Cart 0

Kebaikan halia kepada kita

Halia telah digunakan berabad-abad untuk mengurang dan merawat keadaan keradangan.

Selain fungsi halia yang umum itu, halia juga membantu dengan rasa loya. Ia boleh digunakan untuk membuat teh, dicincang atau dihancurkan dalam kari dan hidangan lain, dan dikeringkan atau dihidangkan dalam gula-gula. Halia juga didapati berkhasiat dan selamat untuk merawat keradangan yang berkaitan dengan osteoartritis. 

Halia juga telah didapati untuk mengurangkan gejala dysmenorrhea, iaitu kesakitan teruk yang sesetengah wanita mengalami semasa kitaran haid.

Kompaun fenolik dalam halia diketahui membantu melegakan masalah gastrointestinal, dan boleh membantu mencegah kanser usus dan sembelit. Tambahan pula, semasa cuaca sejuk, minum teh halia adalah cara yang baik untuk memanaskan badan. Ia adalah ‘diaphoretic’, yang bermaksud bahawa ia menyebabkan badan kita berpeluh dan memanaskan badan dari dalam.

Satu kajian yang membabitkan 74 sukarelawan yang dijalankan di University of Georgia mendapati bahawa pengambilan suplemen halia secara harian mengurangkan kesakitan otot yang disebabkan oleh senaman sebanyak 25 peratus.

Tahukah anda, Chai Gold mengandungi halia? Sedap pulak tu! Cuba Chai Gold sekarang, dapatkannya di SINI!

Chai Gold.png

Nak tau lebih lanjut tentang fakta herba atau auta? Ikuti kami di blog kami, FAKTA BOTANI!Older post Newer post