Cart 0

6 Remedi untuk Haid Tidak Teratur


Kitaran haid dikira daripada hari pertama tempoh hingga hari pertama seterusnya. Purata kitaran haid adalah 28 hari, tetapi ini boleh berbeza antara wanita. 

Tempoh anda masih dianggap biasa jika ia datang setiap 24 hingga 38 hari. Tempoh anda dianggap tidak teratur jika masa antara tempoh terus berubah dan tempoh anda datang lebih awal atau lebih lama.

Rawatan bergantung kepada mengetahui apa yang menyebabkan tempoh tidak teratur anda, tetapi terdapat remedi dan pengamalan yang anda boleh cuba di rumah untuk mendapatkan kitaran yang lebih stabil. Teruskan membaca untuk mengetahui 6 remedi untuk haid tidak teratur.


6 Remedi untuk Haid Tidak Teratur 1.jpg

1.Nanas

Nanas adalah buah yang popular untuk masalah haid dan merupakan remedi untuk haid tidak teratur. Ia mengandungi bromelain, enzim yang dikatakan melembutkan lapisan rahim dan mengawal tempoh haid anda walaupun ini belum terbukti. 

Bromelain mungkin mempunyai ciri-ciri anti-radang dan menghilangkan kesakitan, walaupun tidak ada bukti nyata untuk menyokong keberkesanannya untuk mengurangkan kekejangan dan sakit kepala haid.

Makan nanas boleh membantu anda mendapatkan hidangan harian yang disyorkan. Satu cawan (80 gram) nanas boleh dikira sebagai satu hidangan buah. Cadangan am ialah makan sekurang-kurangnya 5, 1-cawan (80 gram) hidangan buah sehari.


6 Remedi untuk Haid Tidak Teratur 2.jpg

2. Minum cuka tuak epal  setiap hari

Cuka tuak epal atau dikenali sebagai Apple Cider Vinegar dalam bahasa inggeris merupakan remedi untuk haid tidak teratur. 

Hasil kajian yang diterbitkan pada tahun 2013 menunjukkan bahawa minum 0.53 oz Apple cider vinegar(15 ml) setiap hari boleh memulihkan haid pada wanita dengan PCOS. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan keputusan ini, kerana kajian khusus ini melibatkan hanya tujuh peserta.

Apple cider vinegar juga dapat membantu menurunkan berat badan, dan menurunkan kadar gula darah dan insulin. Cider epal mempunyai rasa pahit, yang mungkin sukar untuk diambil oleh sesetengah orang. Jika anda ingin mencuba mengambilnya tetapi mempunyai masa yang sukar dengan rasanya, anda boleh cuba mencairkannya dengan air dan menambah satu sendok madu.


6 Remedi untuk Haid Tidak Teratur 3.jpg

3. Kayu manis

Kayu manis kelihatan berfaedah untuk pelbagai isu haid dan ialah remedi untuk haid tidak teratur.

Kajian pada tahun 2014 mendapati ia membantu mengawal siklus haid dan merupakan pilihan rawatan yang berkesan untuk wanita dengan PCOS, walaupun kajian itu terhad oleh sebilangan kecil peserta. 

Ia juga telah menunjukkan ketara mengurangkan sakit haid dan pendarahan, dan melegakan loya dan muntah yang dikaitkan dengan dysmenorrhea primer (sakit semasa haid yang kronik).


6 Remedi untuk Haid Tidak Teratur 4.jpg

4. Halia

Halia digunakan sebagai ubat rumah untuk merawat tempoh yang tidak teratur, tetapi tidak ada bukti saintifik untuk menunjukkan bahawa ia berfungsi. Halia nampaknya mempunyai manfaat lain yang berkaitan dengan haid.

Keputusan dari satu kajian terhadap 92 wanita dengan pendarahan haid berat menunjukkan bahawa suplemen halia harian dapat membantu mengurangi jumlah darah yang hilang selama haid. Ini adalah kajian kecil yang hanya memandang gadis-gadis sekolah tinggi, jadi penyelidikan lebih diperlukan.

Mengambil 750 hingga 2,000 mg serbuk halia semasa 3 atau 4 hari pertama tempoh anda telah ditunjukkan sebagai rawatan yang berkesan untuk tempoh yang menyakitkan.

Satu lagi kajian mendapati mengambil halia selama tujuh hari sebelum satu tempoh melegakan mood, simptom fizikal, dan gejala sindrom pramenstruasi (PMS).

Anda boleh menikmati manfaat halia dan kayu manis dalam Lady Glory yang juga mampu membaikpulih kitaran haid anda yang tidak teratur. Dapatkan Lady Glory anda hari ini!

6 Remedi untuk Haid Tidak Teratur 5.jpg

5.Yoga

Selain itu, remedi untuk haid tidak teratur yang berkesan ialah Yoga! Yoga telah terbukti menjadi rawatan yang berkesan untuk masalah haid yang berbeza. Satu kajian 2013 dengan 126 peserta mendapati bahawa 35 hingga 40 minit yoga, 5 hari seminggu selama 6 bulan menurunkan tahap hormon yang berkaitan dengan haid yang tidak teratur.

Yoga juga telah ditunjukkan untuk mengurangkan kesakitan haid dan gejala emosi yang berkaitan dengan haid, seperti kemurungan dan kebimbangan, dan meningkatkan kualiti hidup pada wanita dengan Dysmenorrhea. Wanita dengan Dysmenorrhea primer mengalami kesakitan yang melampau sebelum dan semasa tempoh haid mereka.

Jika anda baru dengan yoga, cari studio yang menawarkan yoga untuk beginner atau tahap 1. Sebaik sahaja anda telah belajar bagaimana untuk melakukan beberapa langkah dengan betul, anda boleh terus pergi ke kelas, atau anda boleh mengamalkan yoga di rumah menggunakan video atau rutin yang anda temui dalam talian.


6 Remedi untuk Haid Tidak Teratur 6.jpg

6. Mengekalkan berat badan yang sihat

Perubahan dalam berat badan anda boleh menjejaskan kitaran haid anda. Jika anda berlebihan berat badan atau obes, kehilangan berat badan boleh membantu mengawal tempoh anda.

Secara alternatif, penurunan berat badan yang melampau atau kekurangan berat badan boleh menyebabkan haid yang tidak teratur juga. Itulah sebabnya penting untuk mengekalkan berat badan yang sihat.

Wanita yang berlebihan berat badan juga lebih berkemungkinan mempunyai tempoh yang tidak teratur, dan mengalami pendarahan dan sakit yang lebih berat daripada wanita yang mempunyai berat badan yang sihat. 

Ini disebabkan oleh kesan sel-sel lemak mempunyai terhadap tahap hormon dan insulin. Oleh itu, remedy untuk haid yang tidak teratur ialah dengan mengekalkan berat badan yang lebih sihat.

Jika anda mengesyaki berat badan anda mungkin menjejaskan tempoh haid anda, berbincang dengan doktor anda. Mereka boleh membantu anda mengenal pasti berat sasaran yang sihat, dan menghasilkan strategi penurunan berat badan atau memperoleh keuntungan.

Older post Newer post