Cart 0

Apakah kitaran haid yang tidak teratur


Kitaran haid yang tidak teratur adalah kitaran haid yang berterusan di luar julat "biasa" untuk sebab yang tidak dijangka.

Beberapa kebolehubahan dalam kitaran anda adalah normal. Ketidakaturan juga normal dan sebenarnya dijangkakan apabila tempoh anda pertama mula haid (menarche), dan ketika ia berakhir (perimenopause). Perkara ini juga dijangka selepas mengandung, dan apabila anda berhenti atau memulakan kaedah kawalan kelahiran hormon.

Di antara masa ini, kitaran yang berterusan tidak teratur boleh menunjukkan masalah yang perlu ditangani dengan penyedia doktor anda. Kitaran tidak teratur boleh disebabkan oleh tingkah laku, gaya hidup, dan persekitaran. Mereka juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang menjejaskan hormon anda. Keadaan ini sering tidak didiagnosis dan tidak dirawat.

Kitaran yang berterusan tidak teratur boleh memberi kesan yang serius kepada kesihatan jangka pendek dan jangka panjang anda.


Apakah kitaran haid yang tidak teratur.jpg

Apa yang dimaksudkan dengan kitaran yang ‘tidak teratur’?

Kitaran dianggap kronik tidak teratur apabila majoriti kitaran dalam enam bulan terdahulu berada di luar jangkauan. Orang yang tidak teratur dapat melihat bahawa tempoh mereka jarang berlaku, kerap, atau sangat tidak dapat diramalkan.

Panjang kitaran tidak teratur berbeza untuk setiap peringkat umur. Misalnya untuk remaja kitaran luar jangkauan ialah 21-45 hari. Manakala untuk dewasa kitaran luar jangkauan ialah 24-38 hari. Dan juga bagi sesetengah dewasa kitaran yang bervariasi panjang dengan lebih dari 7-9 hari (contohnya, kitaran yang 27 hari panjang sebulan, 42 seterusnya) juga menunjukkan ketidakaturan. 

Tempoh yang tiba-tiba berhenti selama lebih dari 90 hari (pengecualian termasuk kehamilan, menopaus, dan kawalan kelahiran hormon yang baru-baru ini) 


Apakah kitaran haid yang tidak teratur2.jpg

Mengapa ia penting?

Kitaran yang berterusan tidak teratur boleh memberi kesan yang serius kepada kesihatan jangka pendek dan jangka panjang. Ini boleh membawa kepada pelbagai keadaan kesihatan yang lebih serius, dan menyebabkan simptom-simptom yang menyakitkan.

Kitaran haid berkaitan dengan kesihatan jantung, metabolisme, tidur, kesuburan dan banyak lagi. Inilah sebabnya bertapa pentingya untu sebarang masalah yang mungkin anda alami didiagnosis seawal mungkin, dan dikendalikan dengan bantuan professional daripada doktor atau pakar.


Bercakap dengan pakar penjagaan kesihatan anda

Apabila bercakap dengan pakar penjagaan kesihatan atau doktor anda, tunjukkan kepada mereka sejarah kitaran anda. Juga, beritahu mereka jika anda baru-baru menyaksikan perubahan yang tidak dijangka dalam badan anda, seperti kesakitan abdomen yang tidak dapat dijelaskan, kesukaran mengawal berat badan anda, atau pertumbuhan rambut yang luar biasa di wajah atau badan anda. Ini dapat membantu mereka mengenal pasti apa yang menyebabkan ketidakteraturan kitaran anda.

Doktor anda juga mungkin akan bertanya soalan mengenai gejala anda dan sejarah perubatan dan haid anda dan melakukan peperiksaan fizikal yang mudah. Dalam sesetengah kes, mereka juga boleh:


  • Tanya soalan mengenai sejarah kesihatan anda yang lengkap, termasuk sejarah perubatan dan pembedahan, sejarah sosial, dan sejarah keluarga
  • Lakukan ujian darah untuk memeriksa tahap hormon dan gula dalam darah. Dari segi hormone, mereka biasanya akan memeriksa tahap hormone badan anda termasuk testosteron, hormon tiroid, prolaktin, dan melakukan ujian metabolisme gula.
  • Lakukan ultrasound pelvik (sonogram) ovari dan rahim anda
  • Menguruskan kitaran klinikal yang tidak tetap yang akan membantu anda untuk mencapai matlamat jangka pendek anda, seperti menjalani tempoh yang lebih teratur atau menjadi hamil, dan matlamat jangka panjang untuk kekal sihat.

Baca artikel lain di Lady Glory seperti 6 Manfaat Job's Tears!Older post Newer post