Cart 0

5 Tumbuhan Antioksidan


Antioksidan adalah bahan yang dapat mencegah atau memperlambat kerusakan sel-sel yang disebabkan oleh radikal bebas, molekul yang tidak stabil yang dihasilkan oleh tubuh sebagai reaksi terhadap pencemaran alam sekitar dan perangsang lain.

Radikal bebas adalah bahan buangan yang dihasilkan oleh sel sebagai tubuh memproses makanan dan bertindak balas kepada alam sekitar. Sekiranya tubuh tidak dapat memproses dan mengeluarkan radikal bebas dengan cekap, tekanan oksidatif boleh berlaku. Ini boleh membahayakan sel dan fungsi badan. Radikal bebas juga dikenali sebagai spesis oksigen reaktif (ROS).

Sumber-sumber antioksidan ada yang semula jadi atau buatan. Makanan berasaskan tumbuhan tertentu dianggap kaya dengan antioksidan. Antioksidan berasaskan tumbuhan adalah sejenis nutrien. Tubuh juga menghasilkan beberapa antioksidan, yang dikenali sebagai antioksidan endogen. Antioksidan yang datang dari luar badan dipanggil eksogen.

Faktor-faktor yang meningkatkan pengeluaran radikal bebas dalam tubuh boleh menjadi isu dalaman, seperti keradangan, atau luaran, misalnya, pencemaran, pendedahan UV, dan asap rokok.

Tekanan oksidatif dikaitkan dengan penyakit jantung, kanser, arthritis, stroke, penyakit pernafasan, kelemehan imun, emfisema, penyakit Parkinson, dan lain-lain keadaan keradangan atau iskemia.

Antioksidan dikatakan membantu meneutralkan radikal bebas dalam badan kita, dan ini dianggap meningkatkan kesihatan keseluruhan.


5 Tumbuhan Antioksidan 1.jpg

    1. Halia

Halia adalah tumbuhan berbunga yang berasal dari China. Ia tergolong dalam keluarga Zingiberaceae, dan berkait rapat dengan kunyit, pelaga dan galangal.

Rhizome (bahagian bawah tanah batang) adalah bahagian yang biasa digunakan sebagai rempah. Ia sering dipanggil akar halia, atau hanya halia. Halia mempunyai sejarah penggunaan yang sangat panjang dalam pelbagai bentuk perubatan tradisional dan alternatif. Ia telah digunakan untuk membantu penghadaman, mengurangkan loya dan membantu melawan dan selesema.

Halia boleh digunakan segar, kering, serbuk, atau sebagai minyak atau jus, dan kadang-kadang ditambah kepada makanan dan kosmetik yang diproses. Ia adalah bahan yang sangat biasa dalam resipi. Aroma yang unik dan rasa halia berasal dari minyak semula jadi, yang paling penting ialah gingerol.

Gingerol adalah sebatian bioaktif utama dalam halia, yang bertanggungjawab bagi kebanyakan sifat perubatannya. Ia mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan yang kuat.

Anda boleh memperolah kebaikan halia dengan enak dalam Minuman Botani Lady Glory di sini!


5 Tumbuhan Antioksidan 2.jpg

   2. Coklat

Beruntunglah untuk pencinta coklat, coklat gelap sangat berkhasiat. Ia mempunyai lebih banyak koko daripada coklat biasa, serta lebih banyak mineral dan antioksidan.

Lebih-lebih lagi, antioksidan dalam koko dan coklat gelap telah dikaitkan dengan faedah kesihatan yang mengagumkan seperti mengurangkan keradangan dan risiko penyakit jantung.

Sebagai contoh, kajian semula 10 kajian melihat hubungan antara pengambilan koko dan tekanan darah pada kedua-dua orang yang sihat dan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Satu lagi kajian mendapati bahawa coklat gelap boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dengan meningkatkan tahap antioksidan darah, meningkatkan kolesterol "baik" HDL dan mencegah kolesterol LDL "buruk" daripada menjadi teroksida. Kolesterol LDL teroksida berbahaya kerana ia menggalakkan keradangan dalam saluran darah, yang boleh membawa kepada peningkatan risiko penyakit jantung


5 Tumbuhan Antioksidan 3.jpg

   3. Kacang

Antara tumbuhan antioksidan yang biasa dimakan ialah pelbagai jenis kekacang yang sihat. Mereka juga sangat tinggi dengan serat, yang boleh membantu menjaga pergerakan usus anda.

Di samping itu, beberapa kacang seperti kacang pinto mengandungi antioksidan tertentu yang dipanggil kaempferol. Antioksidan ini dikaitkan dengan faedah kesihatan yang mengagumkan, seperti mengurangkan keradangan kronik dan menindas pertumbuhan kanser.

Sebagai contoh, beberapa kajian haiwan telah mendapati bahawa kaempferol dapat menemat pertumbuhan kanser di payudara, pundi kencing, ginjal dan paru-paru.

Walau bagaimanapun, kerana kebanyakan penyelidikan yang menyokong manfaat kaempferol berada dalam haiwan atau tiub ujian, lebih banyak kajian berasaskan manusia diperlukan


5 Tumbuhan Antioksidan 4.jpg

   4. Kale

Kale adalah sayur yang kini sangat popular dan juga merupakan tumbuhan antoksidan. Kale adalah sekumpulan sayur-sayuran yang ditanam dari spesies Brassica oleracea. Ahli lain termasuk brokoli dan kembang kol.

Kale adalah salah satu daripada sayur-sayuran yang paling berkhasiat di planet ini dan kaya dengan vitamin A, K dan C. Ia juga kaya dengan antioksidan, menyediakan sehingga 2.7 mmol per 100 gram. Walau bagaimanapun, jenis kale merah seperti redbor dan kale Rusia merah mungkin mengandungi hampir dua kali ganda - sehingga 4.1 mmol antioksidan per 100 gram.

Ini kerana jenis kale merah mengandungi lebih banyak antioxidant antosianin serta beberapa antioksidan lain yang memberi mereka warna cerah.

Kale juga merupakan sumber kalsium berasaskan tumbuhan yang hebat, mineral penting yang membantu mengekalkan kesihatan tulang dan memainkan peranan dalam fungsi selular lain 


5 Tumbuhan Antioksidan 5.jpg

   5. Strawberi

Strawberi adalah antara buah dan tumbuhan antioksidan yang paling popular di planet ini. Mereka manis, serba boleh dan sumber kaya vitamin C dan antioksidan.Berdasarkan analisis FRAP, stroberi menyediakan sehingga 5.4 mmol antioksidan setiap 100 gram.

Selain itu, strawberi mengandungi sejenis antioksidan yang dipanggil antosianin, yang memberikan warna merah mereka. Strawberi yang mempunyai kandungan anthocyanin yang lebih tinggi menajdikan warnanya lebih cerah.

Kajian semula 10 kajian mendapati bahawa mengambil suplemen anthocyanin mengurangkan kolesterol LDL di kalangan orang yang mempunyai penyakit jantung atau paras LDL yang tinggi.

Baca lagi tentang 5 Makanan Sunnah sempena bulan Ramadan di sini!Older post Newer post