Cart 0

5 Tumbuhan Testosterone


Nutrien utama yang diperlukan untuk meningkatkan testosteron dalam badan adalah: asid amino (protein), zink, vitamin B, asid lemak omega-3, dan diet bersifat anti-radang secara keseluruhan. Nutrisi ini terdapat dalam makanan berasaskan tumbuhan dan berasaskan haiwan, tetapi tidak ada sebab untuk berfikir bahawa seseorang perlu makan stik, telur, ayam, ikan, atau minuman susu untuk meningkatkan testosteron. 

Sebenarnya, banyak makanan berasaskan haiwan sebenarnya dapat meningkatkan estrogen dalam tubuh, yang menurunkan testosteron dan boleh membawa kepada beberapa kesan sampingan yang negatif kerana estrogen yang berasal dari haiwan yang mempunyai hormon tubuh kita tidak sesuai. Oleh itu,alternatif yang lebih baik ialah makan tumbuhan testerone seperti di bawah.Tumbuhan  testosterone 1.jpg

   1. Jelatang

Kajian Eropah telah menunjukkan bahawa akar jelatang dapat membantu menggantikan tahap testosteron dalam tubuh manusia. Nettle terkenal dengan sifat "menyengat"; dedaunan tumbuhan ini menyebabkan ruam kulit jika tidak disengajakan. Pakai sarung tangan apabila menuai atau merumput untuk melindungi kulit anda.


Tumbuhan testosterone ini tumbuh dekat dengan tanah dalam pola bulat yang menyerupai salad. Jelatang mudah tumbuh, dan biasanya tumbuh di Amerika Syarikat. Rambut atau bulu kecil yang menutupi tumbuhan ini menyengat, oleh itu selalunya tumbuh-tumbuhan jelatang ditanam jauh dari tempat-tempat di mana kanak-kanak atau haiwan boleh bersentuhan dengannya. Namun tumbuhan ini boleh dimakan dan telah digunakan secara perubatan selama berabad-abad.Tumbuhan  testosterone 2.jpg

   2. Kelapa

Kelapa adalah tumbuhan testosterone dan makanan yang hebat untuk meningkatkan pertumbuhan otot anda dan mengimbangi hormon badan anda termasuk testosteron. Bagaimana itu?


 Ia adalah sumber lemak tepu yang sihat, yang kebanyakan orang fikir mereka perlu mengelakkan, tetapi apabila dimakan dari sumber berasaskan tumbuhan, sebenarnya sangat membantu jika diambil dalam jumlah yang sederhana. Ini kerana lemak tepu diperlukan untuk pengeluaran testosteron dan mereka menyokong keupayaan tubuh untuk membuat kolesterol tanpa perlu mengambil kolesterol tambahan daripada makanan berasaskan haiwan. 


Beberapa sudu mentega kelapa mentah, santan, atau daging kelapa segar adalah semua yang anda perlukan untuk menyokong badan anda dengan sumber lemak yang sihat ini. Ia masih merupakan idea yang baik untuk mengehadkan semua sumber lemak tepu hingga 10 peratus daripada diet harian anda dan tidak bergantung kepada lemak jenis ini sahaja.Tumbuhan  testosterone 3.jpg

    3. Sarsaparilla

Sarsaparilla merupakan sumber sterol tumbuhan testerone semula jadi, telah lama digunakan oleh banyak budaya untuk meningkatkan daya tahan dan stamina seseorang. Sarsaparilla biasanya digunakan dalam Root Bir untuk mewujudkan rasa tajam dan manis yang berkaitan dengan minuman.


Sarsaparilla adalah sejenis herba yang berasal dari bahagian Amerika Tengah dan Selatan. Namun anda juga boleh menanam tumbuhan ini di rumah anda. Tempatkan tumbuhan sarsaparilla di tempat penuh cahaya matahari separa, dalam tanah yang kering. Sarsaparilla tidak akan tumbuh dalam suhu di bawah 53 darjah F.Tumbuhan  testosterone 4.jpg

   4. Avokado

Avokado bukan sahaja tumbuhan testosterone tetapi juga merupakan makanan yang meningkatkan libido, lemak buah ini kaya dengan vitamin B6 yang mengurangkan kortisol dan meningkatkan pengeluaran testosteron. Mereka juga menyokong metabolisme dan mood keseluruhan seseorang. Lemak dalam avokado juga mengurangkan tahap paras kolesterol yang tidak sihat (LDL) yang mengganggu pengeluaran testosteron. 


Lemak berasaskan haiwan menaikkan tahap LDL yang tinggi manakala lemak berasaskan tumbuhan menurunkan LDLand meningkatkan tahap kolesterol baik (HDL).
Tumbuhan  testosterone 6.jpg

   5. Maca

Maca adalah makanan yang hebat untuk mengoptimumkan atau meningkatkan hormon anda. Ia boleh meningkatkan libido dan meningkatkan mood untuk kedua-dua lelaki dan wanita. Ia juga hebat untuk mengurangkan tahap tekanan yang boleh mengganggu tahap testosteron yang sihat. 


Maca juga hebat untuk meningkatkan tenaga anda untuk bersenam dengan meningkatkan testosteron sebagai balasan. Apabila anda bersenam, terutamanya apabila anda mengangkat berat, anda secara semulajadi meningkatkan tahap testosteron anda, yang menjadikan maca superfood yang hebat untuk digunakan untuk semua diet. 


Ingin mencuba akar Maca? Anda boleh mendapat manfaat Maca dan herba-herba lain dalam minuman enak Chai Gold di sini!


Untuk mengetahui selanjutnya tentang Hormon daripada Tumbuhan baca artikel ini.Older post Newer post