Cart 0

5 Kebaikan Buah Pelaga Kepada Kita

Tahu tak anda yang buah pelaga merupakan rempah ketiga paling mahal di dunia, selepas Vanilla dan Saffron?

Buah pelaga adalah rempah yang berasal dari tumbuhan dalam keluarga Zingiberaceae yang berasal dari benua India dan juga Indonesia. Ia mempunyai rasa yang sengit dan sedikit manis. Biji-bijian dan minyak dari buah pelaga telah secara tradisinya dianggap mempunyai sifat-sifat perubatan selama berabad-abad.

1. Membantu dalam detoks

Buah pelaga adalah ramuan yang hebat untuk detoks kerana kandungan nutriennya. Ia juga bersifat diuretik. Sifat diuretiknya berfungsi untuk membuang toksin, sisa dan natrium yang berlebihan daripada buah pinggang, saluran pundi kencing dan saluran kencing. Kandungan serat buah pelaga membantu menghilangkan toksin dari saluran pencernaan.

2. Mengurangkan sakit sendi

Disebabkan buah pelaga bersifat anti-radang, ia sangat berkesan mengurangkan sakit otot dan sendi. Penyelidikan telah membuktikan bahawa buah pelaga memainkan peranan penting dalam mengelakkan penguncupan dan kelonggaran otot yang mengakibatkan kekejangan. Ciri-ciri anti-karsinogenik membantu meringankan kesakitan otot dan sendi; terutama pada orang dewasa yang lebih tua.

3. Melancarkan aliran darah

Buah pelaga dikatakan dapat meningkatkan aliran darah dalam tubuh dan sering digunakan sebagai ubat alami untuk gangguan pernafasan. Buah pelaga juga kaya dengan mangan yang membantu mengawal tahap gula darah dalam tubuh. Buah pelaga terkenal untuk membantu orang dengan tekanan darah tinggi. Dalam satu kajian, 20 orang dewasa yang baru didiagnosis dengan tekanan darah tinggi diberikan tiga gram serbuk buah pelaga sehari selama 12 minggu. Tekanan darah peserta secara beransur-ansur dikurangkan ke tahap normal.

4. Membantu pencernaan

Buah pelaga juga telah digunakan selama beribu-ribu tahun dalam sistem kesihatan Ayurveda, perubatan Cina dan Unani untuk membantu pencernaan kerana ia sering bercampur dengan rempah-rempah perubatan lain untuk melegakan ketidakselesaan, loya dan muntah yang datang dari masalah pencernaan. Satu kajian pada tikus mendapati bahawa ekstrak buah pelaga boleh mencegah dan mengurangkan saiz ulser gastrik sebanyak 50%. Ini disebabkan oleh kehadiran ekstrak metanol dalam buah pelaga yang membantu memerangi gangguan gastro-usus seperti keasidan, kembung perut dan kram perut.

5. Sebagai perangsang

Disfungsi seksual seperti impotensi dan ejakulasi pramatang juga dikatakan boleh dibantu dengan pemakanan buah pelaga. Pengamalan buah pelaga dengan susu dan madu boleh melakukan keajaiban untuk kehidupan seks anda!

Tahukah anda yang Chai Gold juga dibuat daripada buah pelaga? Cuba Chai Gold sendiri sekarang, dapatkan di sini SEKARANG!

Chai Gold.png

#chaigold #chaigoldofficial #zaranaturlich #hangatnikmat #ladygloryofficialOlder post Newer post