Cart 0

Kebaikan tumbuhan fitoestrogen


Fitoestrogens adalah sebatian yang berasal daripada tumbuhan yang terdapat dalam makanan seperti biji-bijian, sayur-sayuran berdaun, kacang, kacang soya, dan bawang putih. Penyelidikan menunjukkan bahawa fitoestrogens mungkin meniru tindakan estrogen dan oleh itu boleh menawarkan faedah yang sama seperti hormone estrogen, seperti menguatkan tulang dan mengurangkan hot flashes untuk wanita menopaus. Fitoestrogen terdiri daripada isoflavon (yang paling terkenal), coumestans, dan lignans.

Dalam ubat alternatif, makanan tambahan yang mengandungi fitoestrogen kadang-kadang digunakan sebagai pencegahan terhadap kanser yang bergantung kepada hormon (termasuk beberapa bentuk kanser payudara), penyakit jantung, osteoporosis, dan simptom menopaus.

Walaubagaimanapun, kerana fitoestrogens boleh menganggu endokrin, bermakna mereka berinteraksi dan mengubah hormon anda, sesetengah penyelidik menimbulkan kebimbangan bahawa sifat estrogen mereka boleh menyebabkan kesan negatif. Namun, setakat ini, fitoestrogen adalah salah satu topik yang paling kontroversi dalam bidang pemakanan dan kesihatan wanita.

Setakat ini, kajian mengenai kebaikan tumbuhan fitoestrogens telah menghasilkan keputusan yang berbelah bahagi. Berikut adalah beberapa penemuan utama.
Kebaikan tumbuhan fitoestrogen 1.jpg

1. Boleh menurunkan risiko kanser tertentu

Antara kebaikan tumbuhan fitoestrogen ialah ia boleh menurunkan risiko kanser tertentu. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa penggunaan fitoestrogens dikaitkan dengan risiko menurunkan kanser kolon, payudara, ovari, prostat, gastrousus, dan endometrium.

Pada 2016, kajian semula mendapati bahawa penggunaan sooflavone soya berkorelasi dengan penurunan 23% dalam risiko kanser kolorektal. Pada 2015 pula, meta-analisis kajian mendapati bahawa pengambilan soya mempunyai kesan perlindungan yang ketara terhadap kanser endometrium. Pada tahun 2014, kajian semula mendapati bahawa pengambilan soya dikaitkan dengan pengurangan sedikit risiko kanser gastrousus.

Bagi kanser payudara, beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita di negara-negara yang mengambil makanan isoflavon yang tinggi, seperti orang Jepun yang sering makan sup miso, mempunyai risiko penurunan kanser payudara. Namun, kajian sebelumnya menunjukkan bahawa fitoestrogens boleh merangsang pertumbuhan tumor payudara.Kebaikan tumbuhan fitoestrogen 2.jpg

2. Boleh Melambatkan Proses Tulang Rapuh

Sesetengah wanita telah menggunakan fitoestrogens sebagai alternatif kepada terapi penggantian hormon, atau HRT, pendekatan rawatan yang digunakan untuk mengurangkan impak menopaus dan mengurangkan risiko osteoporosis dan penyakit kardiovaskular.

Kebaikan lain tumbuhan fitoestrogen ialah ia boleh melambatkan proses tulang rauh. Kajian 2013 menunjukkan bahawa fitoestrogens boleh menghalang sel-sel yang menyebabkan tulang rapuh, dan meningkatkan pembentukan tulang dan kepadatan mineral tulang. Kajian tahun 2012 pula menunjukkan bahawa suplemen soyafooflavon ketara meningkatkan kepadatan mineral tulang pada wanita sebanyak 54%.

Walau bagaimanapun, satu kajian pada tahun 2015 menunjukkan kadar kepekatan mineral tulang yang rendah pada tulang belakang dan leher femoral di kalangan wanita menopaus Jepun dengan pengambilan isoflavone yang lebih tinggi. Beberapa penyelidik telah membuat kesimpulan bahawa tidak ada bukti yang mencukupi untuk menunjukkan bahawa fitoestrogens meningkatkan ketumpatan tulang.Kebaikan tumbuhan fitoestrogen  3.jpg

3. Boleh Menurunkan Kolesterol

Kebaikan tumbuhan fitoestrogen adalah ia boleh menurunkan kolestrol. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa fitoestrogen dapat menurunkan faktor risiko penyakit jantung. Sebagai contoh, meta-analisis kajian yang diterbitkan pada tahun 2011 menunjukkan bahawa penggunaan biasa 1 hingga 2 hidangan protein soya setiap hari dapat mengurangkan kadar kolesterol tidak sihat. 

Tetapi kajian pada tahun 2016 yang diterbitkan dalam British Journal of Pharmacology menyimpulkan bahawa isoflavon tidak mengubah tahap lipid secara signifikan, dan fitoestrogens tidak dapat mengurangkan risiko kardiovaskular, namun lignans, khususnya, boleh meningkatkan risiko kardiovaskular dalam kalangan perokok.

Akhirnya, tidak ada bukti konklusif yang cukup bahawa fitoestrogens sahaja cukup kuat untuk memperbaiki semua aspek kesihatan. Dan sesetengah doktor percaya bahawa anda perlu berhati-hati mengambil fitoestrogen akibat potensi kesan buruk.

Sebagai contoh, beberapa kajian mencadangkan bahawa genistein (phytoestrogen yang terdapat dalam soya) boleh mengganggu tindakan tamoxifen (ubat yang digunakan untuk merawat kanser payudara). Tambahan lagi, orang yang mempunyai (atau berisiko untuk) apa-apa jenis keadaan sensitif hormon mungkin perlu mengelakkan phytoestrogens, kerana aktiviti mereka seperti hormon estrogen.

Baca lagi tentang fitoestrogen di artikel Tumbuhan Fitoestrogen di sini!Older post Newer post