Cart 0

5 Manfaat Berpuasa


Walaupun berpuasa mendapat lonjakan populariti baru-baru ini, puasa adalah amalan yang bermula sejak berabad-abad dahulu dan memainkan peranan utama dalam banyak budaya dan agama.

Ditakrifkan sebagai pantang daripada semua atau beberapa makanan atau minuman untuk jangka waktu tertentu, terdapat banyak cara berpuasa. Pada umumnya, kebanyakan puasa dilakukan lebih dari 24-72 jam.

Puasa berselang (intermittent fasting) , sebaliknya, melibatkan bersilih ganti tempoh makan dan berpuasa, mulai daripada beberapa jam hingga beberapa hari pada suatu masa.

Puasa telah terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan, daripada penurunan berat badan ke fungsi otak yang lebih baik.
5 Manfaat Berpuasa 1.jpg

    1. Meningkatkan Fungsi Otak 

Antara manfaat berpuasa ialah ia boleh meningkatkan fungsi otak dan mencegah gangguan neurodegeneratif. Walaupun penyelidikan kebanyakannya terhad kepada penyelidikan haiwan, beberapa kajian mendapati bahawa puasa boleh memberi kesan yang kuat terhadap kesihatan otak.

Satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa mempraktikkan berpuasa berselang selalunya selama 11 bulan meningkatkan fungsi otak dan struktur otak. Kajian haiwan lain melaporkan bahawa puasa boleh melindungi kesihatan otak dan meningkatkan penjanaan sel saraf untuk membantu meningkatkan fungsi kognitif.

Kerana puasa juga boleh membantu melegakan keradangan, ia juga dapat membantu dalam mencegah gangguan neurodegeneratif. Khususnya, kajian haiwan menunjukkan bahawa puasa boleh melindungi daripada penyakit kognitif seperti Alzheimer dan Parkinson. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk menilai kesan puasa terhadap fungsi otak pada manusia.
5 Manfaat Berpuasa 4.jpg

    2. Meningkatkan Rembesan Hormon Pertumbuhan

Manfaat berpuasa lain ialah ia dapat meningkatkan rembesan hormon pertumbuhan, hal ini penting untuk pertumbuhan, metabolisme, berat badan dan kekuatan otot.

Hormon pertumbuhan manusia (HGH) adalah sejenis hormon protein yang penting kepada banyak aspek kesihatan anda. Malah, penyelidikan menunjukkan bahawa hormon utama ini terlibat dalam pertumbuhan, metabolisme, penurunan berat badan dan kekuatan otot. Beberapa kajian mendapati bahawa puasa secara semula jadi boleh meningkatkan kadar HGH.

Satu kajian dalam 11 orang dewasa yang sihat menunjukkan bahawa puasa selama 24 jam meningkat dengan ketara paras HGH. Satu lagi kajian kecil dalam sembilan lelaki mendapati bahawa puasa hanya dua hari menyebabkan peningkatan 5 kali ganda dalam kadar pengeluaran HGH.

Selain itu, puasa boleh membantu mengekalkan paras gula darah dan insulin yang mantap sepanjang hari, yang mungkin mengoptimumkan tahap HGH, kerana beberapa penyelidikan mendapati bahawa ai dapat mengekalkan tahap insulin yang lebih tinggi. 
5 Manfaat Berpuasa 3.jpg

    3. Melewatkan Penuaan 

Selain itu, manfaat puasa ialah ia boleh melewatkan penuaan dan memanjangkan umur. Beberapa kajian haiwan telah menunjukkan hasil memanjangkan jangka hayat jika anda berpuasa.

Dalam satu kajian, tikus yang berpuasa setiap hari mengalami kadar penuaan yang tertunda dan hidup 83% lebih lama daripada tikus yang tidak berpuasa. Kajian haiwan lain mempunyai penemuan yang sama, melaporkan bahawa puasa efektif dalam meningkatkan umur dan kadar kelangsungan hidup.

Walau bagaimanapun, kajian semasa masih terhad kepada kajian haiwan. Kajian lanjut diperlukan untuk memahami bagaimana puasa boleh memberi kesan kepada penuaan pada manusia.
5 Manfaat Berpuasa 2.jpg

    4. Menggalakkan Kawalan Gula dalam Darah 

Manfaat berpuasa yang keempat ialah ia dapat menggalakkan kawalan gula dalam darah dengan mengurangkan rintangan insulin. Beberapa kajian mendapati bahawa puasa boleh meningkatkan kawalan gula darah, yang sangat berguna bagi mereka yang berisiko diabetes.

Malah, satu kajian dalam 10 orang dengan diabetes jenis 2 menunjukkan bahawa pesakit yang mempraktikkan intermittent fasting dapat menurunkan paras gula dalam darah mereka dengan ketara.

Sementara itu, kajian lain mendapati bahawa kedua-dua puasa berselang-seli dan puasa alternatif efektif sebagai mengehadkan pengambilan kalori dalam mengurangkan rintangan insulin. Dengan mengurangkan ketahanan insulin badan, anda boleh meningkatkan sensitiviti badan anda terhadap insulin, membolehkannya mengangkut glukosa daripada aliran darah ke sel anda dengan lebih cekap.

Ditambah dengan potensi penurunan kadar gula darah jika anda berpuasa, ini dapat membantu mengekalkan paras gula darah anda, mencegah penyakit diabetes.Perlu diingat walaupun beberapa kajian mendapati bahawa puasa boleh memberi kesan kepada paras gula darah secara berbeza untuk lelaki dan wanita.5 Manfaat Berpuasa 5.jpg

5. Melawan Keradangan

Manfaat berpuasa lain ialah menggalakkan kesihatan yang lebih baik dengan melawan keradangan. Walaupun keradangan akut adalah proses imun yang biasa digunakan untuk membantu melawan jangkitan, keradangan kronik boleh membawa kesan serius kepada kesihatan anda.


Penyelidikan menunjukkan bahawa keradangan mungkin berlaku dalam keadaan kronik, seperti penyakit jantung, kanser dan rheumatoid arthritis. Sesetengah kajian mendapati bahawa puasa boleh membantu mengurangkan tahap keradangan dan membantu mempromosikan kesihatan yang lebih baik. Satu kajian pada 50 orang dewasa yang sihat menunjukkan bahawa berpuasa berselang-seling selama satu bulan menurunkan tahap tanda inflamasi dengan ketara. Satu lagi kajian kecil menemui kesan yang sama apabila orang berpuasa selama 12 jam sehari selama satu bulan.

Lebih-lebih lagi, satu kajian haiwan mendapati bahawa mengikuti diet kalori sangat rendah untuk meniru kesan puasa mengurangkan tahap keradangan dan memberi manfaat dalam rawatan pelbagai sklerosi dan keadaan keradangan kronik.


Nak kekalkan tenaga anda ketika bulan puasa ini? Cubalah minuman botani Lady Glory untuk menghindari rasa lesu dan kurang bertenaga! Dapatkan ia di sini!Older post Newer post