Cart 0

Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid?

Pendarahan vagina antara tempoh biasanya tidak menjadi punca kebimbangan. Sekiranya aliran darah adalah ringan, ia dipanggil 'bercak'. Istilah perubatan untuk pendarahan antara haid adalah metrorrhagia. Pendarahan antara tempoh boleh mempunyai pelbagai sebab, termasuk perubahan hormon, kecederaan, atau keadaan kesihatan yang kurang baik.

Pendarahan antara tempoh merujuk kepada pendarahan yang berlaku selepas haid anda berakhir, atau sebelum haid anda bermula. Apabila ini berlaku, seseorang mungkin dapat melihat kekotoran coklat terang dalam seluar dalam mereka atau perubahan berat yang tidak biasa.

Dalam artikel ini, kita melihat kemungkinan penyebab pendarahan antara tempoh, cara yang mungkin untuk mengelakkan bercak, dan bila anda perlu berjumpa seorang doktor.


Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid 5.jpg

Kontraseptif hormon

Kontraseptif hormon adalah punca biasa pendarahan faraj antara tempoh. Jika mereka menyebabkan pendarahan yang tidak teratur, biasanya hanya berlaku untuk 3 bulan pertama menggunakan kontraseptif.

Beberapa contoh kontraseptif hormon termasuk:

peranti intrauterin (IUD)

patch kawalan kelahiran

cincin vagina

pil kontraseptif

implan kontraseptif

Sekiranya pendarahan di antara tempoh adalah sangat berat atau berlaku lebih dari 3 bulan, ia dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat pakar perubatan. Berubah kepada alternatif kontraseptif sering boleh menghentikan pendarahan antara haid.

Pendarahan antara tempoh boleh berlaku jika seseorang tidak mengambil kontrasepsi hormon mengikut arahan. Sebagai contoh, seorang wanita mungkin terlepas mengambil pil kontraseptif, atau mempunyai masalah dengan patch kawalan kelahiran. Ini kadang-kadang boleh menyebabkan spotting.


Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid 7 (1).jpg

Kontraseptif kecemasan

Menggunakan kontraseptif kecemasan juga boleh menyebabkan pendarahan. Ini berlaku untuk kedua-dua bentuk kontraseptif kecemasan: pil selepas pagi dan IUD.


Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid 7 (2).jpg

Pendarahan implan

Sesetengah wanita mengalami spotting tidak lama selepas mengandung, menandakan masa apabila telur yang disenyawakan dimasukkan ke dalam lapisan rahim. Ini dipanggil pendarahan implantasi. 

Mereka juga mungkin merasakan sedikit kekejangan di rahim. Oleh itu, walaupun ia rupa seperti pendarahan antara haid, ia mungkin pendarahan implant.

Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid 1.jpg

Keguguran

Pendarahan antara haid adalah satu tanda awal keguguran. Keguguran boleh berlaku pada bila-bila semasa mengandung dan mungkin berlaku sebelum seorang wanita menyedari bahawa dia hamil.

Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid 9 (1).jpg

Infeksi menular seksual (IMS)

Sesetengah jangkitan menular seksual (STI) boleh menyebabkan pendarahan faraj. Klamidia adalah contoh biasa. Serta mengesan antara tempoh, klamidia boleh menyebabkan pendarahan semasa atau selepas seks.


Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid 10.jpg

Kecederaan

Jika kulit atau tisu faraj rosak, ia boleh berdarah. Cara yang paling biasa untuk ini berlaku adalah semasa seks. Ia lebih mungkin berlaku jika vagina kering.

Badan menghasilkan pelincir semulajadi yang menyediakan vagina untuk seks penetratif. Kekeringan faraj boleh disebabkan oleh banyak faktor termasuk kekurangan gairah, perubahan tahap hormon akibat menopause, diabetes, atau rawatan kanser.


Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid 4.jpg

Menopaus atau perimenopause

Menopaus biasanya berlaku di antara umur 45 dan 55. Ia ditandai sebagai masa di mana seorang wanita tidak mempunyai tempoh selama 1 tahun.

Perimenopause adalah tempoh yang membawa kepada menopaus. Ini boleh bertahan sehingga 10 tahun sebagai tahap hormon dalam perubahan badan.

Tahap hormon sering tidak stabil semasa perimenopause. Ini boleh menyebabkan tempoh yang tidak teratur, pendarahan, dan pendarahan berat. Anda boleh baca lagi tentang "Apakah Perimenopaus ?" dan "7 Simptom Perimenopaus" dalam artikel  kami!


Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid 9 (2).jpg

Polip dalam serviks atau vagina

Polip adalah pertumbuhan kecil. Mereka boleh berkembang di rahim atau pada serviks, yang merupakan struktur antara vagina dan uterus. Dalam sesetengah kes, polip boleh menyebabkan pendarahan dan mungkin perlu dikeluarkan.


Apa yang menyebabkan pendarahan antara haid3 (1).jpg

Kanser tertentu

Dalam kebanyakan kes, pendarahan antara haid tidak menjadi punca kebimbangan. Walau bagaimanapun, pendarahan vagina antara tempoh adalah satu simptom bagi beberapa jenis kanser. Kanser serviks boleh menjejaskan wanita daripada sebarang usia. Ia adalah yang paling biasa dalam wanita yang aktif secara seksual di antara umur 30 dan 45 tahun.

Pendarahan antara haid atau selepas hubungan seks biasanya merupakan simptom pertama kanser serviks. Simptom awal lain termasuk kesakitan atau ketidakselesaan semasa melakukan hubungan seks, atau pelepasan faraj yang tidak menyenangkan.

Kanser rahim cenderung berlaku pada wanita lebih daripada 50. Pendarahan vagina juga merupakan gejala awal kanser jenis ini, terutamanya jika pendarahan berlaku selepas menopause.

Kanser rahim kebanyakannya memberi kesan kepada wanita yang telah mencapai menopause. Ini bermakna mereka tidak lagi mempunyai tempoh. Atas sebab ini, sebarang pendarahan vagina selepas menopaus perlu diperhatikan sebagai luar biasa.

Jika wanita belum mencapai menopause, pendarahan mungkin berlaku di antara haid. Kadang-kadang ini hanya pendarahan lebih berat daripada biasa. Gejala kurang kerap termasuk sakit semasa hubungan seks atau sakit di bahagian perutOlder post Newer post