Cart 0

4 Manfaat Adaptogen


Adaptogen adalah nama yang digunakan untuk kumpulan unik herba dan cendawan semulajadi yang memulihkan fungsi fisiologi semulajadi dan menggalakkan tindak balas yang tidak spesifik kepada penekanan. Kumpulan sebatian tumbuhan yang tersendiri ini dapat membantu memodulasi respons tekanan, meningkatkan pengeluaran tenaga dan kualiti tidur . Secara mudah, penyesuaian ini membantu kami bertindak balas terhadap persekitaran luar kami tanpa menjejaskan kesejahteraan kesihatan kita sendiri.

Kebanyakan herba dan cendawan adaptogenik mempunyai fungsi dan faedah yang sama, namun masing-masing mempunyai sifat penyembuhan khusus yang berbeza. Mereka bukan semua perangsang atau sedatif dan tidak mempunyai kecenderungan ketagihan. Lebih-lebih lagi, secara semulajadi dan umumnya, tumbuhan adaptogenik selamat digunakan, adaptogen sesuai untuk menggunakan jangka panjang.

Terlalu baik untuk menjadi kenyataan? Tidak, itu hanya permulaan - terdapat banyak manfaat yang lebih hebat daripada adaptogen yang menyokong kesihatan!
4 Manfaat Adaptogen 1.jpg

1. Meningkatkan Kekebalan Imunosisasi

Antara manfaat adaptogen ialah sifatnya yang meningkatkan kekebalan system imunosisasi badan. Cendawan adalah ubat-ubatan adaptogen terkenal dengan ciri-ciri imunomodulasinya, kerana ia mengandungi tahap beta glucan yang kuat. Tidak hairanlah cendawan seperti Chaga mempunyai banyak nama tradisionall yang beratus-ratus tahun, termasuk "cendawan atau keabadian" dan "berlian hutan".

Sebilangan besar sistem imun kita terletak di usus dan mengabaikan ketidakselesaan pencernaan boleh mengakibatkan lebih banyak selesema. Cendawan Reishi mengandungi sejumlah besar triterpenes yang mempunyai aktiviti anti-virus dan anti mikrob yang kuat dan menguatkan sistem pencernaan, seterusnya mempromosikan imuniti yang lebih kebal kepada serangan bakteria, virus dan mikrob.4 Manfaat Adaptogen 2.jpeg

2. Mengimbangi Hormon

Selain itu, manfaat adptogen ialah iamengimbangi hormon. Rizab tenaga harian yang rendah dan peningkatan tahap tekanan mencerminkan 'krisis tenaga' sekarang di Dunia Barat. Selaras denga gaya hidup modne yang penuh dengan gangguan dan perubahan yang berterusan, paras gula darah menjadi tidak seimbang dan menyebabkan keletihan, kurang motivasi dan keinginan untuk gula dan perangsang.

Adaptogens menyokong sistem hormon, menggalakkan kelonggaran dalam tempoh tekanan dan membantu meningkatkan tenaga dalam tempoh keletihan fizikal dan emosi. Sebagai contoh, minuman keras menyokong adrenals untuk tindak balas kortisol iaitu 'hormon raja' yang lebih seimbang, dan glucosinolates dalam maca mencipta rangsangan tenaga yang sangat diperlukan dalam menghadapi keletihan.


Herba Ayurvedic Shatavari, biasanya disebut sebagai 'yang mempunyai seratus suami', dikenali sebagai herba kuat untuk menyokong kesihatan wanita. Shatavari mengandungi shatavarin dan sarsapogenin, prekursor kepada hormon wanita yang membantu mengimbangi tahap estrogen dan menggalakkan kesuburan. Ia boleh digunakan secara aktif untuk mencari keharmonian dalam mana-mana peringkat kehidupan seorang wanita dari permulaan haid kepada menopaus dan seterusnya.4 Manfaat Adaptogen 3.jpg

3. Menggalakkan Fungsi Kognitif

Manfaat adaptogen lain ialah ia mengalakkan fungsi kognitif. Apabila kadar gula dan hormon dalam darah berada dalam tahap seimbang, tahap tumpuan dan fokus meningkat secara berterusan. Ginseng Siberia juga meningkatkan pengoksigenan ke sel, seterusnya menggalakkan peningkatan fungsi kognitif, memori dan kejelasan mental.

Manakala rhodiola rosea meningkatkan fokus mental dan melepaskan hormon-hormon kebahagiaan serotonin dan dopamin. Gabungan yang kuat dalam sinergi untuk meningkatkan fokus mental, kejelasan dan tahap kebahagiaan dalam kehidupan seharian.4 Manfaat Adaptogen 4.jpg

4. Antioksida Berkuasa

Antara manfaat tumbuhan adaptogen ialah iajuga antioksida berkuasa. Herba dan cendawan adapttogenik mempunyai sejumlah besar antioksidan, sebatian anti-radang dan fitonutrien yang menambah kepada senarai tidak berkesudahan manfaatnya. Mereka biasa digunakan oleh atlet untuk mempercepat pemulihan dan mengatasi tekanan fizikal. Penyelidikan semasa menunjukkan sebatian berfaedah dalam adaptogens berfungsi dalam pendekatan penjagaan jantung, kolesterol dan menurunkan kanser. Misalnya, Ginseng India, ashwaganhda, amat terkenal dengan sifat pemulihannya terutama dalam keberkesanannya mulihkanan tisu, seterusnya menggalakkan penuaan.Older post Newer post