Cart 0

6 Kebaikan Bunga Cengkih Kepada Kita

Bunga cengkih adalah tunas bunga dari pokok cengkih yang juga dikenali sebagai Syzygium aromaticum.

Bunga cengkih boleh didapati dalam bentuk asalnya atau dalam bentuk serbuk sebagai rempah. Rempah cengkih ini boleh digunakan untuk memanggang, menambah rasa untuk minuman panas, dan membawa kehangatan pedas untuk biskut dan kek. Anda mungkin tahu bunga cengkih sebagai salah satu ramuan utama dalam roti bakar buatan atau rempah ruji dalam masakan India.

Selain dari bahan tambahan kepada rasa aromatiknya yang manis, bunga cengkih juga terkenal dengan ciri-ciri perubatannya yang kuat. Berikut adalah 6 manfaat kesihatan yang paling mengagumkan dari pengambilan bunga cengkih:

1. Membantu pencernaan

Bunga cengkih menggalakkan pengeluaran asid gastrik yang membantu pencernaan makanan yang lebih baik. Ia dapat mengurangkan masalah pencernaan dan dispepsia, serta mengurangkan tekanan gas dalam perut, mengurangkan ketidakselesaan.

2. Melindungi hati dari jangkitan

Kajian menunjukkan bahawa komponen eugenol dalam bunga cengkih mungkin memberi manfaat kepada hati. Satu kajian keatas tikus yang mempunyai penyakit hati berlemak mendapati bahawa pemakanan minyak cengkih atau eugenol meningkatkan fungsi hati dan mengurangkan keradangan. Malangnya, penyelidikan tentang kesan eugenol pada manusia adalah terhad. Walau bagaimanapun, satu kajian kecil mendapati bahawa mengambil makanan tambahan eugenol selama satu minggu menurunkan tahap GST, satu enzim yang terlibat dalam detoksifikasi yang sering menjadi penanda penyakit hati.

3. Meningkatkan imunisasi

Bunga cengkih mengandungi sejumlah besar anti-oksidan yang membantu sistem imun dalam melawan kerosakan yang terjadi akibat radikal bebas. Eugenol juga mempunyai keupayaan untuk membantu mengurangkan jangkitan dan melawan bakteria yang menyebabkan penyakit di dalam badan.

4. Membantu mengawal kandungan gula badan

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak cengkih juga boleh membantu mengekalkan kandungan gula dalam darah. Kajian pada haiwan mendapati bahawa ekstrak cengkih membantu meningkatkan kadar gula dalam darah dalam tikus diabetes. Satu lagi kajian minyak cengkih dan nigericin yang terdapat dalam cengkih mendapati peningkatan pengambilan gula dari darah ke dalam sel, peningkatan rembesan insulin dan peningkatan fungsi sel yang menghasilkan insulin. Fungsi insulin yang betul adalah penting untuk mengekalkan paras gula darah yang optimum. 

5. Melegakan radang dan sakit badan

Bunga cengkih mengandungi jumlah eugenol yang tinggi, kompaun yang tinggi dengan sifat anti-radang dan antivirus dan boleh membantu tubuh anda menangani jangkitan dan keradangan. Bunag cengkih juga mengandungi kaempferol dan rhamnetin, flavonoid yang berkongsi sifat yang sama seperti eugenol.

6. Membantu mengekalkan ketumpatan tulang

Jisim tulang yang rendah boleh membawa kepada osteoporosis. Kajian ke atas haiwan mendapati bahawa ekstrak cengkih yang tinggi dengan eugenol meningkatkan ketumpatan tulang dan kekuatan. Cengkih juga kaya dengan mangan. Mangan adalah mineral yang terlibat dalam pembentukan tulang dan sangat penting untuk kesihatan tulang. Kajian haiwan mendapati bahawa mengambil makanan tambahan mangan selama 12 minggu meningkatkan ketumpatan mineral tulang dan pertumbuhan tulang. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan bagaimana ia boleh mempengaruhi pembentukan tulang pada manusia.

Tahukah anda yang Chai Gold juga dibuat daripada bunga cengkih? Cuba Chai Gold sendiri sekarang, dapatkan di sini SEKARANG!

Chai Gold Cengkih.png

#zaranaturlich #chaigold #chaigoldofficial #hangatnikmat #ladygloryofficialOlder post Newer post