Cart 0

Cirit Birit ketika haid anda?

Pada masa-masa tertentu ketika tempoh haid anda, adakah anda mengalami sembelit, kembung, cirit-birit atau semua perkara ini semasa haid anda?

ia tidak begitu menyenangkan, tetapi ia adalah perkara biasa untuk mengalami cirit-birit sebelum dan semasa anda. Perubahan hormon yang sama yang menyebabkan rahim anda mengikat dan menumpahkan lapisannya juga boleh menjejaskan saluran gastrousus (GI) anda.

Ramai wanita mempunyai kesusahan pencernaan yang ringan berkaitan dengan kitaran haid mereka. Bagi yang lain, ia lebih teruk. Sesudahnya mengetahui haid anda bermula, terdapat langkah-langkah yang boleh ambil untuk menguruskannya - atau mungkin mengelakkannya terus gejala cirit-birit ketika haid.

Walaupun biasanya tidak ada apa-apa yang perlu dibimbangkan, ada langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah atau mengurangkan cirit-birit berkaitan dengan tempoh anda.


Cirit Birit ketika Haid anda1.jpg


Mengapa ia berlaku?

Pakar tidak tahu dengan jelas mengapa sesetengah orang mengalami cirit-birit semasa haid mereka dan lain orang tidak. Kebanyakan pakar percaya ia berkait rapat dengan peningkatan hormon yang dipanggil prostaglandin, yang dikeluarkan sebelum tempoh anda.

Prostaglandin menyebabkan kontraksi yang membantu rahim anda memecahkan lapisannya. Kadang-kadang, ia juga menyebabkan kontraksi dalam usus anda, yang boleh menyebabkan pelbagai simptom gastrointenstinal (GI), termasuk cirit-birit.

Prostaglandin juga mengurangkan kadar penyerapan makanan usus, yang menjadikan makanan melalui kolon anda proses dengan lebih cepat. Prostaglandin juga boleh meningkatkan rembesan elektrolit, yang boleh menyebabkan cirit-birit.


Cirit-birit juga masalah yang biasa. Kajian pada tahun 2014 yang membabitkan 156 wanita mendapati bahawa sakit perut dan cirit-birit adalah gejala GI yang berkaitan dengan tempoh masalah yang paling biasa.

Hasil daripada wanita yang dikaji, 24 peratus melaporkan cirit-birit sebelum memulakan haid mereka, dan 28 peratus mengalami gejala cirit-birit semasa haid mereka. Mereka yang mengalami kemurungan atau kebimbangan melaporkan kadar gejala GI yang lebih tinggi.


Cirit Birit ketika Haid anda.jpg

Bagaimanakah hormon anda menyebabkan sembelit atau cirit-birit?

Sesetengah simptom perut yang anda alami sepanjang tempoh anda tidak berkaitan dengan sistem pencernaan anda sama sekali.

Hormon pernafasan badan anda semasa haid boleh menyebabkan gejala kembung, pengekalan air dan kekejangan abdomen. Prostaglandin, atau asid lemak, menyebabkan keradangan. Kembung dan kekejangan ini mungkin terasa seperti di perut anda, tetapi ia sebenarnya dalam rahim.

Pakar perubatan keluarga Donald Ford, MD, mengatakan penumpuan hormon progesteron boleh menyebabkan sembelit. 

Selepas ovulasi (kira-kira 12-14 hari sebelum tempoh anda untuk kebanyakan wanita), paras progesteron anda meningkat dengan cepat. Progesteron adalah relaxant otot. Ia juga diberikan kepada wanita hamil untuk melambatkan kelahiran dan kelahiran preterm kerana kesannya cukup kuat untuk mengatasi kontraksi uterus. 

Hormon ini bertanggungjawab untuk pertumbuhan dan penebalan dinding rahim, dan ia meningkat sebelum ovulasi. Ini menggalakkan sembelit dan cenderung untuk datang ketika sekitar ovulasi atau beberapa hari selepas itu. Cirit-birit boleh berlaku apabila prostaglandin mula melonggarkan dan merenggangkan tisu otot anda apabila haid bermula.

"Adalah sangat logikal jika anda memikirkan tentang kitaran haid," kata Dr Ford. "Sehingga ovulasi, rahim sedang bersedia untuk menerima telur dan, apabila ia bermula, sebaliknya yang berlaku - ia membersihkan untuk bersiap sedia untuk kitaran seterusnya."


Cirit Birit ketika Haid anda 3.png

Perlukah saya melihat seorang doktor?

Cirit-birit sekali-sekala sebelum atau semasa haid anda adalah normal. Sekiranya ia berlaku dengan kerap seperti setiap hari, mungkin terdapat sesuatu yang lain berlaku.

Buat temujanji dengan seorang pakar atau doktor anda jika anda mempunyai:


  • cirit-birit atau gejala-gejala GI lain yang berlangsung lebih daripada dua hari
  • sakit atau kronik dalam perut atau pelvis yang sukar dikawal dengan ubat OTC
  • najis yang berlendir


Ini boleh menjadi gejala keadaan GI yang menjadi lebih teruk semasa haid anda. Pakar dan doktor boleh bantu mengetahui sebab dan memberi anda pilihan rawatan yang lebih holistik. 


Anda boleh baca artikel kami seperti Pendarahan post-coital di sini!Older post