Cart 0

Apakah jenis julit anda?


Anda telah mendengar buzz tentang jenis kulit yang normal, berminyak, kering, gabungan, atau sensitif. Tetapi yang manakah anda mempunyai?

Ia boleh berubah dari semasa ke semasa. Contohnya, golongan muda lebih cenderung daripada orang tua yang mempunyai jenis kulit biasa.

Jenis kulit anda biasanya disebabkan oleh kecenderungan genetik, tetapi terdapat kebiasaan yang boleh memburukkan keadaan kulit. Mengetahui jenis kulit anda dan memahami cara untuk merawatnya dengan betul boleh membantu anda mencapai kulit yang jelas, sihat untuk seumur hidup. 

Setiap jenis kulit mempunyai set ciri dan gejala tertentu, dan oleh itu memerlukan perhatian khusus. Baca terus untuk mengetahui jenis kulit peribadi anda dan tentukan cara terbaik untuk merawatnya.


Apakah jenis julit anda.jpg

1.Jenis Kulit Biasa

Jenis kulit biasa boleh menjadi sukar untuk menentukan. Jika anda mempunyai kulit normal, individu umumnya tidak merasakan kulit mereka sebagai berminyak atau kering. Keadaan berminyak dan kekeringan jarang berlaku dan jika berlaku, mudah diselesaikan. 

Apabila ia datang kepada saiz liang, jenis kulit biasa mempunyai liang-liang kecil yang tidak mudah dilihat. Kulit biasa biasanya tidak mempunyai aspek berminyak atau senang bersina, dan ia juga tidak cenderung berkeringat. Jenis kulit biasa biasanya mempamerkan beberapa garis dan kedutan, dan nada kulitnya pada umumnya, tanpa kecacatan.

Kulit biasa bukan sinonim untuk kulit yang sempurna dan juga termasuk mereka yang mencirikan kulit mereka sebagai bermasalah biasa dengan masalah cacat atau masalah kulit yang kadang-kadang. 

Kulit juga berubah dari masa ke masa, bermakna mereka yang tidak mempunyai masalah kulit pada masa ini mungkin berpotensi untuk mengalami masalah dengan umur, termasuk pada fasa kehamilan dan menopaus. Sekiranya tahap hormon anda berubah dengan apa-apa sebab, atau anda menggunakan produk yang tidak sesuai, anda mungkin akan mengalami jerawat hormon.

Mereka yang mempunyai jenis kulit biasa harus menggnakan produk yang tidak membuat kulit mereka terasa berminyak dan mengelakkan produk yang menyebabkan kekeringan yang berlebihan. Walaupun jenis kulit biasa memerlukan penyelenggaraan yang kurang daripada jenis kulit yang lain, penting untuk tetap konsisten dengan produk penjagaan kulit biasa seperti BioClarity yang lembut pada kulit tetapi menyediakan bahan utama untuk memastikan epidermis anda kelihatan dan merasa yang terbaik.


Apakah jenis julit anda 5.jpg

2.Jenis Kulit Kering

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, anda mungkin merasakan sesak pada kulit anda. Mungkin juga terdapat tompok-tompok bersisik atau mengelupas. Mereka yang mempunyai kulit kering pada umumnya mempunyai liang yang hampir tidak dapat dilihat, dan mungkin mengalami keriput pramatang dan kerengsaan biasa pada kulit.

Penyebab kulit kering boleh dikaitkan dengan pelbagai faktor. Bagi sesetengahnya, kulit kering adalah keturunan, kerana kecenderungan genetik boleh menjejaskan jumlah sebum yang dihasilkan oleh kelenjar minyak kulit. Sebum bertanggungjawab untuk melembabkan kulit.

Ramai mengandaikan bahawa kulit kering adalah disebabkan oleh kekurangan kelembapan, tetapi kandungan air kulit kering umumnya terdapat pada paras yang sama dengan kulit berminyak. Menambah air ke kulit kering sebenarnya tidak produktif untuk merawat keadaan kulit ini.


Apakah jenis julit anda 1.jpg

3. Jenis Kulit Berminyak

Mereka yang mempunyai jenis kulit berminyak cenderung melihat banyak minyak, dan mungkin menghadapi masalah jerawat.

Kulit berminyak adalah hasil daripada kedua-dua faktor genetik dan perubahan hormon yang dialami oleh seumur hidup individu. Mereka yang mempunyai kecenderungan genetik untuk kelenjar minyak aktif menghasilkan sebum yang lebih tinggi. 

Minyak ini mengalir daripada dalam epidermis ke permukaan kulit melalui liang dan folikel rambut. Apabila badan mengalami turun naik dalam tahap hormon, ia menandakan pengeluaran androgen, hormon lelaki yang hadir pada lelaki dan wanita.

Pengeluaran androgen merangsangkan peningkatan pengeluaran sebum, tetapi apabila lebihan minyak ini dihasilkan, ia dapat memperluas saiz liang kulit dan mengakibatkan penyumbatan yang menjadi jerawat. 

Kulit berminyak lebih cenderung untuk mengalami jerawat, dan mungkin mempunyai pelbagai jenis comedo, whiteheads, dan pustules atau papules. Liang-liang anda mungkin lebih kelihatan kerana pengembangan saiznya, dan kulit anda mungkin kelihatan berminyak sepanjang hari. 


Apakah jenis julit anda 3.jpg

4. Jenis Kulit Gabungan

Kulit gabungan ialah apabila anda mempunyai dua atau lebih jenis kulit yang berbeza di muka, dan biasanya merangkumi kuli kering dan berkeringat pada bahagian pipi, dan berminyak yang berlebihan pada or zon T muka. Ramai yang percaya bahawa mereka mempunyai kulit berminyak apabila mereka bermiyak di zon T, namun sebenarnya, mempunyai jenis kulit gabungan. 

Kulit gabungan adalah jenis kulit yang paling biasa, tetapi sukar untuk mengenal pasti dan merawatnya. Kulit sering akan berkilat di zon T, termasuk dahi, hidung, dan dagu. 

Kawasan ini cenderung mempunyai kelenjar minyak yang lebih aktif daripada bahagian lain muka seperti pipi. Mencegah dengan kedua-dua kulit kering dan berminyak bermakna mencari regimen penjagaan kulit yang sempurna yang cukup sesuai tanpa menjengkelkan kulit.


Apakah jenis julit anda 6.jpg

5. Jenis Kulit Sensitif

Jenis kulit sensitif mungkin menunjukkan ciri-ciri kulit kering, kulit berminyak, atau kulit kombinasi, tetapi mereka juga menghadapi banyak kemerahan dan kerengsaan. Mereka yang mempunyai jenis kulit yang sensitif harus menghindari rawatan penjagaan kulit berasaskan kimia yang keras, yang  boleh menyebabkan keadaan kulit lain seperti rosacea atau alergi. 

Kulit sensitif mudah meradang, jadi ia penting untuk memilih penjagaan kulit semulajadi yang tepat untuk kulit yang sensitif untuk mengelakkan sebarang kesan sampingan.

Terdapat pelbagai cara untuk mengklasifikasikan kulit di luar jenis utama ini. Pakar dermatologi menggunakan pelbagai skala dan sistem klasifikasi yang berbeza, dan ketika datang ke pusat penjagaan kulit dan rawatan, dua skema yang sering anda jumpai termasuk Skala Fitzpatrick dan sistem penggredan yang melihat keterukan jerawat.

Anda boleh baca article tentang kulit seperti Herba untuk kecantikan di sini!
Older post Newer post