Cart 0

6 Ramuan Rendang Bermanfaat.

Menjelang Hari Raya Aidilfitri, the only thing on my mind is Rendang. So, sambil memasak dan meneliti resipi-resipi redang,I sedar yang sebenarnya, kita guna pelbagai ramuan, terutamanya herba dalam resipi rendang.

Hasilnya, ialh artikel ini tentang ramuan rendang yang bermanfaat seperti bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kayu manis, serai, kerisik dan santan. Semua bahan-bahan mempunyai ciri-ciri kesihatan yang luar biasa. Oleh itu, marilah kita kupaskan 6 Ramuan Rendang Bermanfaat.


6 Ramuan Rendang Bermanfaat 1.jpg

   1.Bunga lawang

Antara 6 ramuan rendang yang bermanfaat ialah bungaa lawang atau dalam bahasa inggeris, star anise.Bunga lawang kaya dengan antioksidan dan vitamin A dan C, yang membantu melawan radikal bebas yang bertanggungjawab untuk penuaan awal dan diabetes. Minyak yang dihasilkan daripada bunga lawang mengandungi thymol, terpineol dan anethole, yang digunakan untuk mengubati batuk dan selesema.

Bunga lawang juga membantu meningkatkan penghadaman, mengurangkan kekejangan dan mengurangkan loya. Meminum teh bunga lawang selepas makan membantu merawat penyakit penghadaman seperti kembung, gas, senak dan sembelit. Bunga lawang adalah salah satu ramuan utama dalam masala chai kegemaran anda juga.

Minum segelas air yang dicampuri dengan bunga lawang yang dihancurkan pada waktu malam boleh meningkatkan sex drive seseorang juga.


6 Ramuan Rendang Bermanfaat 2.jpg

  2. Cengkih

Cengkih mengandungi serat, vitamin dan mineral, jadi menggunakan ulas keseluruhan untuk menambahkan rasa kepada makanan anda dapat memberikan beberapa nutrisi penting dan ia juga merupakan satu ramuan rendang bermanfaat.

Cengkih juga mengandungi sebatian yang dipanggil eugenol, yang telah terbukti bertindak sebagai antioksidan semulajadi. Malah, kajian tabung uji mendapati bahawa eugenol menghentikan kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas dan lima kali lebih berkesan daripada vitamin E, satu lagi antioksidan yang kuat.

Cengkih telah terbukti mempunyai ciri-ciri antimikrob, bermakna mereka boleh membantu menghentikan pertumbuhan mikroorganisma seperti bakteria. Kajian satu tiub menunjukkan bahawa minyak pati cengkih adalah berkesan untuk membunuh tiga jenis bakteria biasa, termasuk E. coli, sejenis bakteria yang boleh menyebabkan kekejangan, cirit-birit, keletihan dan juga kematian.


Dengan Zara Naturlich Chai Gold, bukan saja anda dapat menikmati herba yang lazat dan aromatik yang dibuat dari herba berkhasiat seperti cengkih dan buah pelaga ia juga ditambah dengan akar maca yang secara saintifik terbukti berupaya membekalkan tenaga tanpa kafein.

Cubalah Chai Gold di sini!


6 Ramuan Rendang Bermanfaat 3.jpg

  

6 Ramuan Rendang Bermanfaat 4.jpg

 3. Keirisik dan Santan (Kelapa)  

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa air kelapa dapat menurunkan tahap gula darah dan meningkatkan penanda kesihatan lain dalam haiwan diabetes. Dalam satu kajian, tikus diabetik yang dirawat dengan air kelapa mengekalkan paras gula darah yang lebih baik daripada kumpulan kawalan.

Kajian ini juga menyedari bahawa menyediakan air kelapa kepada tikus dengan diabetes menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah dan pengurangan penanda stres oksidatif membuatkannya ramuan rendang bermanfaat.

