Cart 0

Bolehkah halia mengubati loya dan mual?

Rimpang halia ( Zingiber officinale) telah digunakan sejak zaman purba sebagai ubat tradisional untuk aduan gastrousus. 

Bahan-bahan yang paling aktif dalam halia adalah “pungent principles”, terutamanya gingerols dan shogaols. Pelbagai kajian pra-klinikal dan klinikal telah menilai halia sebagai rawatan yang berkesan dan selamat untuk loya dan muntah dalam konteks kehamilan dan sebagai rawatan bagi pesakit untuk mual dan muntah akibat kemoterapi.

Mual dan muntah memberi kesan kepada sebahagian besar wanita pada kehamilan awal. Adalah difikirkan sehingga 80% wanita menghadapi mual dan loya pada tahap tertentu semasa trimester pertama kehamilan, dan bagi majoriti wanita, gejala biasanya diselesaikan selepas 12-14 minggu kehamilan.

Jelas sekali bahawa keadaan yang melemahkan ini boleh memberikan kesan yang signifikan terhadap kualiti kehidupan seorang wanita, baik secara peribadi maupun profesional, dan boleh menjadi traumatik secara emosi. Halia juga selamat untuk diambil semasa kehamilan dan merupakan ubat rumah yang biasa untuk pelbagai jenis mual seperti penyakit pagi. 

Halia adalah herba purba yang digunakan secara meluas dalam sejarah untuk banyak sifat perubatan semula jadi dan khususnya sebagai antiemetik. Bukti yang paling baik menunjukkan bahawa halia adalah rawatan yang berkesan dan murah untuk loya dan muntah yang selamat. Halia juga telah diuji dan dijumpai untuk mengurangkan gejala dismenorea yang merupakan kesakitan yang teruk sesetengah wanita mengalami semasa kitaran haid. Nak tahu lebih lagi khasiat halia? Baca disini!

Nak tau lebih lanjut tentang fakta herba atau auta? Ikuti kami di blog kami, FAKTA BOTANI!

Tahukah anda bahawa Chai Gold mengandungi halia? Cubalah sekarang DI SINI!Older post Newer post