Cart 0

4 Remedi Perimenopaus


Perimenopause boleh bertahan selama bertahun-tahun dan simptom yang tidak dapat diramalkan-bermula daripada fasa PMS hingga bermulanya hot flashes Hal ini semua boleh mengurangkan kualiti hidup seseorang. Rawatan perimenopause dengan terapi semula jadi adalah cara terbaik untuk menguruskan simptom perimenopause tanpa mengira peringkat peralihan ini.


1.Pokok Chaste Berry (Vitex)

Antara remedi perimenopaus ialah Vitex atau Pokok Chaste Berry. Pokok Chaste Berry (nama botani adalah Vitex agnus-castus) memainkan peranan sebagai rawatan perimenopause semulajadi kerana merawat kedua-dua simptom PMS dan gejala vasomotor (berkeringat malam).

Secara tradisinya, buah daripada pokok Chaste Berry digunakan secara eksklusif untuk merawat PMS dan gangguan lain reproduktif wanita, dan boleh dikatakan rawatan herba yang paling berkesan untuk PMS kini. Dalam kajian baru-baru ini, lima daripada enam kajian mendapati ekstrak Chaste Tree Berry lebih baik daripada plasebo untuk merawat PMS. Ia juga didapati lebih baik daripada fluoxetine (Prozac) untuk merawat premenstrual dysphoric disorder(bentuk PMS yang teruk). 


2. Black Cohosh

Selain itu terdapat remedi perimenopausal yang jarang dibincangkan iaitu Black Cohosh. Nama saintifiknya ialah Actaea racemosa dan Cimicifuga racemosa. Herba ini telah menerima sedikit perhatian saintifik untuk kesannya terhadap hot flashes yang berlaku ketika menopaus. Kajian keberkesanannya dalam mengurangkan hot flashes telah menghasilkan hasil pendapat berbelah-bahagi. Walau bagaimanapun, beberapa wanita melaporkan bahawa ia telah membantu mereka dalam merawat hot flashes. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa Black Cohosh tidak bertindak seperti estrogen, seperti yang pernah difikirkandahulu. Ini mengurangkan kebimbangan tentang kesannya terhadap tisu-tisu yang sensitif kepada perubahan hormon (contohnya, rahim, payudara). Black Cohosh mempunyai rekod keselamatan yang baik selama beberapa tahun. Terdapat laporan yang menghubungkan Black cohosh kepada masalah hati, namun hubungan ini masih dikaji.


3. Ginseng

Ginseng terkenal di Asia sebagai akar yang istimewa dan berkhasiat, namun ia juga merupakan remedi perimenopaus yang baik. Nama saintifiknya ialah Panax ginseng atau Panax quinquefolius. Ginseng ialah antara remedi perimenopaus yang terkenal. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ginseng boleh membantu dengan beberapa simptom menopaus, seperti mood swing dan gangguan tidur, dan juga kesan kesihatan secara menyeluruh dan holistik. Walau bagaimanapun, ia tidak merawat simptom hot flashes.


4.  Maca

Maca kini timbul sebagai remedi perimenopaus yang efektif. Maca (nama botani: Lepidium meyenii atau Lepidium peruvianum), adalah tumbuhan keluarga brassica (mustard) yang tumbuh di altitud tinggi di Banjaran Gunung Andes di tengah Peru. Ubi ini telah digunakan selama berabad-abad sebagai makanan yang berkhasiat dan sebagai ubat semulajadi untuk merawat ketidaksuburan, libido rendah, dan ketidakseimbangan hormon khas untuk wanita. Hanya baru-baru ini telah subjek penyelidikannya menjadi lebih sengit dan menunjukkan banyak manfaat dalam wanita perimenopausal dan menopaus.

Misalnya, ekstrak maca dikaji dalam dua kali, secara rawak, empat bulan pada wanita menopaus awal. Didapati satu gram ekstrak maca jika diambil dua kali sehari selama dua bulan mengurangkan gejala-gejala menopaus termasuk hot flushes, insomnia, kemurungan, kegelisahan, dan juga mempunyai kesan kecil untuk meningkatkan ketumpatan tulang. Walaupun maca tidak mengandungi hormon tumbuhan (bukan phytoestrogens), ia merangsang penghasilan estrogen dan menindas hormon merangsang folikel (FSH). Tindakan Maca dalam wanita perimenopausal dan menopaus dipercayai dikaitkan dengan kompaun seperti sterol yang merangsangkan aktiviti hormon dalam ovari melalui kelenjar hipofisis dan hipotalamus.

Older post Newer post