Cart 0

9 Remedi untuk Endometriosis

Endometriosis berlaku apabila tisu yang menyerupai lapisan uterus tumbuh di tempat lain di dalam badan. Tisu ini dipanggil tisu endometrial. Ia boleh, sebagai contoh, berkembanga di tiub fallopian, ovari, usus, atau pundi kencing.

Tisu endometrial semakin tebal pada permulaan haid wanita dan bertindak sama seperti endometrium anda semasa haid. Apabila tisu yang terletak di luar rahim mula berdarah dan berbepecah, ia boleh menyebabkan sakit, kekejangan, atau tisu parut.

Walaupun tiada satu ubat atau rawatan yang spesifik untuk keadaan ini, anda boleh baca tentang rawatan endometriosis di sini! Beberapa remedi boleh melegakan kesakitan dan ketidakselesaan yang dibawa oleh Endometriosis. Dalam artikel ini, kita akan mengutarakan 9 remedi untuk endometriosis.

Remedi untuk Endometriosis 1.jpeg

1. Ubat tahan sakit

Remedi paling mudah didapati ialah ubat tahan sakit. Ubat-ubat tahan sakit yang boleh didapatkan di kaunter farmasi (OTC), seperti acetaminophen, ibuprofen, atau naproxen telah dibuktikan untuk memerangi keradangan yang berlaku akibat Endometriosis.

Mengurangkan keradangan selalunya akan melegakan kekejaman dan kesakitan. Seorang doktor boleh menentukan paras dos yang terbaik.


Remedi untuk Endometriosis 2.jpg

2. Kunyit

Kunyit mempunyai sifat anti-radang. Penyelidik pada tahun 2013 menunjukkan bahawa kunyit mungkin menghalang estradiol, sejenis estrogen. Ini boleh membantu mencegah pertumbuhan tisu endometrial dan merupakan antara remedi untuk endometriosis.

Suplemen kunyit boleh didapati sebagai kapsul. Rempah kunyit sering dijumpai dalam teh dan boleh ditambah kepada makanan. Kunyit juga didapati dalam Lady Glory dalam bentuk yang enak dan disertakan pelbagai herba berkhasiat seperti cekur, halia, asam jawa, temukunci, kulit kayu manis, manjakani, akar serapat, dan garcinia cambogia bagi kesihatan dan kecantikan luaran wanita.

Dapatkan Lady Glory di sini!


Remedi untuk Endometriosis 3.jpg

3. Haba

Apabila kita menghadapi kekejangan pada abdomen ketika haid, selalunya kita menggunakan alat seperti botol air panas atau pad pemanas. Alat-alat ini juga boleh menjadi remedi untuk endometriosis juga. Wanita yang ingin cuba merawat kekejangan endometriosis di rumah boleh meletakkan botol air panas pada perut.

Botol air panas yang diletakkan pada abdomen bawah biasanya membantu melegakan kesakitan semasa haid. Mandi dengan air suam dan panas, atau meletakkan pad pemanas atau botol air panas pada abdomen boleh membantu untuk melegakan otot pelvis yang kronik, yang harus mengurangkan kesakitan. Ini adalah rawatan biasa yang boleh memberikan kelegaan segera.

Satu kajian dari tahun 2001 menguji keberkesanan pad pemanas pada 81 wanita dengan tempoh yang menyakitkan. Ia mendapati bahawa menggunakan pad pemanas peringkat rendah adalah lebih berkesan daripada ibuprofen untuk melegakan kesakitan.


Remedi untuk Endometriosis 4.jpg

4. Perubahan diet

Antara remedi lain untuk Endometriosis ialah mengelakkan makanan tenusu, makanan yang diproses, dan gluten boleh membantu mengurangkan keparahan gejala.

Mengubah diet boleh mengurangkan simptom, walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan perubahan yang terbaik. Walau bagaimanapun, meminimumkan pengambilan daging merah dan pengambilan buah, sayur-sayuran, dan biji-bijian dapat membantu meningkatkan kesihatan keseluruhan.

Sesetengah pakar mengesyorkan diet penghapusan. Ini melibatkan menghapuskan makanan yang cenderung menyebabkan keradangan, kemudian memperkenalkan semula makanan ini perlahan-lahan untuk menentukan apa yang bermasalah bagi individu. Adalah penting untuk mengesan gejala supaya potensi pencetus dapat dikenalpasti.


Makanan berpotensi bermasalah termasuk:

produk tenusu

gluten

makanan yang telah diproses

gula


Remedi untuk Endometriosis 5.jpg

5. Urutan pinggul

Satu kajian tahun 2010 mendapati bahawa memijat kawasan panggul, termasuk bahagian perut, sisi, dan belakang, membantu mengurangkan kesakitan dan kekejangan yang berkaitan dengan endometriosis.

Melakukan jenis urut ini sejurus sebelum haid bermula mungkin lebih selesa. Ia juga berguna untuk menggunakan minyak urut. 

Remedi untuk Endometriosis 10.jpg

6. Suplemen herba

Suplemen herba atau suplemen lain boleh membantu mengurangkan simptom dan merupakan remedy endometriosis yang semula jadi, walaupun penyelidikan yang sangat sedikit telah dilakukan.

Adalah penting untuk bercakap dengan doktor sebelum mengambil suplemen herba. Herba tidak dipantau oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) untuk kualiti, dos, atau kesucian.\

Remedi untuk Endometriosis 7.jpg

7. Beriadah

Beriadah juga merupakan remedi untuk endometriosis kerana ia tetap membantu melepaskan endorfin. Hormon ini "melepaskan perasaan baik", meningkatkan mood dan dapat mengurangkan kesakitan.

Beriadah dan bersenam juga boleh membantu menurunkan tahap estrogen dalam badan. Regangkan diri sebelum dan selepas setiap sesi untuk memastikan tiada kekejangan otot. 


Remedi untuk Endometriosis 8.jpg

8. Rehat

Mendapatkan rehat tambahan adalah penting, terutamanya semasa haid dan sakit endometriosis. Posisi berbaring di tepi dengan lutut yang ditarik ke dalam dada dapat membantu melegakan sakit atau tekanan di bahagian belakang.


Remedi untuk Endometriosis 9.jpg

9. Vitamin B & D

Remedi terakhir untuk Endometriosis ialah dengan mengambil vitamin D dan vitamin B tambahan. Vitamin D dikenali sebagai "suplemen kebahagiaan" kerana ia mengurangkan kebimbangan dan kemurungan. Vitamin B membantu dengan memberikan tenaga anda pada hari-hari apabila gejala endometriosis anda teruk.

Anda boleh baca Newsletter Lady Glory bulan Ogos di sini!Older post Newer post