Cart 0

7 Makanan Meningkatkan Tenaga


Ramai orang berasa letih semasa bulan Ramadan kerana kekurangan tenaga. Kekurangan tenaga boleh menjejaskan aktiviti harian anda dan menjadikan anda kurang produktif.

Hakikatnya, jenis dan kuantiti makanan yang anda makan memainkan peranan penting dalam menentukan tahap tenaga anda pada siang hari.

Walaupun semua makanan memberi anda tenaga, sesetengah makanan mengandungi nutrien yang boleh membantu meningkatkan tahap tenaga anda dan mengekalkan fokus anda sepanjang hari.

Pengambilan Harian Rujukan (RDI) adalah tahap pengambilan harian nutrien yang dianggap cukup untuk memenuhi keperluan 97-98% individu yang sihat. 

Marilah kita lihat 6 Makanan Meningkatkan Tenaga!

7 Makanan Meningkatkan Tenaga 1.jpg

1.Ubi keledek

Antara makanan yang meningatkan tenaga yang paling berkhasiat dan lazat, ubi keledek adalah sumber tenaga berkhasiat bagi mereka yang mencari peningkatan tambahan untuk menangani keletihan.

Satu buah ubi keledek bersaiz sederhana boleh mengandungi sehingga 23 gram karbohidrat, 3.8 gram serat, 28% daripada RDI untuk mangan dan sebanyak 438% daripada RDI untuk vitamin A.

Oleh kerana kandungan serat ubi keledek adalah karbohidrat kompleks, badan anda mencernnya pada kadar yang lebih perlahan, yang memberikan anda bekalan tenaga yang stabil sepanjang hari.


7 Makanan Meningkatkan Tenaga 2.jpg

2. Avocado

Keajaiban Avokado membuatkannya sebuah makanan yang meningatkan tenaga yang dianggap sebagai superfood. Hal ini kerana semua manfaat kesihatan mereka yang penting.

Sebagai contoh, mereka kaya dengan lemak dan serat yang sihat. Sekitar 84% lemak yang sihat dalam avokado berasal dari asid lemak tak tepu dan tak jenuh.

Lemak yang sihat ini telah ditunjukkan untuk menggalakkan tahap lemak darah yang optimum dan meningkatkan penyerapan nutrien. Mereka juga boleh disimpan di dalam badan dan digunakan sebagai sumber tenaga.

Selain itu, serat dalam avokado menyumbang kepada 80% kandungan karbohidrat mereka, yang dapat membantu mengekalkan tahap tenaga mantap. Tambahan pula, avokado adalah sumber vitamin B yang baik, yang diperlukan untuk fungsi optimum mitokondria dalam sel-sel anda, di mana tenaga sel dihasilkan.


7 Makanan Meningkatkan Tenaga 3.jpg

3. Air

Haaaa! Paling tak expect makanan yang meningatkan tenaga! Air adalah penting untuk kehidupan. Ia mewakili sehingga 60% daripada berat badan anda dan terlibat dalam banyak fungsi selular, termasuk pengeluaran tenaga.

Jika anda tidak minum air yang mencukupi ia boleh mengakibatkan dehidrasi, yang boleh melambatkan fungsi badan, menyebabkan anda berasa lemah dan letih. Minum air boleh memberi anda peningkatan tenaga dan membantu melawan perasaan keletihan.

Anda boleh mengelakkan dehidrasi dengan meminum air walaupun anda tidak haus. Cuba minum air secara teratur sepanjang hari.


7 Makanan Meningkatkan Tenaga 4.jpg

4. Ikan berlemak

Ikan berlemak seperti salmon dan tuna adalah sumber protein, asid lemak dan vitamin B yang baik, menjadikan mereka makanan yang meningatkan tenaga yang hebat untuk dimasukkan ke dalam diet anda.

Hidangan salmon atau tuna menyediakan anda dengan jumlah harian asid lemak omega-3 yang disyorkan dan vitamin B12. Asid lemak omega-3 telah terbukti mengurangkan keradangan dalam badan, yang merupakan penyebab biasa keletihan.

Sebenarnya, beberapa kajian mendapati bahawa mengambil suplemen omega-3 dapat mengurangkan keletihan, terutama pada pesakit kanser dan mereka yang dalam proses pulih daripada kanser.

Tambahan pula, vitamin B12 berfungsi bersama-sama dengan asid folik untuk menghasilkan sel-sel darah merah. Tahap optimum sel darah merah dan zat besi dalam darah dapat mengurangkan keletihan dan meningkatkan tenaga.


7 Makanan Meningkatkan Tenaga 5.jpg

5. Beras Perang

Beras perang adalah makanan yang sangat berkhasiat dan juga merupakan makanan yang meningatkan tenaga. Tidak seperti beras putih, ia kurang diproses dan mengekalkan lebih banyak nilai nutrisi dalam bentuk serat, vitamin dan mineral.

Satu cawan (195 gram) beras perang yang dimasak mengandungi 3.5 gram serat dan memberikan kira-kira 88% daripada RDI untuk mangan, mineral yang membantu enzim anda memecahkan karbohidrat dan protein untuk menghasilkan tenaga.

Selain itu, oleh kerana kandungan seratnya, beras perang mempunyai indeks glisemik yang rendah. Oleh itu, ia dapat membantu mengawal paras gula darah dan membantu anda mengekalkan tahap tenaga yang stabil sepanjang hari.


7 Makanan Meningkatkan Tenaga 6.jpg

6. Coklat

Coklat terutamanya dark chocolate mempunyai kandungan koko yang lebih tinggi daripada coklat biasa atau susu dan merupakan makanan yang meningatkan tenaga. Wah, ada alasan pulak nak makan more chocolate!

Antioksidan dalam koko telah terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan, seperti meningkatkan aliran darah di seluruh tubuh. Kesan ini membantu penghantaran oksigen ke otak dan otot, yang meningkatkan fungsi mereka. Ini boleh membantu semasa latihan.

Selain itu, peningkatan aliran darah yang dihasilkan oleh antioksidan dalam koko dapat membantu mengurangkan keletihan mental dan meningkatkan mood anda.

Dark chocolate juga mengandungi sebatian stimulatori seperti theobromine dan kafein, yang telah ditunjukkan untuk meningkatkan tenaga dan mood mental.


7 Makanan Meningkatkan Tenaga 7.jpg

7. Pisang

Pisang juga ialah menjadi salah satu makanan yang meningatkan tenaga. Pisang adalah sumber karbohidrat, kalium dan vitamin B6 yang sangat baik, semua ini boleh membantu meningkatkan tahap tenaga dalam badan anda.

Satu kajian menunjukkan bahawa makan pisang sebelum percubaan berbasikal 75 km adalah sebagai cekap sebagai minuman karbohidrat untuk meningkatkan prestasi atlet daya tahan.

Lady Glory pula juga merupakan cara untuk anda mengekalkan dan meningkatan tenaga pada bulan ramadan ini. Lady Glory diperbuat dari herba  berkhasiat seperti cekur, kunyit, halia, asam jawa, temukunci, kulit kayu manis, manjakani, akar serapat, dan garcinia cambogia bagi kesihatan dan kecantikan luaran wanita. Dapatkannya di sini!

Nak tahu lagi tentang Lady Glory? Klik di sini untuk Newsletter Mei kami!Older post Newer post