Cart 0

7 Simptom Perimenopaus


Perimenopause adalah satu-satunya masa dalam kehidupan seorang wanita apabila kedua-dua PMS dan gejala menopaus boleh berlaku serentak. Perimenopause awal biasanya dicirikan oleh simptom PMS yang semakin teruk, yang berlaku semasa separuh kedua (fasa luteal) kitaran haid dan biasanya selesai dalam masa empat hari pendarahan. 

Perimenopaus pula menyebabkan simptom menopause biasa (termasuk yang dikongsi oleh kedua-dua PMS dan menopause). Sebagai contoh, hot flushes dan berkeringat malam (simptom vasomotor) dan kesukaran tidur lebih mungkin berlaku pada perimenopaus lewat. Oleh itu, spektrum penuh simptom perimenopause menggabungkan kedua-dua simptom dan menopause. Anda boleh baca tentang apakah perimenopaus itu di sini.

Simptom perimenopause boleh berbeza dalam keparahan dan kekerapan. Perimenopaus setiap wanita adalah berbeza. Sesetengah wanita tidak melaporkan tanda-tanda perimenopause sama sekali kecuali tempoh haid yang tidak teratur yang akhirnya berhenti apabila mereka mencapai menopaus.. Marilah baca 7 Simptom Perimenopaus!


     1. Perubahan Mood

Pakar mempertimbangkan perubahan mood menjadi salah satu petunjuk awal dan simptom perimenopause. Mereka menyatakan ia biasanya mula sebelum kitaran haid anda semakin tidak teratur. Dilaporkan bahawa sehingga 40% wanita mengalami perubahan mood atau mood swing akibat perubahan hormon. Perubahan hormone boleh menyebabkan pelbagai emosi menjadi tiba-tiba luar biasa dan sengit, termasuk perasaan marah, cemas, atau putus asa.

 Perubahan mood biasanya datang dan pergi, tetapi kekerapan perubahan mood akhirnya bergantung pada setiap individu. Beberapa kajian juga menunjukkan fakta bahawa orang yang mengalami perimenopause mempunyai peningkatan risiko kemurungan. Perimenopause juga memburukkan keadaan seperti PMS atau kemurungan postpartum.


    2. Haid tidak teratur

Satu lagi simptom perimenopaus adalah kitaran haid yang tidak teratur. Sesetengah wanita mengalami haid lebih awal atau lebih awal daripada biasa. Ia penting untuk mengetahui bahawa kitaran yang tidak teratur mempunyai banyak sebab, termasuk perubahan kaedah kontrasepsi atau ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron. 

Sekiranya anda mengalami tempoh yang tidak teratur dan simptom lain seperti pembekuan darah atau pendarahan selepas seks, anda harus berjumpa dengan pakar untuk mengenalpasti punca.


    3. Hot flashes

Hot flashes adalah antara simptom perimenopaus yang paling diketahui. Hot flashes adalah gejala mana badan anda rasa panas tanpa sebab. Ia mungkin disertai dengan wajah kemerah-merhan dan berpeluh. Walaupun punca sebenar hot flashes tetap tidak diketahui, ia dianggap bahawa perubahan peredaran darah menyebabkan peningkatan jumlah aliran darah ke kulit, menyebabkan sensasi panas. Sesetengah wanita juga mengalami kadar denyutan yang pesat atau menggigil ketika mereka mengalami hot flashes. 

Tempohnya akan berbeza-beza mengikut individu. Tempohnya mungkin pendek atau lama, dan mungkin akut atau kronik.


     4. Keletihan

Keletihan adalah salah simptom perimenopaus yang paling biasa. Ia ditakrifkan sebagai perasaan sangat letih, tanpa mengira jumlah masa yang anda tidur. Bahkan, perasaan keletihan mungkin begitu hebat sehingga membuat anda merasa seolah-olah anda dapat pitam pada bila-bila masa. 

Pada masa yang sama, ramai wanita melaporkan insomnia. Mimpi ngeri juga merupakan gejala yang berkaitan dengan keletihan perimenopaus.


     5. Berkeringat malam

Salah satu simptom perimenopause lain yang paling biasa adalah berpeluh pada waktu malam. Kebanyakan wanita melaporkan berpeluh malam pada satu ketika sepanjang hidup mereka. Biasanya, berpeluh malam sering bermula antara payudara wanita beberapa malam sebelum haidnya. Dalam banyak kes, jumlah peluh mengejutkannya dari tidur; jangan risau jika cadar anda berasa lembap. Selepas itu, ramai yang mengalami kesejukan yang hebat, mirip dengan gigil yang anda alami semasa anda demam. 

Satu lagi kesan berpeluh malam adalah sukar untuk mengingatkan mimpi. Kerana berkeringat malam mengganggu jadual tidur biasa anda, anda mungkin mengalami kehilangan fokus dan ingatan.


    6. Libido menurun

Simptom perimenopaus lain ialah libido yang semaking berkurangan. Ramai wanita dengan pengalaman premenopausal kehilangan minat secara dalam seks. Kehilangan tenaga seksual adalah salah satu simptom perimenopause yang paling tipikal. Tempoh dan kekerapan simptom ini berbeza terhadap individu.. Permulaan libido yang berkurangan boleh berlaku beransur-ansuran atau tiba-tiba. Ia juga boleh disertai dengan sakit semasa hubungan seks. 

Sesetengah wanita mengalami kesakitan yang sengit, yang sering digambarkan sebagai "melelas" semasa persetubuhan. Adalah penting untuk membincangkan hal tersebut dengan pasangan anda untuk mengelakkan salah faham.


     7. Sakit sendi

Aduan yang kerap di kalangan wanita yang mengalami simptom perimenopause adalah rasa sakit otot, sendi, atau tulang badan. Kesakitan mungkin disertai dengan kesakitan, kekakuan atau kehangatan di kawasan yang terjejas. Kadang-kadang rasa sakit berkembang menjadi keadaan yang dikenali sebagai sindrom carpal tunnel; dalam sesetengah kes, gejala tesis juga mungkin menunjukkan penyakit lain. 

Oleh kerana keadaan otot dan sendi yang sengit, anda mungkin sukar untuk melaksanakan aktiviti seharian seperti bangun dari kerusi atau berjalan naik tangga. Ini boleh menyebabkan sakit belakang atau leher yang lebih teruk.  Adalah penting untuk meregangkan badan setiap hari untukmeningkatkan fleksibiliti. Older post Newer post