Cart 0

7 Cara Untuk Boost Libido Anda


Libido, atau sex drive, secara semula jadinya berbeza antara individu. Ada sesetangah orang yang mempunyai libido yang rendah dan tidak semestinya bermasalah, tetapi jika seseorang ingin meningkatkan libido mereka, mereka boleh mencuba pelbagai kaedah untuk meningkatkannya. 

Stress, kesulitan hubungan, kebimbangan kesihatan, dan usia boleh mempengaruhi libido. Walaupun libido rendah biasanya tidak bermasalah, ia boleh menjejaskan hubungan seseorang dan keyakinan mereka

Marilah kita mengenali 7 Cara Untuk Boost Libido Anda. Kedua-dua lelaki dan wanita boleh meningkatkan libido mereka menggunakan kaedah berikut:7 Cara Untuk Boost Libido Anda.jpg

1. Mendapatkan tidur yang berkualiti

Antara cara untuk boost libido anda ialah dengan mendapat tidur yang baik dapat meningkatkan mood dan tahap tenaga keseluruhan seseorang, dan beberapa penyelidikan juga menghubungkan kualiti tidur dengan libido.

Kajian berskala kecil terhadap golongan wanita mencadangkan agar tidur yang lebih awal meningkatkan keinginan seksual mereka pada hari berikutnya. Wanita yang melaporkan lebih banyak masa tidur dan tidur yang lebih panjang melaporkan peningktan libido yang lebih baik daripada mereka yang tidak mendapat tidur yang lama dan lena.7 Cara Untuk Boost Libido Anda 5.jpg

2. Mengurus stress

Hubungan yang rapat dan komunikasi terbuka dapat membantu mencegah kebimbangan yang mempengaruhi libido merupakan cara untuk boost libido anda. Pasangan perlulah saling kasih-mengasihi, memegang tangan dan meluang masa bersama untuk memastikan hubungan yang sihat.


Mempunyai tahap kebimbangan dan stres yang tinggi adalah halangan biasa untuk melakukan aktivit seksual dan libido bagi lelaki dan perempuan. Ini mungkin kerana kebimbangan dan tekanan hidup atau kebimbangan berkaitan seks.

Orang yang mempunyai jadual kerja yang sengit, tanggungjawab yang besar pengasuh, atau tekanan hidup yang lain mungkin merasa penat daripada segi emosi dan, akibatnya, mempunyai hasrat seksual yang rendah.

Stres, kebimbangan dan tekanan juga boleh menjadikannya lebih sukar bagi seseorang untuk mendapat atau mengekalkan keinginan seksual, yang boleh menyebabkan seseorang enggan melakukan hubungan seks. 7 Cara Untuk Boost Libido Anda 1.jpg

3. Diet yang seimbang

“Makan makanan yang berkhasiat,” merupakan cara yang paling popular untuk boost libido anda!

Berikutan diet yang berkhasiat dapat memberi manfaat kepada libido orang dengan mempromosikan peredaran darah yang baik dan kesihatan jantung, dan dengan menghapuskan makanan tertentu yang menurunkan libido. Juga terdapat makanan yang meningkatkan libido dan fertility wanita seperti avokado, strawberi, coklat, telur dan tembikai.

Sindrom metabolik dan penyakit kardiovaskular juga menjejaskan fungsi seksual fizikal biasa. Selain itu, sindrom ovari polikistik boleh menjejaskan tahap hormon, yang mungkin juga mengganggu libido sesetengah wanita.

Makan diet yang kaya dengan sayur-sayuran, rendah gula, dan tinggi protein boleh membantu mencegah gangguan fizikal yang mempengaruhi libido.  

Peminuman Lady Glory juga boleh membantu memberi tenaga, mengurangkan senggugut, menurunkan berat badan, membetulkan kitaran haid, meningkatkan keintiman, dan memperbanyakkan susu ibu. Peningkatan tenaga dan penurunan berat badan penting dalam mengekalkan libido dan hubungan intim wanita. Dapatkan Lady Glory di sini.7 Cara Untuk Boost Libido Anda 3.jpg

4. Bersenam

Mendapatkan senaman yang konsisten boleh membantu libido dalam banyak cara. Kajian pada tahun 2010 tentang wanita yang menghidap diabetes menunjukkan penyelidikan bahawa senaman dapat membantu menurunkan simptom yang berkaitan dengan diabetes pada wanita. Kajian itu menekankan bahawa melakukan senaman lantai panggul mungkin berguna pada wanita tanpa diabetes juga.  Hal ini berkaitan dengan gangguan fizikal terhadap tahap libido yang biasa anda dan meruupakan cara efektif untuk boost libido anda7 Cara Untuk Boost Libido Anda 7.jpg

5. Mengekalkan berat badan yang sihat

Sesetengah ahli sains mengaitkan berat badan berlebihan dan obesiti ke libido yang rendah, bersama-sama dengan faktor lain yang berkaitan dengan kesuburan. Ini dikaitkan dengan faktor hormon, seperti hormon testosteron yang rendah.

Sesetengah orang yang mempunyai berat badan yang tinggi juga mungkin mengalami kesan psikologi, seperti keyakinan badan yang lebih rendah.

Dengan mengekalkan berat badan yang sihat, anda dapat boost dan meningkatkan libido anda, baik secara fizikal dan psikologi. Diet yang sihat dan mendapat senaman yang kerap dapat membantu mencapai hasrat ini, serta meningkatkan tahap tenaga keseluruhan seseorang.7 Cara Untuk Boost Libido Anda 6.jpg

6. Berhenti merokok

Berhenti boleh mengurangkan pelbagai risiko kesihatan dan juda merupakan cara untuk boost libido anda. Rokok boleh memberi kesan negatif ke atas sistem kardiovaskular seseorang. Kesihatan jantung yang baik adalah penting untuk fungsi seksual yang baik. Orang yang merokok boleh mendapati bahawa tahap tenaga dan peningkatan dalam libido mereka meningkat selepas mereka berhenti.7 Cara Untuk Boost Libido Anda 4.jpg

7. Meningkatkan kualiti perhubungan

Ramai orang mengalami keghairahan seksual yang kerap berlaku pada masa-masa tertentu dalam hubungan. Ini mungkin berlaku selepas anda sudah bersama seseorang untuk jangka masa yang panjang, atau hubungan itu tidak berjalan dengan lancar dalam aktiviti yang lebih intim. Antara langkah untuk memulih dan memeihara hubungan yang rapat dan intim dengan pasangan anda, anda mungkin boleh merancang date, melakukan aktiviti bersama, mengamalkan komunikasi terbuka dan menetapkan masa yang berkualiti bersama.

Untuk bacaan selanjutnya, anda boleh baca artikel 5 Sebab Kehilangan Libido dan Hormon dan Libido untuk informasi yang lebih komprehensif.


Older post Newer post