Cart 0

Hormon dan Libido


Dianganggarkan bahawa 70 peratus kes libido rendah disebabkan oleh hormon yang tidak seimbang. Sudah tentu, ada pertimbangan lain, seperti komunikasi dan keintiman, emosi, aktiviti seksual, gaya hidup, kekerapan dan jenis hubungan seksual anda ada dengan pasangan anda. 

Ramai wanita percaya bahawa mereka tidak perlu bimbang tentang hormon mereka sehingga menopaus, tetapi sebenarnya hormon anda mula berubah pada tahun 20-an anda. DHEA dan testosteron mula menurun. Kortisol, hormon stres utama, boleh mula meningkat dan memerangi hormon seks anda yang lain. Bagi sesetengah wanita, estrogen dan / atau progesteron boleh jatuh, membawa kepada dominasi estrogen atau gejala PMS. Anda mungkin mengalami testosteron tinggi (seperti dengan sindrom ovari polikistik) atau testosteron yang rendah (akibat daripada tekanan atau penuaan yang berlebihan). Atau tiroid anda mungkin mula bermasalah.

Hormon-hormon lain boleh bertindak seperti oxytocin, insulin, dan ghrelin- tetapi ini adalah masalah hormon utama yang dilihat sebagai pinca utama libido rendah. Marilah kita analisis hubungan antara hormon dan libido!


1. Kortisol terlalu tinggi, terlalu rendah, atau kedua-dua.

Adalah penting untuk memahami bahawa tekanan disfungsi dalam badan adalah punca utama kebanyakan, jika tidak semua, ketidakseimbangan hormon. Anda mungkin atau mungkin tidak menyedari beberapa amaran sedang dihasilkan di dalam badan, dan salah satu daripada tanda-tanda awal ialah libido yang lebih rendah.

Sebab utama untuk kortisol yang berubah adalah berbeza mengikut individu tetapi penting untuk mengetahui jika tahap kortisol anda berubah. Bagi beberapa orang , kortisol merudum pada pertengahan 30-an selepas mengandung.2. Estrogen terlalu tinggi, terlalu rendah, atau kedua-dua.

Estrogen adalah hormon wanita yang utama. Ia menyebabkan payudara dan pinggul wanita membesar (pada lelaki, terlalu banyak boleh menyebabkan buah dada lelaki dan simpanan lemak estrogenik di pinggul). Estrogen juga membantu mengawal kitaran haid, mengawal perkembangan organ seks wanita, dan menebalkan lapisan rahim untuk menyokong kehamilan.

 Apabila ia seimbang dengan hormon progesteron, haid anda akan tiba tepat pada waktunya, kulit anda jelas, dan mood anda stabil. Apabila terlalu tinggi atau rendah, anda mungkin mengalami satu atau lebih gejala berikut. Oleh itu, jelas kita Nampak impak perubahan hormon dan libido.3. Tiroid terlalu rendah.

Apabila kelenjar thyroid di leher anda kurang sihat, anda akan rasa kurang bermya. Apabila hormon tiroid terlalu rendah, rambut anda akan menipis, terutama bulu mata dan bahagian ketiga alis. Sebabnya berbeza-beza daripada individu ke individu, dan boleh asal dari kemusnahan autoimun (thyroiditis Hashimoto) atau menjadi sekunder untuk kortisol tinggi. Selain itu, libido yang tidakseimbang juga boleh berlaku akibat daripada pendedahan kepada pengganggu endokrin seperti bisphenol A atau retardan api.4. Testosteron terlalu tinggi, terlalu rendah, atau gabungan.

Testosteron akan mula merosot dalam usia 20-an, sebab itu badan anda tidak bertindak balas terhadap nafsu sama seperti yang anda dahulu lalui sebagai seorang remaja. Tetapi pesalah yang paling besar yang menyebabkan penurunan testosteron adalah kontrasepsi oral. Pill ini meningkatkan globulin, hormon seks anda, yang seperti spons yang mengalakkan testosteron.

Hasilnya, anda mungkin mengalami libido yang rendah, kekeringan faraj, dan juga kesakitan dengan penyisipan badan. Lebih buruk lagi, masalah ini tidak dapat diselesaikan apabila anda berhenti mengambil pil. Satu kajian menunjukkan bahawa sehingga satu tahun kemudian, hormon anda mungkin masih tidak dapat berubah kembali.

Testosteron tinggi juga adalah salah satu daripada simptom sindrom ovarium polikistik, yang menjejaskan kira-kira 10 peratus wanita di Amerika Syarikat. Oleh itu, kita hendaklah was-was memastikan tahap testosteron kita optimum. Older post Newer post