Air kelapa boleh menjadi minuman yang sempurna untuk mengembalikan penghidratan dan menambah elektrolit yang hilang semasa latihan. Elektrolit adalah mineral yang memainkan beberapa peranan penting dalam badan anda, termasuk mengekalkan keseimbangan cecair yang betul. Ini termasuk kalium, magnesium, natrium dan kalsium


6 Ramuan Rendang Bermanfaat 8.jpg

   4. Buah Pelaga

Buah Pelaga atau Kardamom boleh membantu orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Penyelidik juga mengesyaki bahawa rempah ini boleh menurunkan tekanan darah akibat kesan diuretiknya, yang bermaksud ia boleh menggalakkan pembuangan air untuk membuang air yang bertambah dalam badan, contohnya di sekitar hati anda.

Sebatian antioksidan dalam buah pelaga boleh membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan dan melambatkan dan mencegah keradangan dalam badan anda.

Buah pelaga sering digunakan untuk merawat nafas berbau dan sakit gusi. Ini adalah kerana buah pelaga mungkin dapat membunuh bakteria mulut dan rongga umum.


6 Ramuan Rendang Bermanfaat 6.jpg

5. Kayu Manis

Kayu manis dimuatkan dengan antioksidan yang kuat, seperti polifenol membutaknnya ramuan rendang yang bermanfaat.

Dalam kajian yang membandingkan aktiviti antioksida sebanyak 26 rempah ratus, kayu manis menjadi pemenang yang jelas, malah mengatasi "superfoods" seperti bawang putih dan oregano. Malah, ia sangat berkuasa bahawa kayu manis boleh digunakan sebagai pengawet makanan semulajadi.

Juga terdapat ramai orang yang mempunyai daya tahan terhadap kesan insulin, hal ini dikenali sebagai rintangan insulin atau Insulin resistance, ini juga mengancam penyakit serius seperti sindrom metabolik dan diabetes jenis 2.

Kabar baiknya adalah bahawa kayu manis secara dramatik boleh mengurangkan ketahanan badan terhadap insulin, membantu hormon penting ini melakukan tugasnya .Dengan meningkatkan kepekaan dan keberkesanan insulin, kayu manis dapat mengurangkan paras gula darah, seperti yang dibincangkan.

Kayu manis terkenal dengan ciri-ciri pengurangan kadar gula darah.Selain daripada kesan yang baik terhadap rintangan insulin, kayu manis dapat menurunkan gula darah oleh beberapa mekanisme lain.

Pertama, kayu manis telah ditunjukkan untuk mengurangkan jumlah glukosa yang memasuki aliran darah anda selepas makan. Ia melakukan ini dengan mengganggu enzim pencernaan yang banyak, yang melambatkan pecahan karbohidrat dalam saluran pencernaan anda.

Kedua, sebatian dalam kayu manis boleh bertindak ke atas sel dengan meniru insulin. Ini dapat meningkatkan pengambilan glukosa oleh sel-sel anda, walaupun ia bertindak lebih perlahan daripada insulin.

Kayu manis juga merupakan herba yang bermanfaat dalam Lady Glory. Peminuman Lady Glory boleh membantu memberi tenaga, mengurangkan senggugut, menurunkan berat badan, membetulkan kitaran haid, meningkatkan keintiman, dan memperbanyakkan susu ibu.


6 Ramuan Rendang Bermanfaat 9.jpg

   6. Serai

Ramai orang mendapati menghirup teh panas untuk bersantai, tetapi teh serai mungkin menawarkan sifat pengurangan keresahan.

Menurut Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering, bau serai boleh membantu orang ramai dengan keresahan. Walaupun sesetengah orang sudah menghisap minyak pati lemongrass untuk melegakan tekanan dan kebimbangan, penyelidik masih memerlukan lebih banyak bukti untuk mengesahkan manfaat ini.

Minum teh serai boleh mempunyai kesan diuretik, yang bermaksud merangsang buah pinggang untuk melepaskan lebih banyak air kencing daripada biasa.

Kesan diuretik ini pada tubuh boleh memberi manfaat dalam kes di mana pengekalan air menyebabkan kembung. Ini adalah gejala umum sindrom pramenstruasi (PMS). Oleh itu, serai dan the serai boleh mengurangkan rasa kebung semasa PMS.Older post Newer post