Cart 0

Cara Merawat Jangkitan Yis

Dianggarkan bahawa 75% daripada semua wanita akan mempunyai sekurang-kurangnya satu dalam seumur hidupnya, dan 40% -45% akan mempunyai beberapa kes.

Walaupun jangkitan yis boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa, ada perkara-perkara tertentu yang membuatkan kita lebih cenderung kepada jangkitan ini. Marilah kita tengok cara merawat jangkitan yis di bawah.


Cara merawat yis 1.jpg

    1.Krim anti-fungal

 Krim antifungal, salep atau suppositori (dengan miconazole atau clotrimazole) adalah cara merawat jangkitan yis yang paling biasa. Ini boleh mengambil masa antara 1 hingga 7 hari. Doktor anda juga boleh menetapkan pil satu dos dengan flukonazole (ubat antikulat) untuk anda ambil. Sekiranya anda hamil, ia selamat untuk menggunakan krim atau suppositori, tetapi bukan jenis fluconazole yang anda ambil secara oral.

Adalah penting bagi anda mengetahui bahawa sesetengah ubat jangkitan yis melemahkan kondom atau diafragma. Ini menjadikan anda lebih mudah untuk hamil atau mengidap penyakit seksual.Cara merawat jangkitan yis 2.jpg

   2.Yogurt Greek

Menurut Jurnal Kemoterapi Antimikrobial, yogurt adalah probiotik yang mengandungi Lactobacillus acidophilus. Makan bakteria ini boleh menggalakkan persekitaran vagina yang sihat kerana ia merawat ruam yang disebabkan oleh C. albicans. 

Yoghurt Greek yang kosong adalah paling ideal kerana ia tidak mengandungi gula tambahan, yang dapat meningkatkan pertumbuhan kulat Candida.Cara merawat jangkitan yis 3.jpg

    3. Minyak Oregano

Satu lagi cara merawat jangkitan yis adalah minyak oregano tidak sama dengan minyak berperisa oregano konvensional yang terdapat di lorong rempah. Ia harus berasal dari oregano liar yang dikenali sebagai Origanum vlugare dan mengandungi anti-fungal semula jadi yang kuat seperti thymol dan carvacrol. 

Menurut Biokimia molekular dan selular, minyak oregano liar dapat membantu memperlambat atau menghentikan C. albicans dari tumbuh. Bagaimanapun, minyak oregano juga merupakan nipis darah semulajadi. Cara Merawat jangkitan yis 4.jpg

     4.Minyak Kelapa

Minyak kelapa mempunyai banyak kegunaan termasuk ia merupakan cara merawat jangkitan yis. Ia boleh berfungsi sebagai ubat semulajadi kerana sifat anti-kulat. Minyak yang berlemak berasal dari kelapa dan boleh digunakan terus ke kawasan yang terjejas. 

Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan minyak tulen dan organik untuk merawat jangkitan vagina.Cara merawat jangkitan yis 5.jpeg

    5. Minyak Tea Tree

Cara untuk merawat jangkitan yis yang lain adalah dengan menggunakan suppositori vagina yang mengandungi minyak pokok teh boleh membantu merawat jangkitan yis dengan mengekalkan keseimbangan yang sihat di dalam vagina. Minyak pati ini diketahui memusnahkan bakteria, virus, dan kulat. 

Oleh kerana ia begitu kuat, anda harus mencairkannya dengan minyak jojoba atau minyak pembawa lain untuk kegunaan vagina. Jangan sekali-kali menelan minyak pokok teh dan gunakannya dengan minima.cara merawat jangkitan yis 6.jpg

    6. Cuka Cider Apple

Cuka cider epal adalah ubat yang popular di rumah untuk pelbagai penyakit. Ia juga boleh membantu dengan jangkitan yis. Tambah setengah cawan dan tambah pada air mandi dan rendam badan anda selama kira-kira 20 minit. Asid boleh membantu menghapuskan mikroorganisma berbahaya daripada vagina anda. 

Kaedah ini tidak sama dengan douching dengan cuka, yang membuang kedua-dua bakteria yang buruk dan baik menyebabkan anda lebih cenderung untuk mendapat jangkitan yis.

 


Cara merawat jangkitan yis 7.jpg 

    7. Bawang putih

Adakah anda tahu bawang putih dengan berkesan boleh membunuh Candida? Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan, bawang putih merupakan salah satu cara merawat jangkitan yis . 

Tambah lebih banyak bawang putih untuk diet anda, dan anda boleh merawat jangkitan yis lebih cepat dan menikmati manfaat lain daripada bawang putih.Cara merawat jangkitan yis 8.jpeg

     8. Vitamin C

Vitamin C merupakan cara merawat jangkitan yis. Vitamin C juga dikenali sebagai asid askorbik, yang bermaksud ia mempunyai sifat antimikrobial. Daripada melukakan kulit anda dengan suppositori yang terlalu kua. Tingkatkan jumlah Vitamin C yang anda dalam makanan dan minuman. 

Bukan sahaja ia dapat membantu membunuh penumbuhan Candida, tetapi ia akan meningkatkan sistem imun anda secara umum. Dengan cara itu, tubuh anda boleh lebih kuat dan sihat menentang jangkitan yis.Untuk mengguatkan sistem imun kita daripada mendapa tjangkitan yis, kita haruslah memastikan ia berjalan lancar dan semakin kuat. Cubalah Lady Glory, ia mempunyai cekur, kunyit, halia yang kaya dengan anti-oksidan dan manfaat lain!


Nak tahu lagi tentang jangkitan Yis?

Baca 5 Cara Mencegah Jangkitan Yis!Older post Newer post