Cart 0

Jenis Keputihan


Keputihan adalah normal dan berbeza semasa kitaran haid. Namun, terdapat jenis keputihan yang merupakan symptom untuk penyakit lain.

Sebelum ovulasi (pembebasan telur), terdapat banyak mukus yang dihasilkan, sebanyak 30 kali lebih daripada selepas ovulasi. Ia juga lebih berair dan elastik semasa fasa kitaran haid anda. 

Perkara-perkara yang perlu dikhuatiri ialah jika pelepasan keputihan berwarna kuning atau hijau, seperti keju kotej, atau mempunyai bau yang tidak baik. Jika anda bimbang tentang keputihan anda, berbincang dengan seorang pakar.


   1.Putih

Antara jenis keputihan ialan jenis yang putih dan tebal. Keputihan ini biasanya berlaku pada permulaan dan akhir kitaran haid anda. Pelepasan putih biasanya tidak disertai dengan kegatalan. 


Jika anda mengalami kegatalan di kawsan faraj anda, keputihan tebal ini mungkin menunjukkan jangkitan yis.


   2.Jelas dan licin

Apabila jenis keputihan anda jelas dan licin. Ini menanda "kesuburan" yang berlaku apabila wanita mengalami ovulasi. 

Jika anda dan pasangan anda cuba mengandung, anda boleh belajar mengenali tanda-tanda ovulasi. Ovulasi adalah proses di mana tubuh anda melepaskan satu atau lebih telur dari ovari anda.


   3.Jelas dan berair

Jenis keputihan lain ialah jenis yang jelas dan berair. Ini berlaku pada masa selain kitaran anda dan boleh menjadi lebih berat selepas aktiviti bersenam. Keputihan jenis ini adalah normal.


   4.Kuning atau Hijau

Jenis keputihan yang berwarna kuning dan hijau boleh menunjukkan jangkitan, terutamanya jika tebal atau kental seperti keju kotej atau mempunyai bau busuk.


    5. Coklat

Jenis keputihan berwarna coklat mungkin berlaku selepas tempoh haid, hal ini kerana vagina anda akan membersihkan darah. Darah yang lama berwarna coklat kerana kekurangan haemoglobin dan oksigen.

Ini mungkin berlaku apabila anda baru-baru hamil. Kadang-kadang pada fasa awal kehamilan anda mungkin megelurakan keputihan coklat pada waktu anda biasanya akan datang bulan.


Sekiranya anda telah mengesan bahawa kitaran hair anda sudah berubah, dan anda telah melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kontraseptif, anda perlu mengambil ujian kehamilan.
Keputihan normal terdiri daripada satu sudu teh (4 mililiter) sehari yang putih atau jernih, tebal hingga nipis, dan tidak berbau.

Ini dibentuk oleh bakteria biasa dan cecair sel-sel vagina yang sudah mati. Pelepasan ini boleh menjadi lebih ketara pada masa berlainan bulan bergantung kepada ovulasi, aliran haid, aktiviti seksual dan kontraseptif.

Ia tidak biasa untuk pelepasan normal menjadi gelap, coklat, atau berubah warna satu atau dua hari selepas tempoh haid.


Bagaimana nak kesan jenis keputihan yang "atipikal" atau "tidak normal"? "

Perhatikan perubahan dalam:


Konsistensi: Cecair menjadi lebih nipis, atau tebal dan lebih bertekstur

Warna: Keputihan kelabu, keputihan kehijauan atau hijau, keputihan kekuningan atau kekuningan, keputihan coklat.

Isi padu: Ketara dan tidak dijangka dalam jumlah, selalunya dengan simptom lain

Bau: Metalik, atau hanya berbeza


Baca 5 Sebab Keputihan di sini!Older post Newer post