Cart 0

Herba untuk Kecantikan Kulit


Ramai orang menghabiskan banyak masa untuk mencari ubat ajaib yang akan membantu kulit mereka kelihatan hebat dan membuat mereka kelihatan lebih muda. Walaupun terdapat pelbagai produk kecantikan di pasaran hari ini, produk penjagaan kulit yang paling berkesan boleh didapati di banyak ramuan yang dijumpai secara semulajadi. Rempah-rempah dan herba ini boleh mengurangkan risiko kecacatan kulit, mengurangkan keriput, menghidupkan semula kulit, memberi kesan cahaya pada kulit, dan lebih lagi! Paling penting, herba ini adalah semulajadi, yang dapat mengurangkan risiko kesan sampingan.

Di bawah ini adalah yang boleh menyelamatkan kulit anda dan membantu anda mengekalkan penampilan muda anda.Herba untuk Kecantikan Kulit 1.jpg

   1. Kunyit 

Kunyit adalah antara herba untuk kecantikan kulit yang paling terkenal. Herba yang berfaedah ini telah digunakan di seluruh India selama beribu-ribu tahun dan telah diketahui untuk melahirkan kulit yang cantik. Ia berfungsi sebagai sebuah anti-radang dan antioksidan. Kombinasi yang kuat ini membantu mengekalkan kulit yang jelas dan mencegah kecacatan. Tahap curcumin yang tinggi dipercayai membantu melawan melanoma.

Banyak herba ini sudah digunakan dalam sebilangan besar produk kecantikan di pasaran. Herba ini boleh ditanam secara semulajadi, atau anda boleh membeli suplemen dan salap di kaunter. 

Walaupun setiap orang akan bertindak balas dengan herba ini secara berbeza, anda akan mula melihat peningkatan dalam prestasi kulit anda dalam masa yang singkat. Apabila menggunakan salap atau losyen ke kulit, selalu dicadangkan untuk menguji produk pada kulit tangan anda dahulu sebelum menggunakannya.

Untuk mendapat faedah kunyit dalam bentuk yang menyelerakan,anda boleh cuba Lady Glory!  Peminuman Lady Glory boleh membantu memberi tenaga, mengurangkan senggugut, menurunkan berat badan, membetulkan kitaran haid, meningkatkan keintiman, dan memperbanyakkan susu ibu.

Herba untuk Kecantikan Kulit 2.jpg

 2. Kayu manis 

Sekiranya anda mahu kulit berseri, maka hanya separuh daripada satu sendok teh kayu manis ditambahkan ke dalam kopi atau teh anda setiap pagi boleh melakukan silap mata. 

Kayu manis penuh dengn antioksidan yang membantu meneutralkan radikal bebas dalam sel-sel anda. Radikal yang tidak teratur ini boleh menyebabkan kerosakan kulit dan penuaan kulit yang lebih awal. Menghindari daripda radikal ini dapat memastikan kulit kelihatan dan berasa sihat.


Herba untuk Kecantikan Kulit 3.jpg

3. Aloe Vera 

Aloe Vera ialah herba untuk kecantikan kulit yang telah dirujuk sebagai "tumbuhan keabadian" oleh orang Mesir kuno dan ia telah digunakan selama berabad-abad untuk merawat kecacatan pada kulit, termasuk luka, calar, jerawat, dan kedut. 

Sebagai sebuah tubuhan anti-radang, Aloe Vera membantu mempercepatkan proses penyembuhan, bahkan menghidupkan semula kulit ketika menggunakan. Daun dari tumbuhan Aloe Vera boleh dibelah terbuka dan digunakan terus ke kulit, tetapi tumbuhan ini juga dijual sebagai salap, gel, serbuk, dan jus.


Herba untuk Kecantikan Kulit 4.jpg

4. Semanggi merah 

Herba untuk kecantikan kulit yang lain ialah Semanggi merah. Semanggi merah telah digunakan secara meluas untuk membantu mempromosikan kulit yang sihat. Ia sangat bermanfaat untuk menenangkan kulit merah dan gatal, serta, ekzema. 

Salap semanggi merah boleh digunakan secara langsung ke atas kulit untuk mendapatkan hasil yang lebih cepat. Herba ini juga boleh diambil dengan teh. Apabila ditelan, herba ini mempunyai keupayaan untuk membuang toksin daripada darah, yang boleh menghalang wabak ketika masa hadapan.


Herba untuk Kecantikan Kulit 5.jpg

   5. Chamomile 

Chamomile adalah salah satu herba untuk kecantikan kulit yang paling bermanfaat. Ia termasuk bahan kimia yang kuat, dipanggil alpha-bisabolol, yang boleh meningkatkan proses penyembuhan.

Ini membolehkan mengurangkan kerengsaan kulit, seperti jerawat, kemerahan, kerosakan daripada matahari untuk menyembuhkan lebih cepat. Chamomile paling berkesan apabila dijadikan teh dan sama ada dimakan atau digunakan sebagai pencuci muka.


Herba untuk Kecantikan Kulit 6.jpg

   6. Witch Hazel

Jika anda mencari herba untuk kecantikan kulit dan membantu memerangi jerawat yang tidak diinginkan pada kulit anda, Witch Hazel mungkin pilihan terbaik anda. Tumbuhan yang kuat ini mempunyai sifat anti-radang semulajadi yang membantu memerangi kecacatan dengan cepat. 

Tidak seperti herba anti-radang yang lain, Witch Hazel mampu melawan jerawat tanpa mengeringkan kulit. Ia juga membantu mengetatkan tisu kulit, yang dapat mengurangkan rupa lingkaran hitam di bawah mata.


Baca lagi tentang penjagaan kulit di artikel Makanan untuk menjaga kulit!

Older post Newer post