Cart 0

5 Remedi Jangkitan Yis

5 Remedi Jangkitan Yis

Jangkitan yis vagina (Candidiasis) disebabkan oleh peningkatan kulat yang secara semulajadi tinggal di dalam vagina anda, yang dipanggil Candida albicans.

Peningkatan ini mencetuskan keradangan, gatal, dan keputihan yang menyakitkan. Kebanyakan wanita akan mengalami jangkitan yis sekali semasa hidup mereka.

Jika ini adalah kali pertama anda mengalami gejala jangkitan yis, anda harus melawat ahli sakit puan untuk mengesahkan bahawa anda sebenarnya mempunyai jangkitan yis dan bukan jangkitan yang lain.

Beberapa remedi menggunakan bahan-bahan yang mungkin anda milik dalam dapur anda. Keberkesanannya akan berbeza. Teruskan membaca 5 remedi jangkitan yis untuk mengetahui beberapa ubat rumah yang popular untuk jangkitan yis. 


1. Yogurt Greek

Yogurt Greek merupakan antara 5 remedi jangkitan yis. Yogurt dianggap sebagai probiotik kerana ia mengandungi bakteria hidup, seperti Lactobacillus acidophilus. Bakteria ini penting untuk mewujudkan keadan yang sihat dalam vagina anda. Mereka boleh membantu merawat jangkitan yis yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormone dan bakteria.

Yogurt Greek adalah jenis yang yogurt yang terbaik untuk digunakan kerana tidak mengandungi gula yang banyak yang boleh mengalakkan pertumbuhan yis.2. Asid Borik

Remedi jangkitan yis lain ialah Asid Borik. Asid Borik adalah antiseptik yang sangat kuat sehingga sesetengah wanita mendakwa ia berguna untuk merawat jangkitan yis yang tahan terhadap ubat lain.

Menurut kajian tahun 2009, asid borik topikal menunjukkan hasil yang baik sebagai rawatan untuk jangkitan vagina. Sesetengah laman web kesihatan menuntut suppositori asid borik berkesan dalam merawat jangkitan yis faraj.

Asid Borik adalah toksik dalam jumlah besar. Ia boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, kegagalan sistem peredaran darah atau kematian jika anda menyerapnya dengan berlebihan. Untuk mengelakkan ini, jangan gunakan asid borik pada kulit yang cedera dan jangan ambil secara oral. Sentiasa campurkan asid borik dengan air sebelum menerapkannya ke kawasan vagina atau vulva anda.

Sekiranya anda mengandung, anda tidak boleh menggunakan asid borik dalam apa jua bentuk. 


3. Hidrogen peroksida

Remedi jangkitan yis ketiga adalah hidrogen peroksida. Hidrogen peroksida adalah bakteria dan antiseptik yang membunuh yis menurut kajian makmal. Walaupun ia tidak akan berfungsi pada setiap spesies yis, sesetengah wanita mendakwa penggunaan hidrogen peroksida secara topikal dapat merawat jangkitan yis mereka.

Pastikan anda mencairkan hidrogen peroksida dalam air (separuh air dan separuh hidrogen peroksida) sebelum menyapu kepada faraj anda, dan jangan gunakannya lebih daripada lima hari berturut-turut.


4. Suplemen Probiotik

Sesetengah suplemen probiotik boleh menawarkan penyelesaian semulajadi untuk jangkitan yis. Remedi jangkitan yis ini boleh didapati di farmasi dan kedai kesihatan, dan juga atas talian.

Sesetengah jenama suplemen probiotik menjual produk yang dirumus khas untuk kesihatan reproduktif wanita. Tujuannya untuk memulihkan keseimbangan bakteria dan yis dalam vagina. 

Dalam kajian 2012, wanita dengan jangkitan yis kronik memasukkan pil probiotik yang dirumus khas ke dalam faraj. Hampir 87 peratus melaporkan peningkatan dalam rawatan mereka. Rawatan juga mempunyai kesan jangka panjang pada yis.

Dalam kajian ini, wanita menggunakan pil satu malam selama seminggu. Mereka kemudian memasukkan satu setiap malam ketiga selama 3 minggu. Selepas ini, mereka menggunakan rawatan sekali seminggu secara berterusan sebagai langkah pencegahan.

Kajian lain menunjukkan bahawa lactobacilli probiotik dapat meningkatkan keberkesanan ubat antikulat yang diambil oleh wanita yang mengalami jangkitan yis vagina.


5. Minyak Tea Tree

Minyak Tea Tree juga merupakan remedi jangkitan yis yang popular. Suppositori faraj yang mengandungi minyak pokok teh telah ditunjukkan untuk merawat jangkitan kulat faraj. Sesetengah wanita melaporkan keputihan daripada menambah minyak pokok the dan dicairkan ke tampon dan dimasukkan ke dalam faraj.

Walau bagaimanapun, berhati-hati untuk jangan terlebih gunakan kerana apabila menggunakan minyak pokok teh, ia dapat merengsakan kulit, dan dinding vagina yang sangat sensitif.

Pokok teh adalah essential oil dan oleh itu, perlu bercampur dengan minyak pembawa. Anda boleh menggunakan 3-5 titis minyak pokok teh dalam 1 auns minyak kelapa panas untuk menyerap kepada tampon. Adalah penting untuk menukar tampon secara teratur.

Penyelidikan lain menunjukkan bahawa komponen minyak pokok teh (terpinen-4-ol) meningkatkan aktiviti flukonazol iaitu ubat antikulat biasa. Ini adalah dalam kes candida albicans yang tahan ubat biasa.
Older post Newer post