Cart 0

Apakah perimenopaus?

Ekkkkkkkkk. 

Setiap kali my dad akan tercakap perkataan “menopause” my mom pula goes full on denial and freak-out. The word that every women hates to hear. And like who wouldn’t kan? Sebagai wanita, the topic of menopause triggers everyone but its just nature doing its job. 

Namun, terdapat banyak yang kita perlu tahu tentang menopaus untuk memastikan kesihatan kita terjaga. So, apakah perimenous dan menopause?

Apakah menopause?

Menopaus secara rasmi menandakan penamatan fertility wanita. Walaupun fasa-fasa kehidupan ini sudah pun kita ketahui, terdapat fasa yang berbeza dalam menopause yang penting untuk kita faham. Menopaus sendiri secara rasminya berlaku apabila anda berhenti menstruasi.

Apakah perimenopaus pula?

Perimenopause, sebaliknya, ditakrifkan sebagai "sekitar menopause." Ia juga dikenali sebagai fasa peralihan menopos, dipanggil seperti itu kerana ia berlaku sebelum menopause.

Walaupun kedua-dua bahagian peralihan kehidupan keseluruhan yang sama, perimenopause dan menopause mempunyai perbezaan dari segi simptom dan pilihan rawatan. Apa-apa gejala atau kebimbangan yang tidak normal perlu dibincangkan dengan OB-GYN anda.


Fasa-fasa menopaus

Perimenopaus
 
Ini biasanya bermula beberapa tahun sebelum menopaus, apabila ovari secara perlahan-lahan mengurangkan tahap estrogen dalam badan. Perimenopause bertahan sehingga menopaus, ketika ovarium berhenti melepaskan telur. Dalam tempoh 1 hingga 2 tahun perimenopause, penurunan estrogen akan meningkat. Pada peringkat ini, ramai wanita mula mengalami simptom menopaus.


Menopaus

Ini adalah tahap ketika sudah setahun sejak seorang wanita mengalami haidnya yang terakhir. Pada peringkat ini, ovari telah berhenti melepaskan telur dan tidak lagi membuat sebahagian besar estrogen yang diperlukan oleh badan.

Postmenopaus
 
Ini adalah tahun selepas menopaus. Semasa peringkat ini, simptom menopaus seperti kilauan panas memudahkan kebanyakan wanita mengenalpasti symptom-simptomnya. Namun, risiko kesihatan yang berkaitan dengan kehilangan hormon estrogen sebagai usia wanita.


Bilakah perimenopaus bermula?

Umur seorang wanita dianggap sebagai peramal yang tidak tepat untuk menjangka bila perimenopause mungkin bermula. Ia mungkin beranggaran antara 10 tahun sebelum menopause. (Umur purata mula menopaus adalah 51 tahun, tetapi julat normal ialah 45 tahun hingga 55 tahun.)


Terdapat dua peringkat perimenopause- awal dan lewat. Perimenopause awal- ditandai dengan peningkatan kitaran haid yang tidak teratur, simptom ini biasanya bermula pada usia 40 tahun, walaupun ia bergantung kepada individu. Secara teknikal, seorang wanita boleh dikatakan berada pada fasa awal perimenopause jika tempoh antara haidnya lebih daripada tujuh hari daripada biasa (contohnya, kitaran biasanya kini setiap 24 hari daripada 31 hari). Perimenopause lewat bermula apabila seorang wanita tidak mengalami dua atau lebih kitaran dan satu tempoh tiada haid melebihi 60 hari.


Apakah perimenopaus.jpg


Perubahan Hormon Ketika Perimenopause

Walaupun kebanyakan wanita percaya bahawa perimenopause bermula apabila tahap estrogen mula jatuh, ini sebenarnya tidak benar. Malah, kadar estrogen boleh turun naik secara liar, terutamanya pada fasa awal perimenopause, kadang-kadang mencapai tahap sementara yang tinggi luar biasa pada kitaran haid. Tahap estrogen akhirnya akan berkurangan, tetapi tidak sampai enam bulan hingga satu tahun sebelum menopaus sebenar.

Walaupun estrogen dan banyak hormon lain, seperti hormon merangsang folikel “follicle stimulating hormone” (FSH), berubah semasa perimenopause. Oleh itu, pengukuran hormon tidak berguna untuk meramalkan tahap perimenopause atau tempoh haid yang terakhir. Tahap FSH boleh berubah secara signifikan selari dengan perubahan kitaran, dan penggunaan paras FSH untuk meramalkan menopaus dalam wanita secara individu adalah tidak tepat.
Older post Newer post