Cart 0

6 Manfaat Kesihatan Job’s Tears


Job’s Tears atau Coix lacryma-jobi, juga dikenali sebagai adlay dan coix, adalah sekeluarga dengan rumput dan popular di budaya Asia sebagai sumber makanan. Tumbuhan ini juga telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan rakyat untuk merawat pelbagai keadaan daripada artritis ke cacar. Penyelidikan saintifik yang menyiasat Job’s Tears tidak dijalankan di luar China dan Korea, tetapi hasil daripada kajian itu menemui manfaat kesiahatan yang menakjubkan.

Berikut ialah 7 manfaat kesihatan Job’s Tears:


6 Manfaat Kesihatan Job’s Tears 1.jpg

1.Pengurangan berat

Antara manfaat Job’s Tears ialah ia berpotensi mengurangkan berat. Tikus obes telah disuntik dengan ekstrak dari Job's Tears selama empat minggu dalam penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2004 dalam jurnal "Life Sciences." Berbanding dengan kumpulan kawalan, tikus yang diberi ekstrak telah mengurangkan berat badan, pengambilan makanan, saiz lemak, massa tisu lemak adipos dan tahap kolesterol dan trigliserida.


6 Manfaat Kesihatan Job’s Tears 2.jpg

2.Alahan

Salah satu kegunaan dan manfaat kesihatan tradisional untuk Job’s Tears adalah untuk merawat alahan, termasuk persediaan topikal ekstrak tumbuhan untuk keadaan kulit alahan yang disebut dermatitis kontak. Penyelidikan yang diterbitkan dalam "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pada bulan Jun 2003 mendapati bahawa ekstrak daripada tumbuhan Job’s Tears juga menindas tindak balas alahan pada tikus makmal dan meningkatkan sistem imun mereka.


6 Manfaat Kesihatan Job’s Tears 3.jpg

3.Pencegahan dan Rawatan Kanser

Beberapa pasukan penyelidikan di China telah mengkaji kesan Job’s Tears pada kanser kolon, pankreas, paru-paru, hati, payudara dan juga leukemia, dengan hasil yang positif. Hal ini menunjukkan bahawa Job’s Tears mempunyai manfaat kesihatan untuk mencegah kanser. Satu kajian, yang diterbitkan dalam "Journal of Ethnopharmacology" pada bulan September 2008, mendapati ekstrak Job’s Tears secara signifikan boleh menghalang aktiviti synthase asid lemak dalam hati. Ini penting kerana sel-sel kanser manusia mengandungi sintesis asid lemak tinggi, bahan yang dikaitkan dengan pertumbuhan sel tumor yang agresif.


6 Manfaat Kesihatan Job’s Tears 4.jpg

4.Osteoporosis

Selain itu, manfaat kesihatan Job’s Tears ialah kesannya terhadap penyakit osteoporosis. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 dalam "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition" mendapati bahawa biji Job's Tears meningkatkan tahap beberapa biomarker osteoporosis dalam darah tikus berbanding dengan kumpulan kawalan. Para saintis menyimpulkan bahawa ekstrak mungkin mampu menawar osteoporosis dalam tikus dan juga boleh menjadi makanan sihat yang berguna untuk pencegahan osteoporosis.


6 Manfaat Kesihatan Job’s Tears 5.jpg

5.Kolesterol

Sebuah penyelidikan dilakukan, tikus yang mempunyai kencing manis diberi benih daripada tumbuhan Job's Tears bersama-sama dengan diet kolesterol tinggi selama empat minggu dalam satu kajian yang diterbitkan dalam "Penyelidikan Jurnal Antarabangsa untuk Vitamin dan Pemakanan" pada bulan September 2006. 

Berbanding dengan kumpulan kawalan, tikus yang makan benih Job’s Tears telah menurunkan tahap jumlah kolesterol dan lipoprotein ketumpatan rendah yang berbahaya, atau LDL, kolesterol.Maka manfaat kesihatan ke-enam Job’s Tears ialah ia boleh mengurangakan kolestrol tidak baik.6 Manfaat Kesihatan Job’s Tears 6.jpg

6.Gangguan Endokrin

Ekstrak Job Tears digunakan untuk merawat gangguan endokrin kerana kemampuan tumbuhan untuk menurunkan hormon seperti progesteron dan testosteron. Dalam edisi Disember 2000 "Jurnal Perubatan Tradisional Cina," simptom haid yang menyakitkan telah dikurangkan 90 peratus, yang merupakan hasil yang jauh lebih baik daripada kumpulan kawalan yang dirawat dengan ubat-ubatan preskripsi.

6 Manfaat Kesihatan Job’s Tears 7.jpg

Pertimbangan

Terdapat beberapa percubaan manusia daripada Job’s Tears, dan kesan sampingannya tidak diketahui. Satu kajian 2005 dalam "Jurnal Toksikologi & Kesihatan Alam Sekitar" mendapati tikus mengandung yang diberi makan Job’s Tears mengalami kadar pengguguran yang lebih tinggi dan ekstrak juga meracuni embrio yang sedang berkembang. Jangan mengambil Job’s Tears jika anda hamil, dan rujuk dengan doktor anda sebelum menggunakan ekstrak daripada tumbuhan untuk sebarang keadaan kesihatan.

Klik di sini untuk mengetahui Apakah jenis kulit anda?Older post Newer post