Cart 0

5 Makanan Sunnah


Gaya hidup terbaik yang boleh diamali oleh orang Islam adalah Sunnah Rasulullah (SAW). Ia dipenuhi banyak rahmat dan kebijaksanaan, terutamanya tentang kesihatan.

Nabi (SAW) hidup dalam gaya hidup yang sangat sederhana dan sihat. Makanan yang dia makan dan disyorkan telah diketahui dalam sains moden hari ini kerana beberapa makanan yang sihat ada.

Berikut adalah 5 makanan sunnah yang sihat dari sunnah yang perlu anda pertimbangkan untuk tambah dalam diet anda!

5 Makanan Sunnah 1.jpg

   1. Tembikai

Dikatakan di Abu Dawood dan At-Tirmidhi bahawa Nabi (saw) pernah makan buah tembikai dengan kurma masak, mengatakan:

"Kekeringan bahan ini (kurma) meneutralkan kesejukan itu (tembikai)."

Tembikai adalah salah satu buah kegemaran saya dan juga makanan sunnah, dan walaupun saya tidak memerlukan alasan untuk memakannya, manfaatnya sangat mengagumkan.

Komposisi tembikai kebanyakannya air (kira-kira 92%) tetapi juga membawa banyak nutrien. Ia mempunyai tahap vitamin A, B6 dan C yang tinggi dan merupakan sumber antioksidan yang kaya dan sebatian tumbuhan yang sihat seperti lycopene. Malah, tembikai mempunyai tahap tertinggi lycopene daripada buah-buahan segar lain!

Lycopene telah dikaitkan dengan kesihatan jantung, kesihatan tulang dan juga pencegahan kanser. Ia juga berfungsi sebagai antioksidan kuat yang membantu melindungi daripada keradangan dan tekanan oksidatif.


5 Makanan Sunnah 2.jpg

   2. Timun

Abdullah bin Ja'far berkata:

"Nabi (saw) makan Qith'tha (timun liar) dengan kurma masak." [At-Tirmidhi].

Cucumber terdiri daripada kira-kira 95% air sama seperti tembikai. Ini menjadikan mereka makanan sunnah untuk dimakan pada hari-hari musim panas untuk membantu hidrasi tubuh badan kita. 

Tetapi, terdapat banyak sebab lain untuk makan timun juga. Timun adalah sumber yang baik vitamin A, C, B vitamin, kalium, besi dan magnesium.

Timun juga tinggi dengan antioksidan dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat yang dapat membantu melindungi otak, memerangi kanser tertentu dan mungkin memiliki sifat anti-inflamasi. Manfaat makanan sunnah ini yang terbaik, mereka mewujudkan nafas segar! 


5 Makanan Sunnah 3.jpg

   3. Barli

Aisha (ra) berkata: "Apabila seorang anggota keluarga Rasulullah saw sakit, dia akan memerintahkan supaya sup barli itu dibuat dan kemudian orang yang sakit itu akan diperintahkan untuk memakannya. 

Beliau pernah berkata, 'Ia menguatkan hati orang yang sedih dan melegakan hati orang sakit, sama seperti seorang daripada kamu akan mencuci kotoran daripada wajahnya dengan air'. "[Ibn Majah]

Barli adalah makanan sunnah sangat padat dengan nutrien. Ia dimuatkan dengan vitamin dan mineral, adalah sumber antioksidan yang kaya dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. 

Walaupun ia mempunyai banyak manfaat kesihatan, ia paling terkenal kerana menurunkan risiko penyakit jantung dan diabetes.


5 Makanan Sunnah 4.jpg

   4. Tin

Buah tin ialah makanan sunnah yang mempunyai rasa yang unik, manis, tekstur lembut dan kenyal dan penuh dengan biji kecil yang boleh dimakan. Aroma segarnya adalah halus dan mudah rosak, jadi seringkali dikeringkan untuk memelihara jangka hayat mereka. Ini menghasilkan buah kering yang manis dan berkhasiat yang boleh dinikmati sepanjang tahun. 

Terdapat pelbagai jenis buah tin, yang semuanya bervariasi dalam warna dan tekstur. Ciri unik mereka adalah pembukaan seperti putik kecil yang disebut ostiole di bahagian atas yang membantu buah-buahannya berkembang. Sifat manis semulajadi mereka bermakna bahawa, sebelum hari-hari gula halus wujud, mereka sering digunakan sebagai pemanis.

Buah tin adalah buah dari syurga dan ubat untuk buasir. Ia adalah rendah kalori, baik untuk tulang. Ia adalah ubat yang sangat baik untuk gangguan perut. Ia membantu dalam menyembuhkan pelbagai jenis kanser. Ia juga disebutkan dalam Al-Quran, Allah SWT berfirman: "Aku bersumpah dengan tin dan zaitun." (Quran, Surah At-Tin).


5 Makanan Sunnah 5.jpg

   5. Minyak Zaitun

Nabi Muhammad saw bersabda, "Makanlah Zait (minyak zaitun) dan gunakannya sebagai salep, kerana ia dihasilkan oleh pohon yang diberkati." (At-Tirmidhi dan Ibn Majah)

Minyak zaitun ialah makanan sunnah terkenal dengan faedah yang luar biasa. Diet Mediterranean, yang dikenali dengan penggunaan minyak zaitun yang lebih liberal, dikaitkan dengan kolesterol rendah, beberapa penyakit jantung dan kadar obes yang sangat rendah. 

Ia dipenuhi dengan asid lemak penting yang bukan sahaja melindungi hati anda tetapi juga otak anda juga.


Ingin tahu lagi tentang makanan yang bermanfaat? Bacalah artikel kami tentang Makanan Panas dan Sejuk!

Tak up to date dengan Lady Glory? Bacalah Newsletter Mei kami di sini!Older post Newer post