Cart 0

5 Cara Mencegah Jangkitan Yis

Kita sudahpun berbincang tentang 7 Sebab Berlakunya Jangkitan Yis, namun kali ni pulak kita tengok 5 Cara Mencegah Jangkitan Yis. Sambunglah baca di bawah!


1. Memilih pakaian yang sesuai

Antara cara mencegah jangkitan yis ialah dengan memilih pakaian yang sesuai. Kain seperti kapas dan sutera menyerap kelembapan dan cepat kering.

Sebaliknya, kain nilon dan kain sintetik lain-lain meningkatkan kelembapan kerana tidak menyerap peluh, hal ini menggalakkan pertumbuhan yis. Seluar sintetik juga boleh menyebabkan reaksi alergi dan hipersensitiviti yang boleh mengubah persekitaran vagina dan menyumbang kepada jangkitan yis.

Apa lagi, jika anda berada di gim berpeluh atau lama-lama memakai baju renang, ini menyediakan persekitaran di mana yis boleh berkembang. Tukar pakaian basah atau berpeluh dengan secepat mungkin.Pantyhose, tights, dan legging boleh menyebabkan kelembapan di kawasan selangkangan. Jika anda memakai pantyhose, pastikan anda memakai seluar dalam kapas di, dan pilih pantyhose dengan bahagian kapas.

Elakkan pakaian tidur yang ketat, pakaian tidur yang longgar lebih baik. Dan kadangkala tidurlah tanpa seluar untuk membantu memastikan kawasan kelamin anda kering dan tidak menggalakkan pertumbuhan yis.


2. Mengawal pengambilan gula

Cara mencegah jangkitan yis yang lain adalah dengan mengaawal pengambilan gula. Yis menyukai gula, hal ini telah mendorong beberapa pakar mencadangkan bahawa diet mungkin merupakan faktor risiko bagi sesetengah wanita apabila ia datang untuk merawat jangkitan yis.

Malah, sesetengah orang mengikuti diet jangkitan yis yang dipanggil “Diet Candida” (atau “Diet Anti-Candida”). Diet Candida merangkumi teori yang menghapuskan makanan tertentu yang tinggi gula boleh menghilangkan atau sekurang-kurangnya mengurangkan risiko yis yang terlalu tinggi.


3. Makan probiotik

Diet candida juga mencadangkan minum probiotik atau yogurt yang mengandungi kultur hidup bakteria yang popular seperti Lactobacillus acidophilus.

Probiotik juga merupakan pilihan yang popular untuk mengubati atau mencegah jangkitan yis dengan produk semula jadi atau remedi rumah (berbanding dengan cara konvensional).

Idea ini adalah bahawa biasanya bakteria tertentu hidup di dalam sistem pencernaan, pada kulit, dan di tempat lain di badan, di mana mereka membantu pencernaan dan fungsi tubuh yang lain. Oleh itu, probiotik boleh membantu memulihkan keseimbangan bakteria normal badan sambil mencegah yis Candida daripada berkembang berlebihan dan menyebabkan jangkitan.


4. Amalkan kebersihan yang baik

Cara mencegah jangkitan yis lain adalah dengan menjaga kebersihan vagina bukan sahaja membuatkan anda bau segar, ia juga boleh membantu mencegah jangkitan yis. Apabila mandi, pastikan anda membersihkan bahagian dalam vagina di mana yis mungkin tumbuh.

Oleh kerana yis berkembang maju dalam persekitaran lembap, ia sangat penting untuk mengeringkan keseluruhan kawasan vagina selepas mandi.

Jika anda mempunyai jangkitan yis semasa tempoh haid anda,  tampon mungkin menyerap ubat anda. Ini kemungkinan besar akan menghalang pemulihan sepenuhnya. Oleh itu, dinasihatkan menggunakan pad untuk mengganti tampon dan untuk konsisten menggunakan ubat.


5. Kurangkan penggunaan produk intim wanita

Cara untuk mencegah jangkitan yis terakhir adalah dengan mengelakkan mengguna produk intim wanita.Produk-produk intim wanita seperti sabun dan wangian boleh menggalakkan jangkitan yis. Produk-produk tertentu lain seperti  antibiotik, dan kontraseptif juga memunyai kesan yang sama. Wangian dan sabun boleh menjengkelkan kawasan sensitif di dalam vagina, dan itu boleh meningkatkan risiko mendapatkan jangkitan yis.

Juga mengelakkan pad sanitari dan tampon wangi dan kertas tandas berwarna atau dicetak - pewarna juga boleh menganggu vagina.

“Douching” memusnahkan bukan sahaja bakteria yang berbahaya, tetapi juga jenis bakteria yang membantu memastikan yis dikawal. Produk Douche juga menghakis lapisan perlindungan semula jadi vagina, menjadikan anda lebih terdedah kepada yis dan jangkitan vagina yang lain. Produk-produk ini juga memperkenalkan bahan-bahan yang boleh menyebabkan reaksi alergi dan mengubah keseimbangan pH (keasidan) vagina.

Older post Newer post