Cart 0

Jenis Hormon daripada Tumbuhan


Hormon menyebabkan organ badan kita mengambil tindakan yang diperlukan. Fikirkan hormon sebagai utusan kimia yang dibuat di satu tempat di dalam badan dan menyampaikan arahan di tempat yang sama atau berbeza di dalam badan anda. Hormon biasanya dijumpai dalam kepekatan yang sangat kecil, tetapi memberikan kesan kepada system badan kita yang luar biasa! 

Kami tahu hormon menyebabkan banyak perubahan pada manusia (ah, puberty), tetapi adakah anda tahu bahawa tumbuhan mempunyai hormon juga? Tumbuh-tumbuhan terlepas semua keseronokan rambut tubuh, jerawat, dan perubahan suara, tetapi baca selanjutnya untuk mengetahui kesan luar biasa yang terdapat pada pertumbuhan dan perkembangan tumbuhan dan jenis hormon daripada tumbuhan!Jenis Hormon daripada Tumbuhan 3.jpg

Hormon Testosteron

Antara jenis hormon daripada tumbuhan ialah testosteron. Tahap testosteron adalah penting bagi lelaki dan wanita, bukan hanya untuk menjadi kuat dan kekal kuat, tetapi juga untuk menyokong pertumbuhan hormon semula jadi badan kita, iaitu hormon utama untuk memastikan badan kita muda dan bertenaga. Testosteron juga menyokong libido, mood, dan tahap motivasi seseorang. Walaupun wanita tidak memerlukan testosteron terlalu banyak, sedikit pun penting untuk menangguhkan kesan estrogen yang berlebihan yang boleh membawa kepada kemurungan, berat badan, perubahan hormon, atau ketidakseimbangan hormon seks dalam tubuh. 

Badan wanita juga menghasilkan testosteron, tetapi tidak banyak. Testosteron meningkatkan pertumbuhan sel darah merah dan merangsang metabolisme, membantu pembakaran lemak. Sesetengah tumbuh-tumbuhan menghasilkan sterol tumbuhan, sejenis testosteron tumbuhan yang memberi manfaat kepada tubuh manusia.


Jenis Hormon daripada Tumbuhan.jpg

Hormon Fitoestrogen

Antara jenis hormon daripada tumbuhan lain ialah fitoestrogen. Fitoestrogens atau estrogen pemakanan adalah sebatian semula jadi yang terdapat dalam tumbuhan. Banyak tumbuhan ini sudah menjadi sebahagian daripada diet seseorang.

Mereka mempunyai struktur kimia yang serupa dengan estrogen tubuh kita sendiri (salah satu hormon wanita utama), dan dapat mengikat kepada reseptor yang sama dengan estrogen kita. Walaubagaimanapun, mereka bertindak secara berbeza terhadap estrogen wanita dan ini bergantung kepada persekitaran estrogen (contohnya, sama ada seorang wanita berada di dalam tahun-tahun pembiakannya dan mempunyai estrogen yang lebih tinggi, atau menopaus menopaus dengan estrogen yang lebih rendah), bagaimana mereka mengikat reseptor estrogen dan khususnya yang reseptor estrogen mereka terikat.

Estrogen adalah hormon yang dilepaskan dalam tubuh wanita yang mengawal kitaran haidnya. Sistem endokrin badan bertanggungjawab untuk menghasilkan hormon ini. Pada masa remaja, estrogen memainkan peranan dalam perkembangan payudara wanita, rambut ketiak, dan rambut kemaluan wanita. Sehingga menopaus, estrogen mengawal tempoh haid wanita.Jenis Hormon daripada Tumbuhan 2.jpg

Hormon Adaptogen

Antara jenis hormon daripada tumbuhan lain ialah adaptogen. Adaptogen adalah tumbuhan bukan toksik yang dipasarkan sebagai membantu tubuh melawan tekanan pelbagai jenis, sama ada fizikal, kimia atau biologi. 

Herba dan akar yang kaya dengan adaptogen telah digunakan selama berabad-abad dalam tradisi perubatan Cina dan Ayurveda, tetapi mereka masih digunakan pada hari ini. Sesetengah orang memakan tumbuhan, seperti selasih suci, yang boleh dimakan sebagai hidangan, dan sesetengahnya dimakan sebagai suplemen atau dibancuh menjadi teh.

Setiap orang mendakwa melakukan sesuatu yang sedikit berbeza daripada yang dibincangkan, tetapi secara keseluruhannya, "adaptogen membantu mengendalikan tekanan badan anda," kata pakar, Dr Brenda Powell, pengarah perubatan bersama Pusat Perubatan Integratif dan Gaya Hidup di Institut Kesihatan Klinik Cleveland. "Mereka digunakan untuk mengembalikan badan kita kepada tahap optimum dan tengah."

Baca artikel kami tentang 7 Cara Untuk Boost Libido Anda di sini!Older post Newer post