanan sejuk diketahui memberi kekuatan kepada badan. Kekeringan atau kesejukan makanan ditentukan oleh kesannya pada tubuh.

Sejak zaman purba, pengamal perubatan tradisional Cina menggunakan pemanasan dan penyejukan sifat makanan untuk mengimbangi yin dan yang badan untuk mencegah dan merawat penyakit.

Pengamal perubatan purba Cina mendapati bahawa kebanyakan makanan mempunyai ciri penyejukan atau pemanasan. Apabila anda makan makanan penyejuk, mereka menambah kesan penyejukan ke badan anda dan makan makanan hangat akan menambah kesan pemanasan pada badan anda. Oleh itu, pemanasan dan penyejukan makanan boleh digunakan untuk mengimbangi badan yang mungkin kekurangan yin atau yang.

Perubatan Cina telah mengkategorikan banyak makanan lazim kepada tiga sifat haba:

1) Makanan penyejuk

2) Pemanasan makanan

3) Makanan seimbang, neutral (tidak sejuk atau hangat)Makanan Panas dan Sejuk 1.jpg

Makanan Panas dan Sejuk 2.jpg

Makanan Panas dan Sejuk 3.jpg

1) Kesan makanan sejuk

Makanan penyejuk mempunyai kesan penghapusan haba dan toksin, penyejukan dan menenangkan darah dan yin yang berkhasiat. Jenis makanan ini sesuai untuk orang yang mempunyai terlalu banyak haba badan. Biasanya orang-orang ini mempunyai gejala-gejala berikut: 

Tubuh sentiasa merasa panas, keringat, dahaga, sembelit, angin rawan, kegelisahan, mata merah, muka merah, emosi, sakit kepala, ulser di dalam mulut atau lidah, luka sejuk di sekitar mulut, lidah merah dengan salutan kuning tebal di lidah, denyut nadi, pembakaran jantung dan air kencing gelap atau kuning.


Makanan Panas dan Sejuk 4.jpg

Makanan Panas dan Sejuk 5.jpg

Makanan Panas dan Sejuk 6.jpg

2) Kesan pemanasan makanan

Pemanasan makanan mempunyai kesan menaikkan tenaga (qi) organ dan pemanasan dan meningkatkan peredaran dan menghilangkan kepanasan. Jenis makanan ini sesuai untuk orang yang kurang sihat. 

Biasanya dengan simptom berikut; tangan sejuk, kaki sejuk, badan sejuk, cirit-birit, sakit perut atau ketidakselesaan selepas makan atau minum benda sejuk, kembung selepas makan, kurang tenaga, sendi sakit, edema dan pengekalan cecair.

Anda juga boleh cuba Lady Glory yang mempunyai herba-herba bersifat panas untuk menghindari penyakit yang berpunca daripada badan yang terlalu "sejuk". Lady Glory diperbuat dripada herba berkhasiat seperti cekur, kunyit, halia, asam jawa, temukunci, kulit kayu manis, manjakani, akar serapat, dan garcinia cambogia.

Dapatkan Lady Glory anda di sini!

Makanan Panas dan Sejuk 7.jpg

Makanan Panas dan Sejuk 8.jpg

3) Makanan yang tidak hangat atau sejuk

Ada juga makanan yang tidak hangat atau sejuk, dan sesuai untuk sebarang jenis badan. Makanan yang kita makan setiap hari memberi kesan kepada keseimbangan badan kita. Di klinik kami mendapati bahawa banyak penyakit menjadi lebih teruk apabila mereka memakan makanan yang salah. 

Oleh itu ia adalah penting untuk mengetahui cirri-ciri tubuh anda sendiri supaya anda dapat mengetahui makanan apa yang terbaik untuk anda. Jika anda tidak tahu ciri-ciri anda, anda boleh membuat lawatan ke pengamal perubatan TCM yang berpengalaman untuk mengetahui.

Perubatan Cina tradisional juga percaya bahawa semasa musim yang berbeza kita perlu makan lebih banyak makan sejuk atau panas yang boleh membantu untuk memerangi cuaca yang berubah-ubah. Oleh kerana ubat Cina juga menganggap bahawa tubuh manusia dan kesihatan dikaitkan dengan alam sekitar, maka perubahan dalam cuaca dapat mempengaruhi tubuh kita dan oleh itu kesihatan kita

Sebagai contoh, pada musim panas, ia adalah sangat panas dan kering, yang boleh menyebabkan tubuh kita mendapat terlalu banyak haba dan boleh mengeringkan badan yang membawa kepada kulit kering, sembelit dan kekurangan cecair di dalam badan. Oleh itu jika kita makan lebih banyak makanan sejuk, ia dapat mengimbangi badan yang telah diserang oleh haba musim panas. Sebaliknya juga, ketika musim sejuk. 


Nak tahu lagi? Bacalah artikel 7 Makanan Meningkatkan Tenaga sempena bulan Ramadan!

Tak up to date dengan Lady Glory? Bacalah Newsletter Mei kami di sini!Older post Newer post